Gazete Vatan Logo

Zehirli balon balığı alarmı

Bodrum’da balıkçıların ağlarına sürüler halinde takılan balon balıkları, tedirginlik yarattı. Uzmanlar ‘Elinizle dahi tutmayın diyerek’ uyarıda bulundu

Zehirli balon  balığı alarmı

Bodrum’un Yalıkavak Mahallesi’nde balıkçıların ağlarına sürüler halinde balon balıklarının takılması şaşırttı. Siyanürden 50 kat daha zehirli olduğu, yenildiğinde öldürücü olan, her biri ortalama 50 santimetre boyunda, 3 kilo ağırlığındaki balon balıkları, 6-7 yıl öncesine kadar tek tük görülürken, şimdilerde sürüler halinde görülmeye başlandı. Ağlarına 20 balon balığı takılan Bodrumlu kaptan ve balıkçı Halil Aktaş (56), “Balon balıklarını bir çuvala doldurup, karaya çıkardım. Ardından da derin bir çukura gömdüm” dedi. Aynı zamanda Bodrum Yarımadası Çevre Platformu Sözcüsü de olan Aktaş, “Bu kadar çok balon balığını ilk kez bir arada gördüm. Hint Okyanus’undan geldiğini bildiğimiz bu balıklar her türlü canlıyı öldürebilecek güçte zehire sahip. Yörede bilinmeyen balık olduğu için gerekli uyarı ve sık sık duyuruların yapılarak önlem alınması şart” dedi. Yalıkavaklı balıkçı ve kaptan Hasan Özer (68) ise “Birkaç gün önce amatör bir balıkçının yakalayıp karaya attığı balon balığını yiyen iki kedi öldü” dedi.

Haberin Devamı

Tutulması yasak

Prof. Dr. Halit Filiz (Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü): “Bu balığın yakalanması, tutulması, karaya çıkartılması ve satılması kesinlikle yasak. Ellenmesi bile tehlikeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, balon balığının üremesi ve çoğalması ve alınacak tedirlerle ilgili bir proje başlattı. Ancak zaten Türkiye sularımızda bilinen ve bizim balık türlerimiz içerisinde olan bir tür değil. Karaya çıkarıldığı anda 3-4 poşete birden konulup, kesinlikle eldiven ile tutulup, mutlaka derin bir çukura gömülmeli, aksi takdirde zehirleyip, ölüme neden olabilir. İnsan ve hayvan sağlığı için en tehlikeli türlerin başında geliyor. Öyleki deniz canlıları bile bu balık türünü yemediği için popülasyonları çok hızlı bir şekilde artıyor.”