Gazete Vatan Logo

Zap’ın tepesine Türk bayrağı!

Mehmetçik, Kuzey Irak’ta PKK kamplarının yuvalandığı Zap bölgesindeki Kokozer Tepesi’ne Türk bayrağı dikti. Zap’a karadan başlatılan ve 13 gün süren operasyonlarda 5 şehit vermiştik

Zap’ın tepesine Türk bayrağı!

Türk askeri, 2008 yılında düzenlenen Güneş Operasyonu’ndan sonra ilk kez Kuzey Irak’ta terör operasyonu düzenledi. 16 Ekim tarihinde gece 00.03’te Çukurca kırsalından sınırı geçen Bolu Komando Tugayı’na bağlı TİM’ler, 28 Ekim sabahı, Zap Vadisi’nin en önemli tepesi Kokozer’e Türk bayrağını dikti. 13 gün aralıksız süren operasyonlar sırasında 5 komando şehit olurken, 5 asker de yaralandı. 51 terörist ise etkisiz hale getirildi.

Mayın tarlasına girildi

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Zap Vadisi’ne düzenlenen operasyonun büyük fedakarlık ve çok zor şartlarda yapıldığını söyledi: “Terör örgütü, bu alana operasyon düzenlenmesini engellemek için aylarca çalışmış. Her tarafa binlerce mayın ve EYP döşemiş. Operasyonun başlamasıyla birlikte de hem teröristlere hem de bu el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı büyük bir mücadele verildi. Örnek vermek gerekirse, operasyonun ilk günü 87 adet EYP, gelişmiş el yapımı patlayıcı (GYP), mayın ve anti tank mayını imha edildi. Türk bayrağının dikildiği ana kadar ise temizlenen mayın sayısı 500’ü buldu.”

Haberin Devamı

Keskin nişancı faktörü

“Anti tank ya da topuk kopartan mayınları etkisiz hale getirebilirsiniz. Ancak EYP ve GYP’lerin etkisiz hale getirilmesi profesyonellik ve zaman alır. Çok karmaşık sistemler olması dışında bu patlayıcıları gören yerlere keskin nişancı yerleştiriyorlar. Komandolar imha etmeye kalktığında şehit etmeye çalışıyorlar. Sahada EYP imhası yapılırken keskin nişancılar da bulunup etkisiz hale getiriliyor. Operasyondaki 5. şehidimiz Üsteğmen Ozan Köreke de EYP imhası sırasında şahadet şerbetini içti. İşte böyle bir ortamda Kokozer teröristlerden temizlendi ve bayrağımız dalgalanmaya başladı.”