Gazete Vatan Logo

Ziyaretin konusu İsrail perdesi

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de siyasetin ısındığı bugünlerde Japonya'ya yaptığı ziyaretin nedeninin İsrail Göktürk 2 uydusuna yaptığı perdeleme olduğu anlaşıldı.


Gazeteport'tan İhsan Demir'in haberine göre; Başbakan Erdoğan'ın Japonya ziyaretinin en önemli maddesi İsrail'in Doğu Akdedeniz'de Göktürk 2 uydusuna uyguladığı perdeleme olduğu öğrenildi.

Başbakan Erdoğan Japonya'ya ziyareti sırasında Çarşamba günü TÜRKSAT 4A iletişim uydusunun teslim törenine katılarak bu merkezde incelemelerde bulunacak. Ancak Başbakan Erdoğan'ın bu merkezde Japonlardan önemli bir istekte bulunacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan, Göktürk 2 uydusunun Doğu Akdeniz üzerinden geçişi sırasında İsrail'in casusluk yapar endişesiyle uyguladığı perdelemeyi kaldırabilmek için Japonya'dan teknolojik yardım isteyecek.


MİLLİ TANK ALTAY'A MOTOR ARAYACAK

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın Japon işadamları ile yapacağı görüşmelerde Türkiye'nin üreteceği ilk muhabere tankı Altay'a takılacak motor konusunda olacak. Koç grubuna yaptırılacak ilk milli muhabere tankımız Altay'ın motoru model tankların yapım aşamasında ihale bütünlüğünden çıkartıldı. Prototipi yapılan tanka henüz hangi motorun takılacağı belirsizliğini koruyor.

İSRAİL PERDELEME UYGULUYOR

İsrail, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin uydusu Göktürk 2'nin geçişi sırasında casusluk yapılmasından çekindiği için uydunun yüksek çözünürlüklü görüntü almasını bloke ediyor. İsrail'in uyguladığı bu perdeleme yüzünden Türkiye İsrail ve burada bulunan diğer ülkelerin Doğu Akdeniz'deki askeri ve stratejik faaliyetlerini izleyemiyor. Bu da Türkiye'nin söz ve hak sahibi olduğu Doğu Akdeniz'de bir güvenlik açığı yaratıyor.

Bilindiği gibi Türkiye'nin Göktürk 2 uydusunun yapımına İsrail de IAI şirketiyle girmiş, ancak “Topraklarımız görüntülenmesin” şartı koşunca Türkiye bu şirketi elemişti.

AMAÇ ASKERİ İSTİHBARAT

Göktürk 2 keşif ve gözetleme uydusu, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’da askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlıyor. Güneydoğu'da ise PKK’yla mücadelede güvenlik güçlerinin elini güçlendirdi.

Haberin Devamı