Gazete Vatan Logo

Zorunlu Osmanlıca dersi için ilk adım atıldı

19. Milli Eğitim Şurası’nda Osmanlı Türkçesi’nin zorunlu ders olması önerisi benimsendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Antalya’da düzenlenen ‘19. Milli Eğitim Şurası’ 3. gün çalışmalarını dün tamamladı. Şurada “Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri”, “Öğretmen Niteliğinin Arttırılması”, “Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması” ve “Okul Güvenliği” konularının ele alındı.

Dedenin mezar taşı...

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi’nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması oy çokluğu ile kabul edildi.

Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduğunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi’ne bir talep bulunduğunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Karma eğitime devam

Bu arada büyük tartışmalara neden olan Eğitim Bir- Sen’in karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması önerisi, komisyonda kabul edilmedi. Eğitim- Sen uzmanı Dr. Erhan Aydoğanoğlu, “Tepkiler üzerine muhtemelen MEB’den uyarı geldi” derken, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip “Gündemimizde yok” diye konuştu.

Güvenli okullara bayrak!

19. Milli Eğitim Şurası’nın Okul Güvenliği Komisyonunda, okulların güvenlik açısından düzeylerini belirlemek üzere ölçümlerin yapılarak yeterli koşulları sağlayan okullara ‘güvenli okul bayrağı’ verilmesi kararı alındı. Okul güvenliğine katkı sağlayan öğrenci, veli ve okul çalışanlarının bu kapsamda ödül verilmesi önerisi de oy birliğiyle kabul edildi. Şurada ayrıca 8. sınıfta okutulan T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi programının gözden geçirilerek gerçekçi bir anlayış ile yeniden yazılması önerisi oy çokluğu ile kabul edildi. T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin adının Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi olarak değiştirilmesi, içeriğine coğrafya ve tarih konularının eklenerek ders saatinin 3’e çıkarılması önerileri reddedildi.

Haberin Devamı