Gazete Vatan Logo

Zinada yakalandılar

Piyasalar bir kez daha zinada ters köşeye yattı. Gerilim azaldı yorumları yapılırken, Başbakanın dün Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'e sert çıkması Borsa'da yüzde 4'lük kayba neden oldu. Dolar 1 milyon 530 bin liraya yükseldi

Haftanın son işlem gününde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ılımlı mesaj bekleyen piyasalar kapanışa doğru gelen sert mesajlarla adeta ters köşeye yattı. Herkes zina konusunda AB ile müzakere tarihi arifesinde ortamın daha fazla gerilmesine izin verilmeyeceğini düşünürken Başbakan Erdoğan'ın dün piyasaların kapanmasına yakın yaptığı konuşma moralleri bozdu. Erdoğan'ın "Kimse AB üzerinden politika yaparak bizi sıkıştırmaya çalışmasın. Biz Türkiye'yiz. Kendi kararımızı kendimiz veririz" sözleri Borsa cephesinde satış, döviz cephesinde ise alışları beraberinde getirdi.

Güne temkinli başlayan hatta bir ara Perşembe günü kapanış değerinin dahi üstüne çıkan Borsa endeksi özellikle son 30 dakikada gelen sert satışlarla günü yüzde 4.02'lik kayıpla 20 bin 833 puandan kapadı. Sert düşüşün 1 katrilyon 352 trilyon liralık işlem hacmi ile birlikte gerçekleşmesi, "Kimse haftasonu riskini üstlenmek istemedi" şeklinde yorumlandı.

Lira değer yitirdi
Borsa'da bir önceki gün işlem hacmi 965 trilyon lira seviyesinde gerçekleşmişti. Son bir ay içinde hisse senetlerinin oldukça primli olması da satışların hızını artırdı. Son bir ay içinde yüzde 17.27 prim yapan Turkcell dün yüzde 3.43 değer kaybetti. Bir diğer primli kağıt Borusan Yatırım'da dünkü değer kaybı yüzde 4.89 oldu.

Başbakan Erdoğan'm Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen'e cevap niteliğindeki sert mesajları döviz ve faiz piyasasında da etkili oldu. Sabah saatlerinde 1 milyon 505 bin lira ile 1 milyon 511 bin lira arasında olan dolar kuru, akşam saatlerinde 1 milyon 531 bin liraya kadar yükseldi. Liradaki değer kaybı Merkez Bankası kurlarına da yansıdı. TL dolar karşısında yüzde 0.72, eu-ro karşısında ise yüzde 1.14 geriledi. Yılsonuna göre ise TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 7.49'a çıkmış oldu. Merkez Bankası'nın dalgalı kura geçtiği tarih olan Şubat 2001'den bu yana doların TL karşısındaki artışı yüzde 54.49 seviyesinde bulunuyor.

Dakika dakika zina stresi
10:00:
AKP'nin önceki gün tasarıyı geri çekmesinin gerginliği ile piyasalar keyifsiz açıldı.

11:00: Borsa'da ilk dakikalarda gelen satış dalgası, karşılandı. Düşüş sınırlı oldu. Endeks önceki güne göre 250-300 puan aşağıdaydı.

11:00: Aynı dakikalarda döviz cephesinde de sınırlı hareket vardı. Dolar 1 milyon 511 bin liradan alıcı buldu.

14:00: AKP'den gerginliği tırmandırıcı açıklama gelmeyince Borsa endeksi 21 bin 704 puana kadar çıktı. Bu rakam Perşembe gününe göre artışı ifade ediyordu.

15:32: Başbakan Erdoğan çıktı ve "Bizi kimse AB ile şartlandırmaya çalışmasın" dedi.

15:33: Borsa ekranları kırmızıya boyandı. Sert satışlarla endeks 21 bin puan sınırına çekildi.

15:45: Stres faizi de vurdu. Gösterge kağıdın bileşik faizi kapanışta yarım puan arttı ve yeniden yüzde 25'e yükseldi.

16:00: Verheugen "TCK'nın gecikmesinden endişeliyiz" dedi, tansiyon daha da yükseldi.

16:25: Borsa'da tepki alımları gerçekleşirken, kimse riski hafta sonuna taşımak istemedi. Satışlar hızlandı.

16:30: Endeks 21 bin puanlık sınırı aşağıya doğru deldi ve gün % 4.02'lik kayıpla tamamlandı.

17:00: Gerginlikle fiyatını 1 milyon 520 bin liraya yükselten dolar. Pazartesi valörlü işlemlerde 1 milyon 530 bin liradan alıcı buldu.

Haberin Devamı