Gazete Vatan Logo

Zika virüsü cinsel yolla da bulaşıyor

Teksas eyaletinde bir kişinin cinsel ilişki yoluyla zika virüsünü kapmış olabileceğini açıkladı. Bu, ilişki yoluyla bulaştığı ilk vaka..

Zika virüsü cinsel yolla da bulaşıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yaptığı açıklamaya göre Dallas kentinde yaşayan ve cinsel ilişkiyle zika virüsü bulaşan kişi Latin Amerika ülkelerine seyahat etmedi ancak partneri Venezuela’dan yeni dönmüştü. Son vakanın ardından ABD’de uzmanlar zika virüsü kapmış kişilerle cinsel ilişkiye girmekten kaçınılması uyarısında da bulunmaya başladı. Zika virüsü soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilere ortaya çıkıyor. Ancak bazı insanlarda hiçbir belirti görülmüyor. Hamilelere bulaşması durumunda ise, bebeklerin kafalarının normalden küçük kalmasına (mikrosefali) yol açabiliyor.

Avustralya’ya da sıçradı

Hastalık son olarak Avustralya’da iki kişide görüldü. Bu kişilerin virüsü Karayipler’deki tatilleri sırasında kaptıkları belirtildi. Yeni Güney Galler Eyaleti (NSW) Bulaşıcı Hastalıklar Sağlık Müdürü doktor Vicky Sheppeard, yaptığı açıklamada, Karayipler’den Sydney’e dönen biri kadın, iki Avustralyalı’da Zika virüsüne rastlandığını belirtti. Paniğe gerek olmadığını vurgulayan Sheppeard, “NSW’de enfeksiyonu yayacak bir araç olmadığını biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı