Gazete Vatan Logo

Zeytinlik tasarısı geri çekildi

Zeytinliklerin imara açılmasını öngören tasarı tepkiler üzerine komisyona geri çekildi

Zeytinlik tasarısı geri çekildi

Zeytinliklerin imara açılmasını öngören tasarı tepkiler üzerine komisyona geri çekildi. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş zeytinlik tasarısının geri çekileceğini duyurdu. Elitaş; “Üretim Paketi’nin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme komisyona çekilecek” ifadelerini kullandı. Elitaş ayrıca “Üretim paketinin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme, komisyona çekilecek. O düzenleme, komisyona geri çekilecek ve diğer maddelerin görüşülmesine devam edilecek.

‘Ya aynen ya değiştirerek’

Hem Tarım Bakanlığının hem Sanayi Bakanlığının hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem de Orman Bakanlığının bu konuyla ilgili görüşleri alındıktan sonra taraflarla da bu konu değerlendirilmiş olacak. Komisyon, o maddeyi yeniden görüşecek. Ya aynen kabul edebilir ya da komisyon değiştirerek, kabul edilebilir” dedi. Zeytinciliğin sonunu getireceği gerekçesiyle sektörde yer alan örgütlerin, ihracatçıların ve üreticilerin sert muhalefeti ile karşılaşan Üretimde Reform Tasarısı, programda olmasına karşın Genel Kurul’da görüşülmemişti.

Haberin Devamı

Tasarı neyi değiştirecekti?

- Yürürlükteki madde: Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın iznine bağlı.

- Tasarıdaki madde: Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimi ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak alternatif alan bulunmaması ve Zeytinlik Sahalarını Koruma Kurulu’nun uygun görmesi şartıyla, Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış, konut, konaklama tesisi, turistik tesis hariç yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir.

Haberin Devamı

MHP’Lİ YÖNTER

‘Çekmek yetmez ortadan kalkmalı’

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, meclisteki basın toplantısında zeytinlik alanlarla ilgili düzenlemenin komisyona çekilecek olmasının yeterli olmadığını, tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Tasarının komisyona çekilme kararının olumlu bir adım olduğunu kaydeden “Zeytinlerimize kıymasınlar. Zeytin üretecilerimizin sesini mutlaka duysunlar. Sanayileşeceksek zeytinlikten başka yer mi yok? Doğanın, çevrenin korunması aynı zamanda kalkınmanın sanayileşmenin ön şartıdır” vurgusu yaptı.

CHP’Lİ TORUN

‘Hatadan dönülmesi memnuniyet verici’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise çekilme kararına ilişkin, “Bu alanları bozar, tahrip eder ve yok edersek yarın geri dönüşü olmayan ağır bir sorumlulukla karşı karşıya kalırız. Dolayısıyla bu hata ve yanlıştan dönülmesi oldukça memnuniyet vericidir. Umarım bu tip konularda bundan sonra diyalog kurar, tartışır ve süreç bu noktalara gelmeden doğruyu hep birlikte ortaya koyarız. Bizim tek isteğimiz bu gibi konularda ortak noktada buluşabilmek” dedi ve HES mücadelesini hatırlattı.

Haberin Devamı