Toprağın Kadınları üretiyor BigChefs pişiriyor

53 şubesi bulunan BigChefs’in kurucularından Gamze Cizreli, Toprağın Kadınları’ndan Sofralara adını verdiği projesiyle Anadolu’da üretim yapan 14 kadının ürünlerini BigChefs’lerde kullanmaya başladı.

BigChefs’in Kurucu ortağı ve CEO’su Gamze Cizreli, Diyarbakırlı bir ailenin kızı. Çocukluğunda bayram sofralarını yüzlerce kişiyle paylaşan, kazanla pişen kuru patlıcan dolmalarını, meftuneleri yiyerek büyüyen… Ankara’nın ilk kafesi Cafemiz’i hayata geçirdikten sonra pastane zinciri Kuki ve Uzakdoğu mutfağı QuickChina markalarının yaratıcısı. BigChefs Cafe & Brasserie markasının kurucu ortağı. BigChefs 53 şube, 2 bin 700 çalışanıyla büyük bir aile…
Çalışanlarının Big Mama’sı
Big Mama, önce ortağı Saruhan Bey’in sonra da tüm ekibin ona uygun gördüğü hitap şekli. Big Mama’ya göre, Türkiye’de kadın girişimci olmak zor ama, vizyonunuzun, iş etiğinizin ve hedeflerinizin benzer olduğu, güvendiğiniz kişilerle ortaklık yapmak altından tek başına kalkamadığınız işleri kolaylaştırıp çok daha güçlü yol almanızı sağlıyor.
Gamze Cizreli şu anda “Toprağın Kadınları’ndan Sofralara” projesiyle yerel kadın üreticiler arasında heyecan yarattı.
Kadın üreticiye destek oldular
Toprağın Kadınları üretiyor BigChefs pişiriyor
Toprağın Kadınları’ndan Sofralara projesiyle neyi amaçladınız?
Projeyi geliştirmemizin temel amaçlarından biri yerel kadın üreticileri desteklemek, toplumda bu anlamda farkındalık yaratmak, diğer işletmelere de örnek olmak. Yeni mönümüzle birlikte ürün tedarikimizin bir kısmını kadın üreticilere çevirdik. Hedef her yıl kadın tedarikçi sayısını ve ürün çeşitliliğini artırarak projeye desteğe devam etmek. Ürün maliyetleri artış gösterse de, misafirlerimize tarladan, taptaze ürünler sunmak, kadın girişimcilerimize destek olmak. Yolun başında olan bazı girişimci kadınlarımıza da üretim tesisi kurabilmeleri için destek olduk.
Zincir restoran konseptinde böyle bir projenin uygulaması zor görünüyor. Bunu nasıl gerçekleştiriyorsunuz. Tüm şubeleri kapsıyor mu?
Üstlendiğimiz proje tabii ki sorumluluğu yüksek ve dediğiniz gibi zincir bir marka için operasyonu zorlayacak bir proje ama biz tüm bunları planlama aşamasında sayısız toplantılar yaparak en ince detayına kadar hesapladık. Özünde, kadınlarımızın çalışma hayatındaki yerini güçlendirmeyi ve istihdamını artırmayı amaçlayan bir proje. Türkiye’deki tüm şubelerimize ürünlerin tedariki sağlanıyor.
Şu an kaç kadın üreticiyle iş biriliği içindesiniz? Peki devam edebilecek mi bu proje?
Bu proje kapsamında ilk etapta 14 yerel kadın üreticiyle iş birliği başlattık. Bu üreticilerden yaptığımız tedarik tutarı yıllık 10-12 milyon TL düzeyinde ve toplam tedarikimizin yüzde 10’unu oluşturuyor. Hedefimiz, 2018 sonuna kadar yerel kadın üretici sayısını 50’ye çıkarmak ve 2021 yılına kadar toplam tedarikin yarısını yerel kadın üreticilerden sağlamak.
Odaklan ve doğru ekiple yola çık
Gamze Cizreli’nin kadınlara önemli bir tavsiyesi var: Öncelikle kadın kooperatiflerine her zaman şunu söylüyoruz; artık reçel, tarhana ve erişte üçgeninden çıkın. Daha yenilikçi ürünlere yönelin ve üretin. Yenilikçi ürünleri bizlerin talepleriyle kadın kooperatifleri üretmeye başladıkça, tabii ki tarımda ve sofralarımızdaki ürün portföyü çok daha fazla gelişecek. Bu sayede üreticilerimiz de ürünlerine çok daha kolay pazar bulabilecekler.
Big Mama’nın bir kadın olarak girişimcilere hep söylediği, dikkat edilmesi gereken 5 ana nokta:
Odaklan. Doğru ekiple yola çık. Parayı iyi yönet. Değişen dünyaya ayak uydur. Trendleri sürekli takip et. Yaratıcı ol.
Toprağın Kadınları üretiyor BigChefs pişiriyor
Fıstıklı ılık çıtır baklava katları
Malzemeleri:
Fıstıklı çıtır baklava için
- 250 gr toz Antep fıstık
- 150 gr pudra şekeri
- 70 gr yumurta beyazı
(2 adet bütün yumurta)
- 360 gr kaymak
- 54 gr fıstıklı kaymak ezmesi
- 10 gr hazır baklava yufkası
- 40 gr tereyağı
Servis için
- 3 adet fıstık ezmeli çıtır baklava
- 30 gr fıstıklı kaymak ezmesi
- 2 gr pirinç Antep fıstık
- 50 gr menengiç şerbeti
- Vanilyalı dondurma
Hazırlanışı:
Kabının içine yumurta beyazı, pudra şekeri, Antep toz fıstığı ekleyip yoğurun. Kaymak ekleyip karıştırıp fıstıklı kaymak ezmesini hazır hale getirin. Baklava yufkasını açın, erimiş tereyağını 25 gr kadar baklava yufkasının üzerine sürün. 6,5 cm şeritler halinde kesip, fıstıklı kaymak ezmesini sıkma torbası yardımıyla 9 gr baklava yufkasının üzerine sıkın. Muska şeklinde 7 kat katlayın tepsiye dizin. Kalan 15 gr eritilmiş tereyağını hazırlanan baklava yufkalarının üzerine sürün. Fırında 200 derecede 6 dakika pişirin. Çıtır baklava fırında pişerken servis tabağına fıstıklı kaymak ezmesini yan şekilde sıkma torbası yardımıyla sıkın. Pişen fıstık ezmeli çıtır baklava katlarını fıstıklı kaymak ezmesinin üzerine koyup menengiç tanelerinden hazırlanan şerbet gezdirin. Yanında vanilyalı dondurma, pirinç Antep fıstık ve taze nane ile servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR