Gazete Vatan Logo

Zerre fazla zam yok

EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik faturalarına yansıyan fiyat artışının % 6.8’i aşması halinde her türlü şikayete açık olduklarını belirterek, “Zerre kuruş farkı çıksın, hesabını şirketlerden sorarız” dedi.

Zerre fazla zam yok

Elektriğe yeni yılla birlikte yapılan zamla ilgili farklı oranlar dile getirilmesine EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz sert çıktı. Fatura konusunda çıkan tartışmaların iyi niyetli olmadığını savunan Yılmaz, dedikodulara sebep olacak hususların gizlenmesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Şunu net olarak söylüyorum. Gizlediğimiz herhangi bir husus yok. Zam yüzde 6.8. Fakat birileri çıktı yüzde 20-30 diyen oldu yüzde 250-300 diyen de oldu. Bu iddianın yalan olduğu şuradan belli; rakam veremiyorlar. Bu gerçekten insafsızlık.”

Şikayete açığız

Her fatura değişikliğinin zam anlamına gelmediğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti. “Şimdi bu ay kendi evimde 36 liralık enerji tüketebiliyorum. Gelecek ay bu 70 liraya çıkabilir. Ne kadar enerji kullanırsam o kadar bedel geliyor. Şimdi iki faturayı, ödenecek miktarı karşılaştırarak, bakın işte zam yüzde 200, yüzde 20, yüzde 30 demek adil değil. Önemli olan, geçtiğimiz ayda alınan bedelle tüketim miktarını bölerek, birim fiyatı bulduktan sonra (güncel faturanızda bulduğunuz birim fiyatla) iki birim fiyat arasındaki fark eğer yüzde 6.8’i aşıyorsa bununla ilgili her türlü şikayete açığız. Zerre kuruş farkı çıksın, biz bunun hesabını bütün dağıtım şirketlerinden sorarız.”

Haberin Devamı

Fantezi olsun diye...

Mustafa Yılmaz, elektrikte serbest tüketici limitinin 3 bin 600 kilovatsaate kadar indirilmesinin piyasadaki elektrik tüketiminin yüzde 86’sını serbest piyasa sınırları içerisine çektiğini ifade ederek, “Şimdi dağıtım şirketleri ‘bunun sıfırlanması lazım’ diyor. Dağıtım şirketlerinin böyle bir beklentisini şu an için çok sağlıklı, inandırıcı ve gerçekçi bulmuyorum. Bazı şeyleri fantezi olsun diye yapmak da çok doğru değil” dedi.

Domates bedeliyle izah

Mustafa Yılmaz, faturaların daha rahat bir şekilde anlaşılması için fatura unsurlarında birtakım değişiklikler yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “(Fatura kalemleri) Eskiden yukarıdan aşağı sıralanıyordu. İnanın ben bile zorlanıyordum, ki 12 senedir EPDK’dayım. Geçen yıllarda tüketici şikayetlerinde anlaşılır hale getirilmesi yönünde talepler geliyordu. Faturaya baktığımız takdirde bir enerji bedeli, bu enerji bedelinin dışında bir de vatandaşa ulaşma yolu yani dağıtım bedeli, iletim bedeli, sayaç okuması vs. var. Bunu ne yapalım dedik? Bütün meskenler dağıtımdan beslendiği için hepsini dağıtım bedeli altında yazdık. Bir de enerji bedeli var. İki bedel var yani. Enerji ve dağıtım bedeli. Bu şuna benziyor; Antalya’dan domates alıyorsun. Bir domatesin bedeli var bir de TIR’larla, karayolu vs. nakliye bedeli var. Oraya taşıma bedeli şu kadar, komisyonu şu kadar diye yazabilir miyiz? Bu da patates domates gibi bir emtia. Vatandaşımız da bunun fiyatına baktığı takdirde ayrıntılara girmeden hesaba kitaba boğulmadan anlayamayacağı birtakım enstrümanları görmeden enerjinin bedeline ulaşacak. Biz bunu yaptık. Kafa karışıklığını önlemek için sadeleştirdik. Fakat bunu suistimal edenler var.”

Haberin Devamı