Gazete Vatan Logo

‘İki kilogramlık bebeği bile aldılar, bu resmen cinayet’

KKTC Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, “30 haftayı geçen yani 2 kilograma ulaşan bebekleri bile kürtajla aldılar. Bu resmen bir cinayet. Türkiye’de kürtajın zorlaştırıldığı 2012’den beri KKTC’de 500 kadar yaşa dışı kürtaj yapıldığını tahmin ediyoruz” dedi.

‘İki kilogramlık bebeği bile aldılar, bu resmen cinayet’

KKTC’yi sarsan yasa dışı kürtaj operasyonunda çember genişliyor. KKTC Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Türkiye’de kürtajın zorlaştırıldığı 2012’den beri adada 500’e yakın yasa dışı kürtaj yapıldığını söylüyor. VATAN’a konuşan Dr. Gardiyanoğlu, 30 haftayı geçen ve 2 kg’ya ulaşan bebeklerin bile alındığını anlatıyor. İşte Dr. Remzi Gardiyanoğlu’nun ağzından KKTC’deki kürtaj skandalı.

“Türkiye’den buraya kürtaj olacak kişi gönderen organizasyonlar var. Bunlardan biri internet üzerinden çalışan İstanbul Kürtaj Merkezi adlı bir site. Biz en son Aralık’ta burayla telefonda konuştuk. Bize Kıbrıs’taki bir merkezle anlaşmalı olduklarını, Türkiye’deki hastayı buraya nakledebileceklerini söylediler. Sadece kürtaj değil kızlık zarı dikimi, idrar kaçırma operasyonu gibi çeşitli yasa dışı işlemler için bir merkezle çalıştıklarını söylediler. Biz bu merkezin bulunabilmesi için 13 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı’na iletilmesi için KKTC Tabipler Birliği’ne ilettik. Ancak Bakanlık bir işlem yapmadı.”

Haberin Devamı

“500 yasa dışı kürtaj”

“Kıbrıs’ta 2012’den beri yasa dışı kürtaj yapılıyor. 2012 ve 2013’ten beri yaklaşık 500 kadar yasa dışı kürtaj yapıldığını tahmin ediyoruz. Şu anda sadece bir merkezde yaşananlar ortaya çıktı. Diğer merkezlerde durum ne bilinmiyor. Bunun muhatabı KKTC Sağlık Bakanlığı ama maalesef hiç bir bilgi yok. Bu yasa dışı kürtaj işlemlerinin 15 ile 20 bin lira arasında bir ücrete yapıldığı biliniyor.”



Milletvekilinin eşi hastanede tutuluyor

Girne polisinin operasyonuyla tutuklanan hastanenin sahipleri Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, eşi Dr. Verda Özkent Tunçbilek dahil 6 kişi cezaevine gönderildi. Ancak Başhekim Dr. Fahri Karagözlü ile UBP Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun eşi olan anestezi uzmanı Dr. Rasiha Serdaroğlu, sağlık sorunları nedeniyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde gözetim altında tutuluyor. Bu da adada tepkilere neden oluyor.

Hakim karşısına çıkacaklar

KKTC’de 4’ü doktor 8 kişinin tutuklu olduğu kürtaj çetesi operasyonunda soruşturmayı yürüten Girne Polis Müdürlüğü ilk etapta gömülü bulunan fetüslerin annelerini arıyor. Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde yapılan otopsinin ardından fetüsler DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek. Öte yandan yasa dışı kürtaj iddiasıyla tutuklanan Girne’deki Ada Hospital’ın sahipleri Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, eşi Dr. Verda Özkent Tunçbilek, başhekim Dr. Fahri Karagözlü, hemşireler Ayşegül İşbilir ile Taner Okburan, anestezi uzmanı Dr. Rasiha Serdaroğlu, hasta danışmanı Cemaliye Ölmez ve güvenlik görevlisi Aziz Dağgün bugün hakim karşısına çıkacak.

Haberin Devamı

“2012-2013’dekilerin ortaya çıkması zor”

“Bulunan 7 fetüsten biri 30 haftanın üzerinde. 10. haftadan itibaren bebek canlıdır ve kalbi atmaya başlar. 30 haftalık bir bebeği doğurttuğunuzda yaşıyor ve nefes alıyor. Yaklaşık olarak iki kg ağırlığı geçmiş oluyor. Bizlerin görevi bu bebeği hayatta tutmak. Siz doğurtmadan bu bebeği kürtajla alırsanız bu resmen cinayettir. Bir canlıyı öldürüyorsunuz. Tıp o kadar ilerledi ki 400-500 gramlık bebekler bile yaşatılabiliyor. Bu 7 fetüs büyük ihtimalle son 2-3 ayda kürtajla alınanlar. Bunlar ihbar edildiği için ortaya çıktı. Ancak 2012’de 2013’de yapılanların ve gömülenlerin ortaya çıkması çok zor. Çünkü bu cenin ya da fetüsler çoktan toprak oldu.”

Haberin Devamı

İnternet kürtaj ilanlarıyla dolu

Google’a ‘kürtaj merkezi’ yazıp arama yapıldığında tam 423 bin sonuç çıkıyor. Arama biraz detaylandırıldığında ise Türkiye’nin ve KKTC’nin her yerinden yüzlerce kürtaj merkezi, klinik ve kadın doğum uzmanının ilanları ve internet sitelerinin bağlantılarına kolayca ulaşılıyor.

‘Fetüsler Türkiye’den’

“Tüm kadın doğum uzmanları kürtaj yapabiliyor. Ada’da kürtaj yapan 15-16 tane merkez var. Ancak kadın doğumcu sayısı çok daha fazla. Bu işi Kıbrıs boyutuyla düşünmek saflık olur. Biz de 1 ya da 2 kez bunu yapar üçüncüsünü yapamazlar. Ada küçük yer hemen duyulur. Bu iş tamamen Türkiye kaynaklı. Bulunan 7 fetüsün Kıbrıslı olma ihtimali neredeyse hiç yok. Ancak biz bunun arkasının geleceğini, ihbarların ve bulunacak fetüs sayısının artacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Cinayet davası

KKTC yasalarına göre 10 haftayı geçen ve anne sağlığı için risk oluşturan raporlu kürtajlar dışındaki gebelikleri sonlandırmaya 3 ile 14 yıl arasında hapis öngörülüyor. Otopsiyi yapan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in ilk raporuna göre 30 haftayı geçen yaklaşık 8 aylık bebeğin akciğerlerinde hava tespit edildi. Bu da akıllara bebeğin doğduktan sonra öldürülmüş olabileceği ihtimalini getirdi. Söz konusu bebek cesedi ileri tetkikler için Türkiye’ye gönderilecek. Bebeğin solunum yaptıktan sonra öldüğünün tespit edilmesi halinde, dava cinayete dönüşecek.