Gazete Vatan Logo

Zarar etmemek için...

Her siparişe atlamadılar, 2 milyar $’lık siparişi ellerinin tersiyle ittiler

KUR baskısından bunalan ihracatçılar, çareyi Avrupalı tedarikçilere zararına üretim yapmak yerine siparişleri iptal etmekte veya yeni sipariş almamakta buldu. 8 ayda 2 milyar dolarlık sipariş, fiyatta anlaşma sağlanamadığı için kabul edilmedi. Yıl sonuna kadar bu rakamın 3 milyar doları aşması bekleniyor.

İHRACATÇILAR, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin tabiriyle artık ‘her siparişe atlamıyor’. Sektör temsilcileri, “Avrupalı tedarikçiler Uzakdoğu’daki sorunlar yüzünden Türkiye’ye dönmek istiyor ama fiyat farkı yüzde 40’ı buluyor. Ortak bir nokta bulunamadığı için Mısır, Tunus ve Fas’a yöneldiler” dedi.

Uzun süredir kur yüzünden sıkıntı yaşayan ve maliyetleri artan tekstil ve hazırgiyim ihracatçıları, çareyi zararına çalışmak yerine sipariş iptal etmekte veya yeni sipariş almamakta buldu. Özellikle euronun 2.20 seviyelerinden 1.90 seviyelerine gerilemesi, ihracatçının sipariş kabul etmemesinde önemli bir etken oldu. Kurun yarattığı bu sıkıntı Uzakdoğu’da maliyetlerle ilgili sıkıntı yaşayan Avrupalı tedarikçilerin tekrar Türk pazarına dönme planlarını da bozdu.

Fiyat tutturulamıyor

Türkiye ile Uzakdoğu arasında yüzde 40’ı bulan fiyat farkı olması nedeniyle Avrupalı tedarikçilerle Türk ihracatçılar anlaşamadı. Birçok Avrupalı tedarikçi aradaki fiyat farkının bir bölümünü karşılamayı göze alıyor ancak yine de taraflar pazarlık masasında ortak bir noktada buluşamadığı için bu yılın 8 ayında ihracatçının almadığı veya iptal ettiği sipariş miktarı 2 milyar dolara yaklaştı. Yıl sonunda bu rakamın 3 milyar doları aşması bekleniyor.

Sektör temsilcileri, siparişlerle ilgili en büyük sıkıntının eurodaki düşüş yüzünden fiyat tutturamamak olduğunu belirterek, “Son aylarda ciddi oranlarda sipariş iptali oldu, ayrıca kimse artık her siparişe atlamıyor. Çünkü fiyat tutturamıyoruz. Hem zararına çalışan hem de pazar kaybeden ihracatçı birçok siparişi kabul etmiyor” değerlendirmesini yaptı.

Son 2-3 ayda sipariş kayıplarının arttığına da değinen sektör temsilcileri, Avrupa’dan siparişlerin Mısır, Tunus ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerine kaydığına dikkat çektiler.

Sektör temsilcileri, “Fiyat farkı yüzünden Türkiye’ye sipariş veremeyen Avrupalı tedarikçiler Kuzey Afrika’ya yöneldi. Üretim kalitesi Türkiye ile kıyaslanmayacak bu ülkelere fiyat daha makul diye gidiyorlar” dedi.

Çok müşteri var ama...

Avrupa’dan Türk ihracatçılarla çalışmak isteyen çok sayıda tedarikçi olduğuna da dikkat çeken sektör temsilcileri, “Müşteri çok ama fiyatta anlaşma yok. Her zaman sipariş iptali olabilir ama hiçbir dönem bu yılki gibi olmadı. Zararına çalışmak sürdürülebilir bir durum olmadığı için ihracatçı bu şekilde kendini korumaya çalışıyor” diye konuştu.

Hiç bu kadar çok sipariş kaçmamıştı

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, son 2-3 ayda sektörde çok ciddi sipariş kayıpları yaşandığını söyledi. Şu anda Avrupalı tedarikçilerin Uzakdoğu’da yaşadıkları sorunlar nedeniyle Türkiye’ye dönmek istediklerini kaydeden Cem Negrin, “Tedarikçiler Türkiye’den mal almak istiyorlar ancak fiyatta anlaşılamıyor. Çünkü Türkiye ile Uzakdoğu arasındaki fiyat farkı yüzde 30- 40’ı buluyor. Tedarikçiler aradaki fiyat farkının bir kısmını karşılamaya da razı ancak yine de Türkiye’den mal almaları için yeterli olmuyor” diye konuştu.

Döviz kurları yüzünden sektörün uzun zamandır sıkıntı çektiğine de değinen Başkan Negrin, sözlerine şöyle devam etti: “2008 yılının ilk 8 ayında sektörün ihracatı 11.2 milyar dolardı. Bu yılın aynı döneminde ise 9.5 milyar dolar seviyesinde. Yani aradaki fark 1.7-1.8 milyar dolar civarında ve biz daha 2008 yılı rakamlarını yakalayamadık. Bu da ağırlıklı olarak fiyatların yüksekliğinden kaynaklanıyor. Aslında Avrupa ülkelerinden çok müşteri var ama fiyattan dolayı olmuyor. Her zaman sektörde sipariş kaybı olur ama hiçbir zaman bu dönemdeki gibi olmadı. Yıl sonunda sipariş kaybı 3 milyar doları bulur.”

Avrupa malı Türk malıyla rekabet eder hale geldi

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının zarar etmek yerine sipariş kabul etmemeyi tercih eder hale geldiğini belirtti. Sadece tekstil ve hazırgiyimde değil otomotiv yan sanayi gibi birçok sektörde bu anlamda sıkıntı yaşandığını kaydeden Büyükekşi, “Bu sıkıntıyı Başbakan Erdoğan ile yaptığımız görüşmede dile getirdik. Konu artık ‘İhracatçı ağlıyor’ söyleminden çıkmalı. Başta Merkez Bankası olmak üzere gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

TÜİK rakamlarına göre Temmuz’da ithalatta en çok artışın yüzde 33 ile tüketim mallarında, bu mallar içinde ise otomotivde olduğunu anlatan Büyükekşi, “Yılbaşında 100 bin euro olan bir araba 220 bin liraydı. Şimdi 192-193 bin lira... Hazırgiyimci 100 bin euroluk mal için 2.20’den maliyetini yaptı, malı Mayıs’ta yükledi. Parası Ağustos’ta eline geldi 1.92’den. Aradaki 27-28 bin liranın bir kısmı kârdan gidiyor ama büyük kısmı zarar. Bu durum sürdürülebilir değil. Ayrıca Uzakdoğu’yu bırakın Avrupa’dan ithal edilen mallar bile Türkiye’de üretilen mallarla rekabet edebilir hale geldi” diye konuştu.

Fiyat tutturamadığımız için pazar kaybediyoruz

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ihracatçıların fiyat tutturamadığı için sipariş kabul etmediğini vurguladı. Aylık 1.1 milyar dolar seviyesindeki ihracatın yaklaşık yüzde 20’lik kısmı kadar siparişin geri çevrildiğini sözlerine ekleyen Tanrıverdi, “Ayda ortalama 1 milyar 100 milyon dolarlık ihrcat yapıldığını baz alırsak her ay bunun yüzde 20’si kadar siparişi fiyat tutturamadığımız için alamıyoruz. 8 ayda 9.5-10 milyar dolar ihracat yaptığımızı düşünürsek kabul etmediğimiz siparişlerin parasal miktarı 2 milyar doları buluyor. İhracatçı fiyat tutturamadığı ve binlerce atölye kapandığından üretim yaptıracak fazla yer bulamadığı için siparişleri geri çeviriyor. Artık ihracatçı her siparişe atlamıyor. Mevcut kapasitesini doldurduğu için de tedarikçilerle fiyat pazarlığı yapabiliyor” diye konuştu.

Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’deki fiyat sorunu nedeniyle Avrupalı tedarikçilerin Tunus, Mısır ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerine yöneldiğine de dikkat çekti. Tanrıverdi, “Mısır, Tunus ve Fas gibi ülkeler Türkiye’nin çok altında fiyat veriyor. Bizden daha hızlı siparişleri teslim edebiliyorlar. Örneğin Faslı bir şirket 24 saatte İspanya’ya mal indirebilirken bizde bu süre 8-9 gün sürüyor” dedi.

Haberin Devamı