Gazete Vatan Logo

Zeytin Dalı Harekatı nedir? (Afrin Operasyonu)

Zeytin Dalı Harekatı nedir? Sorusunun cevabı merak konusu oldu ve gündemde sıkça araştırılmaya başlandı. Afrin Operasyonu'nun başlamasıyla birlikte bu harekata "Zeytin Dalı" denilmeye başladı. İşte Zeytin Dalı ve Afrin Harekatı'na ilişkin merak edilen tüm bilgiler...

Zeytin Dalı Harekatı nedir? (Afrin Operasyonu)

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Afrin harekatına neden 'Zeytin Dalı' denildiği gündemde bomba etkisi yarattı ve hemen araştırılmaya başlandı. Milyonlarca kişinin merak ettiği Zeytin Dalı Harekatı, Afrin Operasyonu, Afrin'in hangi bölgede yer aldığı gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

ZEYTİN DALI NE DEMEK?

Zeytin Dalı, bilinenlere göre; Beyaz bir güvercinin Hz. Nuh'un gemisine tufan sonrası canlılık belirtisi olarak, ağzında zeytin dalı ile dönmesi nedeniyle, zeytin yüzyıllardır barışın simgesi kabul ediliyor.

Yunan mitolojisinde Athena, Atina'nın sahibi olabilmek için Poseidon ile yarış içerisindedir. Bu amaç doğrultusunda Poseidon, üç dişli mızrağını Akropolis'e saplayarak deniz suyunun fışkırmasını sağlayarak şehre sahip olur. Athena ise buna karşılık şehre bir zeytin ağacı diker. Zeus'un başkanlığını yaptığı, tanrı ve tanrıçaların huzurunda kurulan mahkemede yeryüzüne daha güzel bir hediye verdiği belirlenen Athena haklı bulunur. Böylece bölgeye zeytinin ilk getirilişi Athena'ya mal edilir. Tüm bunlara dayanılarak Antik Yunanistan'da gelinlere zeytinden yapılan bir taç giydirilir ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirdi.

Haberin Devamı

AFRİN NEREDEDİR?
Tarihi Hititlere, M.Ö. 1000’lere kadar uzanan ve önemli tarihsel kalıntıları barındıran Afrin çok erken dönemde, Kudüs’ün de fethedildiği 637 yılında Müslümanların hâkimiyetine girdi. Osmanlı döneminde Afrin Kilis’e bağlı bir kaza konumundaydı. Haritaya bakıldığında Afrin, Türkiye içlerine bir koç başı gibi uzanan coğrafi bir mevkiye sahip. Şayet Afrin bölgesi de teröristlerden temizlenirse, Türkiye’nin güney sınırında yaklaşık 10 bin kilometre karelik bir alan Türkiye nüfuzunda olacak.. Fırat Kalkanı harekatının icra bölgesi ve İdlib’in ardından Afrin’de yapılacak bir harekatla, Doğu Akdeniz’e ulaşmayı hedefleyen PKK kuşağı tamamen engellenmiş olacak.