Gazete Vatan Logo

Zorla sakalı kesilen hükümlüye tazminat

Sahtecilik ve dolandırıcılık suçundan Şanlıurfa E Tipi Cezaevi İnfaz Kurumu’na sevk edilen hükümlü Süleyman Deveci, memurlarca, “Burada kanun, kitap biziz” denilerek, koridorda darp edildiği, yerlerde sürüklendiği, yüzüne ayakkabı ile basıldığı, tekmelendiği, saçı ve sakalının yolunduğu, koğuşa geri dönmesine imkan tanınmayarak, tek başına loş bir odaya alındığını iddia etti.

Zorla sakalı kesilen hükümlüye tazminat

Odada “olası hatalarından dolayı özür dilerim” ifadesinin yer aldığı bir mektup yazması ve imzalaması karşılığında koğuşa dönmesine izin verildiğini öne süren Deveci, ertesi gün kulağından kan gelmesi üzerine hastaneye sevkedildiğini, hastaneye gitmeden önce “düştüm” demesi için tehdit edildiğini, acil serviste hastane polisinin önünde darpedildiğini iddia etti. Deveci, başka bir cezaevine nakledildikten sonra yaptığı şikayet sonucunda, bir infaz koruma memuru hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması, diğerleri hakkında beraat kararı verildiğini belirterek, işkence ve kötü muamele yasağı nedeniyle AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

‘Eziyet önlenmeli’

Anayasa Mahkemesi (AYM), hükümlünün şikayetçi olduğu ceza infaz koruma memurları hakkında etkili soruşturma yürütülmediğine ve eziyet yasağının ihlal edildiğine karar verdi. Deveci’ye 7 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, ayrıca infaz koruma memurlarının yargılandığı mahkemeden ihlal kararının giderilmesini istedi.

Haberin Devamı