Gazete Vatan Logo

Zeytinburnu ‘Barcelona’ modeliyle değerlenecek

Zeytinburnu; Avrasya Tüneli, raylı sistem, imalathanelerin tahliyesi ve sahil projesiyle değerlenecek. Bugün 3 bin 400 lira olan metrekare fiyatları 5 yılda 7 bin 200 liraya gelecek. Zeytinburnu Belediyesi, Barcelona’nın gelişimini örnek alacak.

Zeytinburnu ‘Barcelona’ modeliyle değerlenecek

Deri fabrikaları, tekstil atölyeleri, Nakliyeciler Sitesi ve Demirciler Çarşısı ile tanınan İstanbul’un ilçelerinden Zeytinburnu, mega projeler ve ağırlıkla sahil bandında yükselen markalı konut projeleriyle önemli bir dönüşüm geçiriyor. Yakında açılacak Avrasya Tüneli, ilçenin değerini etkileyecek en büyük yatırım olarak dikkat çekerken, mevcut ve planlanan raylı sistemlerle birlikte ilçenin, 5 yıl içinde değerini yüzde 112 artırması öngörülüyor. Yani şu anda ortalama 3 bin 400 lira olan metrekare fiyatları 7 bin 200 liraya kadar yükselecek.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçedeki işyerlerinin taşınacağını belirterek, “Komşumuz Bakırköy’e göre ilçemizde konut fiyatları halen yarı yarıya ucuz. Markalı konutların da yer alacağı yeni Zeytinburnu’nun inşasıyla aradaki fark kapanacak” dedi.

İşyerlerine tahliye

Zeytinburnu Belediyesi tarafından EPOS ve REIDIN şirketlerine hazırlatılan bağımsız gayrimenkul raporu Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünde düzenlenen ve Doç. Dr. Ali Hepşen, Doç. Dr. Işıl Erol ve Dr. Özdemir Sönmez’in katıldığı panelde değerlendirildi. Murat Aydın, 25 bine yakın işyeri, 10 bin civarında imalathane ve 170 fabrikanın bulunduğu Zeytinburnu’nda işyerlerini ilçe dışına kaydırarak ilçeyi modern bir yerleşim alanına dönüştürmeyi planladıklarını belirtti. Aydın, şunları söyledi:“İlçemiz sınırları içinde yer alan Nakliyeciler Sitesi ve atölyeler başta olmak üzere mevcut işyerlerinin önemli bir kısmını tahliye edeceğiz. Yeni yüzüne yakışır bir kültür vadisi ve devasa bir parkı Zeytinburnu’na inşa edeceğiz. Küçükçekmece’ye kadar sahile boydan boya bir yürüyüş parkuru kazandıracağız. Zeyport Liman için girişimlerimizi sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ilçeyi ‘baştan aşağı yenileme planlarını’ uygulamayı kolaylaştırdığını anlatan Aydın, Barselona’nın gelişim sürecinden örnek vererek, “Barselona’nın 1980’lerdeki durumunu ve bugünkü modern çehresini biliyoruz. Biz de Zeytinburnu’nda 5 yıl içinde mini bir Barselona inşa etmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yatırım 15 yılda dönüyor

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Hepşen, Tarihi Yarımada’ya yakınlığı, boydan boya sahil bandı ve toplu ulaşım ağlarının merkezinde yer almasının Zeytinburnu’nun en önemli avantajlarını oluşturduğunu söyledi. Hepşen, Avrupa yakasında konut amortisman süresi 19 yılken Zeytinburnu’nda bu sürenin 15 yıl olduğunu hatırlattı. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Erol, Zeytinburnu’nun emsallerine göre yarı yarıya daha ucuz olduğunu anlattı.