Gazete Vatan Logo

Zarar böyle kapanacak

Araç başına 939 euro zarar eden Opel'den çözüm...

Opel yıl sonuna kadar yeni bir işten çıkarma dalgasını önlemek için başlattığı kısa mesai sayesinde araçbaşına oluşan 939 euro zararı daraltmaya çalışacak.

Alman otomobil devi Opel yeni bir işten çıkarma dalgasını engellemek için yıl sonuna kadar kısa mesaiye gitme kararı aldı. Sendika temsilcilerinin de 'iş güvencesi' olarak nitelediği karar sayesinde muhtemel bir işten çıkarma dalgasının en azından şimdilik engellendiği belirtiliyor. Ancak kısa mesai kararının Opel'in içinde düştüğü krizi çözüp çözemeyeceği henüz bilinmiyor.

Alman otomobil üreticisi Opel başta Güney Avrupa ülkeleri olmak üzere yaşadığı genel ciro krizine bağlı olarak yaklaşık 10 bin çalışanını kısa mesaiye gönderme kararı aldı. Karardan Rüsselsheim'daki ana tesislerin çalışanları ile motor ve çeşitli otomobil aksamının üretildiği Kaiserslautern tesislerinde çalışanlar etkilenecek.

Böylelikle dün 150'nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan şirket muhtemel bir işten çıkarma dalgasını engellemiş oldu. Opel İnsan Kaynakları Başkanı Holger Krimmes kısa mesai kararı hakkında yaptığı açıklamada, "Avrupa otomobil pazarında sert bir kırılma yaşanıyor. Azalan üretimin şimdiye kadar olduğu gibi yine koridor ve esnek mesai uygulamaları hayata geçirilerek dengelenme imkan bulunmuyor. Kısa mesai uygulaması otomotiv pazarında yaşanan olumsuz süreci atlatmak için alınabilecek en doğru karar." diye konuştu.

ABD'li otomotiv devi General Motors (GM) bünyesinde yer alan Opel'den yapılan açıklamada kısa mesai kararının işyeri temsilciliği ve IG Metall sendikasıyla yapılan görüşmeler neticesinde alındığı kaydedildi. İşyeri Temsilciliği Başkanı Wolfgang Schaefer-Klug ise yaptığı açıklamada kısa mesai kararıyla çalışanlara "iş güvencesi" sağlandığını vurgulayarak, bu sayede çalışanların maddi kaybının da asgari seviyede kalacağını ifade etti. Eylül ayından başlayacak olan uygulama kapsamında yirmişer iş günü kısa mesai yapılacağı öğrenildi.

Otomobil başına 939 euro zarar ediyor


Son kriz Opel'in gördüğü ilk sancılı dönem değil. Daha önce de birçok kez kriz atlatan şirket yine son yılların en zorlu döneminden geçiyor. Şirket 125'inci kuruluş yıl dönümünü kutladığı 1987 yılından bu yana Almanya'daki pazar payının neredeyse yarıya yakınını kaybetmiş bulunuyor. Opel'in ürettiği araç başına son olarak 939 euro zarar eder hale geldiği ortaya çıktı. Opel'in imal ettiği otomobiller son dönemde bilhassa fiyat avantajı sayesinde piyasada tutunabilirken, şirket Avrupa genelinde girdiği bu kısır döngüden kurtulmayı başaramadı. Aynı dönemde pazardaki yerini sağlamlaştıran Hyundai ve Kia gibi Kore merkezli yenilikçi markalar ise Batı Avrupa pazarında rekabeti arttırdı. Bu arada Opel'in bünyesinde yer aldığı GM'nin Kore'de ürettiği Chevrolet ise Alman üretici açısından neredeyse 'dost kazığı' haline geldi. Opel'in Chevrolet modellerine karşı tek alternatifi ise SUV Mokka modeliyle sınırlı kaldı.

'Alman mühendisliği' avantajını gözden çıkardı

Ürünleri için 'Alman mühendisliği' kozunu da gözden çıkaran Opel, en önemli modellerinden biri olan Astra'nın yeni serisini de ülke dışında üretmeyi planlıyor. GM daha önce iflasın eşiğine geldiği 2009 yılında Avrupa'daki sorunlu çocuğu ile köprüleri atmaya karar vermişti. Ancak bugün yeniden kâra geçen GM'nin zarar ettiği tek kuruluş olarak Opel olarak görünüyor. Bu yılın ilk yarısında 500 milyon euro tutarında zarar eden Opel'in cirosu yüzde 15 azalmış bulunuyor.

Haberin Devamı