Gazete Vatan Logo

Zorunlu ortaklık! Vatandaş paylaşım ekonomisine yöneldi

Dövizdeki aşırı yükseliş ithal teknolojik ürünleri vurdu. Tüketiciler dijital platformlarda yüksek faturalarla karşılaşmaya başlayınca bireysel abonelikten vazgeçti. Danaya girer gibi ortak oyun almaya, platformlara 4-5 kişi ortak üye olmaya başladı

Zorunlu ortaklık! Vatandaş paylaşım ekonomisine yöneldi

Türk Lirası’nın son dönemde dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi çok sayıda kalemde karşımıza zam olarak çıktı. Gıda, giyim ve kozmetik gibi sektörlerin yanı sıra bu konuda tüketiciyi en fazla etkileyen alanlardan birisi de teknoloji oldu. Hatta Apple ve Samsung gibi dünya devleri cihaz fiyatlarına 3 ayda 2 kez zam yaptı.

Ancak teknoloji alanında tüketicileri zorlayan tek etken cihaz fiyatları olmadı. Teknoloji şirketleri dijital platformlarının abonelik ücretlerine de bu zamları yansıttı. Birden fazla dijital platforma abone olan kullanıcılar da her ay yükselen faturalar karşısında yeni çözüm arayışı içerisinde girdi.

Faturalar düştü

Netflix, Spotify, Apple Music, PlayStation Plus, Steam ve yayıncı kuruluşların dijital platformlarında hisseli ortaklık dönemi başladı. Uygulamalara birey olarak abone olmak istemeyen çok sayıda kişi mevcut aboneliğine yeni ortaklar aldı. Tek başına abone olup yüzlerce lira ödemek yerine 4-5 kişilik ortaklıklarla faturaları çok makul düzeye çekti.

İlan veriyorlar

Haberin Devamı

Özellikle PlayStation başta olmak üzere oyun sektörü bu fiyat dalgalanmasının en fazla hissedildiği alan oldu. Dünya genelinde 50-60 eurodan satılan oyunların fiyatları Türkiye’de 2-3 kat arttı. 200 liraya satılan oyunun fiyatı 500 lirayı aştı. Oyun severler de geçen yıl tek başına aldıkları oyunları 3 kişi almaya başladı. Sosyal medyada oyun almak için ortak aradıklarını ilan eden kullanıcılar kurdukları ortaklıklarla 500 liralık oyunun maliyetini 100 liraya kadar indirdi.

1.000 TL

PlayStatIon Store’da oyun fiyatları 1.000 liraya dayandı. FIFA 19 Ultimate ve Assassin’s Creed Odyssey Gold 669 liraya, Call of Duty Black Ops 4 Digital Deluxe de 869 liraya çıktı. Oyun tutkunlarının vazgeçilmezi bu oyunların en düşük sürümlerinin fiyatları bile 600 lira oldu.

NETFLİX

Son dönemin en popüler dijital içerik üreticisi Netflix tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de abone sayısını her geçen gün artırıyor. Aynı ayda birden fazla kullanıcının telefon, tablet ve bilgisayar gibi farklı cihazlarda oturum açmasına izin veren Netflix’in aylık 16, 30 ve 40 liralık abonelik seçenekleri bulunuyor. Dizi ve film tutkunları bu platforma 3-4 kişi abone olup maliyetleri düşürebiliyor. Her abone kendi dizisini rahatlıkla izleyebiliyor.

Haberin Devamı

APPLE

Milyonlarca kullanıcısı bulunan Apple Music platformu bireysel aboneler için aylık 14 lira talep ederken aile üyeliğinde bu 21 lira olarak belirlenmiş. Burada kullanıcılar faturayı 4-5 kat düşürebiliyor.

SPOTİFY

Dünyanın en başarılı müzik uygulamalarından biri olan Spotify Türkiye’deki abonelerinden aylık 14 liralık ücret talep ediyor. Ancak kullanıcılar 21 liralık aile üyeliğini tercih ederek 5 kişi aynı üyelikten faydalanabiliyor ve hesap 4.20 liraya iniyor.

PS PLUS VE STEAM

PS Plus’ın yıllık 180 lira üyelik ücreti bulunuyor. Kullanıcılar bu platforma ait ortaklıklarla hem ödedikleri üyelik ücretlerini düşürebiliyor hem de oyun satın almak istediklerinde ortak hareket edip daha az maliyetle daha fazla oyuna sahip olabiliyor. Bir diğer oyun dağıtım platformu Steam’de de kullanıcılar son dönemde dijital içerikleri satın alırken aynı yolu izliyorlar.

Haberin Devamı

SPOR KARDEŞLİĞİ

Yayıncı kuruluşların normal ücretleri aylık 150 liraya kadar çıkabiliyor. Tüketiciler bir araya gelip bu platformların internet üzerinden hizmet veren ucuz dijital paketlerini tercih edip uygun fiyata abonelik hizmetinden yararlanabiliyor. Örneğin, Fenerbahçe’nin maçı olduğu zaman Galatasaraylı ortak platforma girmiyor. Böylece yayın kesintiye uğramıyor.