Gazete Vatan Logo

Zika virüsü tükürük ve idrarda da aktif

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), hızlı yayılması ve tedavi edici ilacının henüz bulunmaması nedeniyle, küresel sağlık alarmı vermesine yol açan Zika virüsünün, cinsel ilişki yoluyla bulaştığının anlaşılmasının ardından, tükürük ve idrarda da aktif Zika virüsü bulunduğu ortaya çıktı.

Zika virüsü tükürük ve idrarda da aktif

33 ülkeye yayıldı

Virüsün öpüşme yoluyla bulaşma olasılığının olduğunu belirten uzmanlar, vücut sıvılarında aktif halde bulunan Zika virüsünün, bu yolla bulaşıp bulaşmadığının henüz kesin olarak belirlenemediğini, ancak tükürük ve idrarda aktif olarak bulunan virüsün yeni bir alarma yol açtığını belirtti.

Zika virüsüyle ilgili bir rapor yayınlayan WHO, 33 ülkenin Ocak 2014 ile 5 Şubat 2016 tarihleri arasında Zika virüsü salgınını bildirdiği, altı ülkede de virüsün görüldüğü yönünde dolaylı veriler bulunduğunu kaydetti. WHO, bahsi geçen 33 ülkeden Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela’da kas güçsüzlüğü ile felçlerle kendini gösteren ‘Guillain-Barre’ sendromu vakalarında da artışa dikkat çekti. Kolombiya hükümeti Zika virüsü bulaşan üç kişinin ‘Guillain-Barre’ sendromu sebebiyle öldüğünü açıklamıştı.

Karnavalda sivri önlemi

Rio karnavalı hazırlıkları sürerken yetkililer ‘öpüşmeyin’ uyarısı yapıyor. karnaval aktılımcıları ise cibinlikte sivri sineklere karşı önlem almaya çalışıyor.

Haberin Devamı

‘Virüs Türkler’e vızıltı gelir’

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye’de Zika virüsü riski bulunmadığını belirterek “Aedes cinsi sivrisinekler için çok daha yüksek sıcaklık ve kurak bir ortam lazım. Bizde ise culex dediğimiz bir başka sivrisinek yaygın. Dolayısıyla Türk toplumu için bu enfeksiyon, bir önem teşkil etmiyor” dedi. Aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olan Karabay, şu değerlendirmeyi yaptı, “Ne bir aktif tedavisi ne de aşısı var. Sivrisinek kovucu elektrikli cihazlar, yine sivrisinek uzaklaştıran kimyasal maddeler var. Bunlardan faydalanılabilir. Sivrisinek ısırmasını engellemek çok zor. Grip, nasıl birkaç gün istirahatten sonra düzeliyorsa bu da birkaç gün istirahatten sonra zaten kendiliğinden düzeliyor ancak hamile kadının karnındaki çocuk hariç. O, ömür boyu malformasyonla (anomali) beraber yaşayacak. Daha önceden bu virüs yine vardı. 1950’lerde bile bildirilmiş ama böyle bir malformasyona neden olmuyordu. Güney Amerika ülkelerinden başka Avrupa kıtasında 4 vaka var. Dördünün de özelliği, kısa süre önce Güney Amerika ülkelerine seyahat etmeleri. Bütün bu bilgiler, bizi rahatlatıyor.”

Haberin Devamı