Gazete Vatan Logo

Zana'nın Kürtçe ifadesi tutanağa 'x' diye geçti

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın Meclis'te yeminine başlamadan önce kullandığı Kürtçe ifade, Meclis tutanaklarına "...(x)" şeklinde geçti.

Zana'nın Kürtçe ifadesi tutanağa 'x' diye geçti

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekili yemini öncesinde Kürtçe olarak sarf ettiği, "Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde" (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) ifadesi Meclis tutanaklarında "…(x)" şeklinde yer aldı.

Zana'nın yeminine Kürtçe başlaması ve "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" demesiyle yaşanan kriz Meclis tutanaklarına şöyle yazıldı:

LEYLA ZANA

(Ağrı) - …(x) (HDP sıralarından alkışlar) Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.



BAŞKAN

- Sayın Zana, Sayın Zana… (Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın Genel Kurul salonunu terk etmesi) BAŞKAN - Yemin metni aynen okunmamıştır.

PERVİN BULDAN

Haberin Devamı

(İstanbul) - "Türk" yerine "Türkiye" dedi Sayın Başkan. Yani, geçerli sayılabilir.

BAŞKAN - Yemin metni aynen okunmuş sayılamaz. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar) (Dinleyici locasından alkışlar, ıslık sesleri) BAŞKAN - Dinleyicilerle ilgili bir hususu hatırlatmak isterim. İç Tüzük'ümüze göre dinleyiciler, sükûnet içinde oturmak zorundadırlar; söz, alkış veya başka bir hareketle düşüncelerini ortaya koyamazlar. Bu yasağa uymayan dinleyiciler görevliler tarafından Genel Kurul salonundan dışarı çıkarılacaklardır. Herkesi sükûnete davet ediyorum.

ALTAN TAN

(Diyarbakır) - Sayın Başkan, çıkarılması lazım, suç işlediler, hepsinin çıkarılması lazım.

BAŞKAN

- Sayın milletvekilleri, yemin edecek milletvekili arkadaşlarımızın yemin metnini kendi kişisel anlayışlarına göre değiştirmeleri uygun değildir. O nedenle, burada, Anayasa'ya göre önümüzdeki yemin metninin aynen okunması gerektiğini düşünüyorum ve bunu bilgilerinize arz ediyorum.

Sayın Leyla Zana eğer uygun görürse gelip yemin metnini aynen okumalıdır.

PERVİN BULDAN

Haberin Devamı

(İstanbul) - Leyla Hanım dışarıya çıktı.

OKTAY VURAL

(İzmir) - Sayın Başkan, davet ediniz. Okumadıkları takdirde yeminden imtina etmiş olurlar.

BAŞKAN - Evet.

Bir kez daha hatırlatıyorum ve yemin etmeye çağırıyorum. Yemin gerçekleşmiş değildir şu anda. Eğer gelmiyorlarsa devam ediyoruz yemin etmeye.

En yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlığı yapan Deniz Baykal, yemin metnine sadık kalınmadığı için yeminin kabul edilemeyeceğini söyleyerek Zana'yı tekrar kürsüye çağırmış ancak Zana yeniden kürsüye gitmemişti. (Aljazeera)