Gazete Vatan Logo

Zihin okuma gerçek oldu!

Yale Üniversitesi, sadece beyin dalgalarını inceleyerek bir kişinin o an baktığı fotoğrafı tahmin eden sistem geliştirdi

ABD’nin en prestijli eğitim kuruluşları arasında yer alan Yale Üniversitesi, yeni yaptığı bir araştırmada fMRI(functional magnetic resonance imaging/işlevsel manyetik rezonans görüntüleme) adı verilen bir tekniği kullanarak kişilerin zihnini okumayı başardı. 30 katılımcıya farklı tiplerde 300 kişinin fotoğrafı gösterilerek beyinlerinin görsel bölgesinin bu resimlere nasıl tepkiler verdiği incelendi. Ardından bu beyin aktiviteleriyle görülenler arasındaki bağlantı geliştirilen sistem aracılığıyla ekrana yansıdı. Araştırma ekibinden Alan S. Cowen, “Bu gelişme gelecekte suçluların analizinde, hastalıkların teşhisinde veya otizm tedavisinde uygulanabilir” dedi.

‘Geleceğe Dönüş’ gibi

Son araştırmalara göre fMRI ile çeşitli durumlara beyinin verdiği yanıtlar analiz edilerek o kişinin ne kadar acı çektiği, tedaviye nasıl cevap verdiği ve kişiler arası sancı eşiği farklılıkları belirlenebiliyor. Uzmanlar bu durumu şu sözlerle dile getirdi: “MR cihazı kullanarak gerçekleşen bu görüntüleme tekniğinde, beyin toplardamarlarındaki oksijen seviyelerinin değişkenliğine göre o bölgenin aktivitesi hakkında fikir sahibi olunuyor.” Gişe rekorları kıran ‘Geleceğe Dönüş’ filminde Dr. Emmett Brown, kendisini gelecekten ziyarete gelen Marti’nin zihnini okumaya çalışıyordu.

Haberin Devamı