Gazete Vatan Logo

Zor bir kadın değilim nazlarım vardır!

Ceylan Ertem, 19 Eylül’de Gişe Organizasyon tarafından düzenlenen Uniq Açıkhava Konserleri’nde sahne alacak. Ertem ile, şarkılarından yaşam felsefesine kadar pek çok konuyu konuştuk.

Zor bir kadın değilim nazlarım vardır!

Yeni albümünüzün iç kapağındaki “Sahici ruh, cihanda sulh, yok başka hayal...” sözlerini açabilir miyiz?

Evet, gözümde yok başka bir hayal gerçekten; sahici ve gerçek ruhlarla, yalansız tertemiz kalplerle donansın etrafım ve tüm dünyada herkes, her canlı eşit olsun, barış içinde yaşasın. Belki bu hayalim hiçbir zaman gerçekleşmeyecek dahi olsa ‘yine de amin’ demekten de vazgeçemiyorum, çünkü ‘ütopyalar güzeldir.’

Yine de Amin, insanın zalimliğini ve âlimliğini sorguluyorsunuz… Neden insanlar zalim ya da âlim?

Bir yanda elinde silahlar, ağızlarından salyalar akıtarak ve çirkin planlarıyla kurnazlar, hırsızlar, yalancılar… Öte yanda elinde sazı, kalbinde aşkı ile yardımsever, hoşgörülü, nefsine hakim ve nefesine odaklanmış, doğasever, hayvansever, kendini önemsemeyen dingin ve rengarenk insanlar. kızsam mı sevsem mi, kucaklasam mı uzaklaşsam mı, ne etsem bilemedim ben bu insanları? Açlıktan bebekler ölüyorken, insan için ‘olmuş’ diyebilmemiz imkansız.

Cinsiyet ayırmadığınızı biliyorum ama erkeklere kızgın mısınız?
Elbette kızgın değilim. Mecazen o erkek diline, kabadayılığa karşıyım. Namus cinayeti peşinde olan erkeğe mesela, kızgınım elbette ama o cinayetlere ses çıkarmayan kadına da kızgınım.
Kafalar karışık, yaptığınız müziği hangi türe oturtuyorsunuz? Caz, pop, deneysel rock, alternatif..?
Şarkım ne istiyorsa ben o türden yararlanmaya çalışıyorum ve ben bir insan olarak herhangi bir ruh hali ve düşünce yapısına tam olarak bağlı değilken, bir gün siyah öbür gün turuncuyu seviyorken, yaptığım müzik nasıl bir türe ait olabilsin, öyle değil mi? Çok zor. En iyisi her yeri gezmek, her tadı almak, her lezzeti tattırmak.
Hayatınızda tutarlı mısınız?
Tutarsızlığım benim tutarlı yanım. Müziğimde bol sürprizli bu sebepten.
Acıyı sezebilmem için acı çekmeme gerek yok
Kadınların hikayelerini anlatıyorsunuz, siz bu hikayelerin neresindesiniz?
Tam da ortasındayım, ben de bir kadınım, nasıl dışında olayım. Ve bir acıyı çekmeme gerek yok o acının tesirini sezebilmem için. Bu sebepten çocuklarını tacizlere, namus cinayetlerine, tecavüzlere kurban veren annelerle, kız kardeşlerimizle birlikte yürüyorum çoğu zaman, yumruklarımız havada. Sizi de bekleriz.
Siz Nazan Öncel’in “sokak kızlarından” mısınız?
Nazan hanımın şarkısındaki kız epey asi. ben o kadar olamadım. Şarkıda ‘okullu olmadım ben’ der, ben her yıl takdir getirdim hatta. ‘Ben çocuk olmadım’ der. Ben çocuktum, ama yaralısından. Belki burada benzerim o kızla.
Turnelerle Anadolu’yu dolaşıyorsunuz, bu memleket size yeni neler öğretiyor?
Çok şey öğretti ve öğretiyor. Renk renk insan görüyorum bir kere karşımda en önemlisi bu. Bazılarını sevmiyorum bazıları beni sevmiyor, bazılarına hasta oluyorum bazıları da bana. Konser dediğin şey toplasan 2 saat ama ne maceralar ne maceralar… ağlıyoruz, gülüyoruz. Ve ben her yere karayoluyla gidiyorum, bu sebepten kar kış kıyamet de görüyorum, çiçek bahar güneş de. Memleket de öyle büyük ki, gez gez bitmiyor, doyulmuyor.
Bana göre efsane albümünüzden klasik bir soru sorayım, Ütopyalar neden güzeldir? Sizin ütopyanız nedir?
Her gün her an da değişiyor elbet insanın ütopik dünyası. Ama barış ve uyum içinde salındığımızı hayal ediyorum, güzel be diyorum…
Kendinizi “üçüncü yeni” sanatçılar arasında görüyor musunuz?
O da neymiş, ilk kez duydum.
Dostlarıma sığınır onlarla eğlenirim
“Şarkı sözü yazarlarıyla yaşamak zordur” diyorsunuz, siz zor bir kadın mısınız?
Değilim sanki. Her insan gibi nazlarım belki vardır ama etrafa sormak lazım nasılım.
Normalde eğlenceli misiniz, çılgın mısınızdır? Sığındığınız limanlar var mıdır özel hayatta, edebiyatta?
Eğlenmeyi, gülmeyi çok severim. Dostlarıma sığınırım en çok da onlarla eğlenirim. Edebiyatta ise şiir benim limanım. Edip Cansever, Özdemir Asaf ve Nazım Hikmet özellikle.
Sırada ne var?
Kitaplar, YouTube’da müzik programı. İkisinin de içeriği sürpriz olsun.
Şarkılarımda aşkı anlatmıyorum ama...
Şarkılarınızda genelde aşkı anlatıyorsunuz. Aşkı nasıl yorumlarsınız? Aşkı anlatırken nelerden ilham alıyorsunuz?
Aslında şarkılarımda genellikle aşkı anlatmıyorum ama aşk her şey. Klişe ama bana göre öyle. Bazen uzun zaman bir dostumdan ayrı kalınca da aşk acısı gibi hasretlik çekerim. Ya da bir sokak köpeğinin bakışı beni benzer kederlere sürükler. Ya da kedilerime kavuşunca sevgilime kavuşmuş gibi neşelenirim. Bir çiçek açınca filan değmeyin keyfime… Bu sebepten aşk her yerde.
Uniq Açıkhava Konserleri Program
18 Eylül 2017 Pazartesi - Yaşar
19 Eylül 2017 Salı - Ceylan Ertem
20 Eylül 2017 Çarşamba - Cem Adrian
21 Eylül 2017 Perşembe - Fatih Erkoç
22 Eylül 2017 Cuma - Kıraç
23 Eylül 2017 Cumartesi - Nihat Sırdar&Sunay Akın / Sivrisinek Dedin de Aklıma Geldi
24 Eylül 2017 Pazar - Ferhan Şensoy / Ferhangi Şeyler
25 Eylül 2017 Pazartesi - Emre Aydın

Haberin Devamı