Gazete Vatan Logo
Magazin Ameliyat öncesi sonucu 3 boyutlu görebilirsiniz

Ameliyat öncesi sonucu 3 boyutlu görebilirsiniz

Birçok alanda kullanılan üç boyutlu baskı teknolojisini estetik cerrahi ve burun estetiğinde 'öncesi-sonrası'nın gerçekçi görüntüsünü sağlamak için kullanan Plastik Cerrah Op. Dr. Yakup Avşar, bu uygulamanın estetikte bir çığır açacağını söylüyor. Avşar, bu yöntem sayesinde estetik yaptıranların endişelerinin son bulacağını belirtiyor.

Ameliyat öncesi sonucu 3 boyutlu görebilirsiniz

1970’LERDEN günümüze kadar gelişerek gelen üç boyutlu baskı teknolojisi, bilim ve tıbbın değişik alanlarında kullanılmasının ardından estetik cerrahi ve burun estetiğinde ‘öncesi sonrası’ simülasyon için gerçekçi sonuçlarla kullanılmaya başlandı. Op. Dr. Yakup Avşar, renkli 3D printer kullanarak yüz ve vücudun 3D maskelerini üretti.

Estetik ve Plastik cerrahide çığır açacak maskelerle ilgili bilgi veren Op. Dr. Avşar; “İki boyutlu photoshop ve üç boyutlu ekran simülasyonu daha önceki yıllarda burun estetiği ve estetik cerrahi operasyonlarında kullanılmasına rağmen derinlik hissi sağlaması mümkün değildi. Hastalar sadece yan görünümlerini değil aynı zamanda ön görünümleri ve diğer tüm açılardan tasarımlarını görmek istediklerini dile getiriyorlardı. Bu konuda klasik kil veya balmumu heykeli ile bir yere kadar sonuca ulaşmak mümkündü ancak kişisel beceri, özel çalışma alanı ve çok zaman gerektirdiğinden uğraşmak son derece meşşakatli idi” diyor.

Op. Dr. Avşar; “Renkli üç boyutlu yazıcı kullanarak yüz veya vücutta 3 boyutlu maskelerin 2 formatta hazırlanmasını sağladık. Böylece, doktor hastanın isteklerini daha gerçekçi veriler üzerinde değerlendiriyor ve bu sonuçlara yansıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hasta ne istediğini somut olarak anlatabiliyor

Yöntemin, ameliyat öncesi konsültasyon sırasında hastanın üç boyutlu tarayıcı teknolojisi ile taranmasıyla başladığını dile getiren Avşar şunları söyledi: “Yapılan taramanın ardından hasta cerrahına ameliyat sonrası nasıl bir değişiklik istediğini anlatır ve birlikte tasarım konusunda karar verilir. Bu konuda karara varıldıktan sonra öncesi ve sonrası görüntüler bilgisayar ortamında üç boyutlu programlar yardımı ile oluşturulur. Oluşturulan öncesi ve sonrası dosyalar üç boyutlu yazıcıya transfer edilerek renkli ve gerçek boyutta kişinin yüzey anatomisi maskeler halinde hastanın beğenisine sunulur.”

Çalışmanın esas amacının ameliyat sonrası oluşacak şekli hastaya daha somut olarak sunabilmek olduğunu belirten Op. Dr. Yakup Avşar şöyle konuştu: “Tabii ki bu çalışma hiçbir zaman ameliyat sonrası oluşacak şeklin garantisi değil, ancak kişinin kendisini ameliyat öncesi cerrahına anlatmasında ve ameliyatı yapacak cerrahın olasılıkları değerlendirmesinde önemli bir yere sahip. Ayrıca, önceki sistemlerle karşılaştırıldığında üç boyutlu baskı teknolojisi daha yüksek hassaslıkla, ofis ortamında ve hızlı bir şekilde gerçekleşir."

Haberin Devamı

Burun estetiğinde hayal kırıklığını ortadan kaldırıyor

Kadın ve erkek hastaların ortalamasına bakıldığında dünyada burun estetiğinin ilk sırada. Op. Dr. Yakup Avşar, yöntemin burun ameliyatları konusunda etkili olduğunu belirterek şunları anlattı: “Hem estetik ihtiyaç olarak hem de; nefes alma gibi fonksiyonu nedeniyle burun cerrahisinin önemi tartışılmaz. Geçirilmiş burun operasyonun yüz ifadesini doğru etkilemesi çok önemli. Eğer, operasyon sonrası çevrenizdekiler hatta ilk kez karşılaştığınız kişiler; ‘Siz burun estetiği mi yaptırdınız?’ diye soruyorsa ya burun şeklinizde bir sıkıntı vardır ya da yüz ifadenizde istenmeyen bir değişiklik oluşmuştur. Operasyon öncesinde hastaların “burnum nasıl olacak” sorusunun cevabını bize 3 boyutlu tarayıcılar veriyor. Bu yöntem hem hastanın hem de doktorun ameliyata rahat hazırlanmasını sağlar operasyonun kontrollü geçmesine yardımcı olur, ameliyat sonrası da hastanın konforlu olmasına yarar.”

Haberin Devamı