Gazete Vatan Logo
Magazin Zorlu PSM’de müziğin sesi yükseliyor

Zorlu PSM’de müziğin sesi yükseliyor

Son dönemin en dikkat çeken müzikalleri ve konserleri Zorlu PSM’de izledik. Adrenali yüksek bir performans alanı oldu. Mekan şimdiden kendi müdavimlerini yarattı. Müzik sektörünün çıkmazda olduğu şu günlerde yaz konserlerini açıkladılar. Sigur Ros, PJ Harvey, Tindersticks, Damien Rice ve M83 şimdiden heyecanla beklediğimiz isimler oldu. Zorlu PSM’nin Genel Müdürü Murat Abbas ile terörün konserlere nasıl yansıdığını ve mekanın dinamiklerini konuştuk.

Zorlu PSM’de müziğin sesi yükseliyor

Zorlu PSM olarak çok güçlü isimlerin konserlerini açıkladınız. Yola çıktığınız zaman strateji olarak bu isimleri düşünüyor muydunuz? Buranın müzikaller için daha uygun olduğunu düşünenler var.

Alışkanlıklarımız var. Geçtiğimiz yıl Godspeed You Black Emperor konseri ile bir deneme yaptık. Oturmalı formatta yapılacak bir işti ama içeriği bakımından insanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Ciddi bir kesim henüz Zorlu’da bir etkinlik izlemiş değil. Yönetime geldiğim zaman kafamdaki strateji ışığında değişiklikler oldu. Müzikallere devam edeceğiz zaten. Ama sadece müzikallerle anılan bir yer olmak mı yoksa çok daha farklı sanatsal disiplinlere dokunmak mı? Ben ikincisini seçtim. Eski şirketim Pozitif’den edinmiş olduğum bir konser bilincim olduğu için onu buraya da taşımak istedim. Elimizde çok iyi salonlar var. Mekan çok merkezi bir yerde. Ben de bunu değerlendirmek istedim. Her şey birden bire olmadı. Yavaş yavaş çalışmaya başladık.

Buradaki sahnelere nasıl bir farklılık getirdiniz?

Buranın eksikliklerinden biri de ayakta konserdi. Programa koymak istediğimiz bütün isimler oturmalı düzene uygun değil. Bununla ilgili çözüm aradık. Oyunların sahnelendiği sahne üzerinde çalışırken birden bire sahnenin yüksekliğinin 30 metre, akustiğinin çok iyi, 1700 metrekare brüt alanının olduğunu bunun da 3 bin kişiyi alabilecek ekstra bir sahne demek olduğunu fark ettim. Sahne üzerinde konserler vermeye karar verdik. Teknik arkadaşlardan da onayını aldıktan sonra sahne üstü konserler teklifleri de vermeye başladık. Bu alternatif isimler açıklandığı zaman şaşkınlık yaratacağını tahmin ediyordum. Güçlü isimlerin konserleri kışın da devam edecek.

Haberin Devamı

Terörden korkan sanatçılar oluyor

Mesela PJ Harvey ile anlaşmak zor muydu? Menejerlerin terör konusunda yaklaşımları nasıldı? İster istemez bir korku var mı?

Terör korkusu ile bu yıl Türkiye’ye gelmek istemeyen bazı isimler var. Onlar gelmek istemediklerini belirtiyor. Bazen sebep bile belirtmeyenler oluyor. Mesela Beach House, İstanbul’a gelmek istemedi. Açıkladığımız sanatçılardan ise terörü konu edinen olmadı. Ama bu isimler ile anlaşmak o kadar kolay değil. Kıyısında, köşesinden döndük ve zorlandık. The Verve’nin vokali Richard Ashcroft’a da teklifimiz vardı ama bizi ve Yunanistan’ı pas geçti. Bunun da terörle alakası yok. Teklifi beğenmiyorlar bazen.

Haberin Devamı

İzleyici bilet alımında artık daha mı fazla son dakikacı oldu?

Sanatçının fan’ları ilk bilet alanlar oluyor. Oturmalı konserler, koltuk sayılı olduğunu düşündüklerinden herhalde daha çabuk satıyor. Ayakta olunca “bir şekilde bir yerden giriş ayarlarız” diye düşünüyorlar. Son dakikaya bırakılıyor bilet alımı. O zaman da bilet kalmıyor. Yaşanan iptallerin de buna etkisi var. Ama Zorlu’nun bir müdavim kitlesi var. Onların bilet alma alışkanlığı daha Avrupa standardında. Biletler satışa çıkar çıkmaz erkenden alıyorlar. Alternatif etkinlikler de farklılık görebiliyoruz. Godspeed You konseri beni çok şaşırttı. Biletleri az satılır diye bekliyordum, satışı bin 500’ü geçmişti. Türkiye’de gişe şaşırtabiliyor.

Haberin Devamı

Lady Gaga örneğini verebiliriz bunun için. İnanılmaz az satmıştı biletleri...

Ekstram bir örnek. Tahminlerimin altında da kalmıştı. Bunu zaten kimse tahmin edemezdi. Böylesine bir dünya starı, Türkiye’ye hiç gelmemiş ama bileti satmadı.

Gençler erken DJ partilerini tuttu

Gençler büyük isimlerden sıkıldı mı? Konser ve festivaller onları heyecanlandırmıyor mu?

Chet Faker, konseri Volkswagen Arena’yı tamamen doldurmuştu. Sanatçı ve menajeri çok şaşırmıştı. Şöyle de bir durum var; epey genç kitlenin yer altından takip ettiği, o suların da herkes tarafından görülemediği bazı isimler var. Onları nereden buluyorlar, takip ediyorlar gibi şeyleri görürseniz sektörde kazançlı çıkarsınız. Güncelliğini yitirmiş ama kült olan isimler gençler tarafından takip edilmiyor. Eskiden gelip de hala güncel işler üretiyorsa o sanatçıya ilgi devam ediyor. Festivallere olan ilginin azalması, son senelerde festival programlarının maddi sebeplerden dolayı zayıflamasıyla ilgili. Eskiden döviz kurları bu kadar yüksek değildi ve sanatçılara sağlam bütçeler verebiliyordunuz. Sponsorluklar da daha iyiydi.

Haberin Devamı

DJ’lere mi hayran yeni nesil? Çünkü geçen yıl biletlerini tamamen satan performanslar DJ’lerdi…

EDM türünün DJ’lerinin karşılığı çok fazla. Özellikle Küçükçiftlik Park’ta yapılan bu anlamdaki etkinliklerin çoğu iyi geçiyor. Yaş ortalaması çok düşük. Başka bir format bu. Erken saatte başlayıp, erken biten genç etkinlikleri. Çok iyi de tuttu.

Dengeleri olan program yapıyoruz

Bir sonraki senenin takvimini hazırlarken bazen kendinize kıyak geçtiğiniz isimler oluyor mu? Bir dönem çok alternatif isim getirdiğiniz için eleştirildiniz de…

Günün sonunda buraya bir isim getirmek istediğim zaman rakamlarına bakıyorum. Rakamları tutmadığı zaman ne kadar sevsem de o ismi getirmiyorum. Ciddi alternatif isimleri de getirdim. Ama bileti satmayan isimleri bir daha getirmedim. Burada bilet rakamları daha ciddi olduğu için ince eliyorum. Hayatımın hiçbir evresinde Lara Fabian dinlemedim. Ama programa Lara Fabian’ı da koyan benim. Burada iş yapacağına inandığım isimleri takvime koyuyorum. Sigur Ros, PJ Harvey benim şahsen de çok sevdiğim isimler. Seçkiyi yaparken dengeleri ayarlamak istiyorum.

Sanatçıların mekana yaklaşımı nasıl?

Tindersticks’i aslında drama sahnesi için düşündük ve teklifi ona göre yaptık. Ardından grup web sitesinde ana sahnenin fotoğraflarını görüyor ve burada çalmak istediklerini belirtiyor. “Orada çalmazsak gelmeyiz” de diyor. Tarihler de müsait olduğu için kabul ettik. Birçok sanatçı ve menajer internetten salonları inceliyor. Yeni bir yere gittiğiniz zaman deneme yanılma yapmanız da gerekiyor.

Zorlu PSM’de metal konseri olur mu?

Burada garipseyebilirler. Bir arkadaşımız Kopenhag’da opera ve klasik müzik yeri olan bir mekanın direktörü ile bir araya geliyor. Bir salonda klasik müzik, diğer salonda ise heavy metal konseri var. İki kitle bir araya fuaye alanında geliyor. Olması gereken de budur zaten. Buraya herkesin gelebileceğine inanıyorum. Şehrin şu anda en yoğun kültür-sanat yeri olacağız.

Bu yıl siz hangi konserlere gideceksiniz?

Primavera Festivali, Kopenhag’da Coldplay, Lollapolaza Berlin, Londra’da The Cure izleyeceğim.