Gazete Vatan Logo

Zana'dan AB'ye 'beyaz rüyalar' yemeği

Zana ve arkadaşları dün AB ve ABD büyükelçilerine Mozart'ın Türk Marşı eşliğinde öğle yemeği verdi. Yemekte her iki taraf da pozisyonlarına göre mesaj verdi. Zana, Gül'ü de davet etti. Ancak Dışişleri Bakanı Zana'nın yemeğine "mazeret" bildirmeden katılmadı

AB'ye üye ülke Büyükelçileri, serbest bırakılmaları için Türk Hükümeti üzerinde yoğun baskılarda bulundukları eski DEP milletvekillerinin dün Washington Restaurant'ta onurlarına verilen yemeğe katıldılar.

Yemeğe AB'ye üye 24 ülkenin Ankara Büyükelçileri'nin yanısıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de davet edildi. Ancak Bakan Gül kendisine hafta sonu gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasında faksla iletilen daveti mazeret bildirmeksizin geri çevirdi.

Gül katılmadı
Bakanlığı temsilen yemeğe katılmak üzere herhangi bir yetkiliyi görevlendirmediği bildirilen Gül'ün, bu kararında AKP milletvekillerinden kendisine yönelik oluşan tepkilerin neden olduğu belirtildi.

DEP'lilerin 2 saat süren yemeği Mozart'ın Türk Marşı'yla başladı, Dilşad'ın Kürt ezgileriyle devam etti. Ve Nicos'un evrensel Akdeniz esintileriyle sona erdi. Mönünün adına da "Beyaz Rüyalar" dendi.

Yemeğe, AB'ye üye ülkelerden AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Büyükelçisi Hendrik Gosses'ın da yer aldığı 9 Büyükelçi katıldı ve AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer katıldı. Polonya, İtalya, İsveç, Danimarka ve Belçika büyükelçileri Ankara dışında oldukları için yemeğe katılamayacaklarını bildirirken İspanya, Almanya ve Portekiz büyükelçileri ise Ankara'da olmalarına karşın katılamayacaklarını belirtti.

Leyla Zana yemekte yaptığı konuşmasında tüm çevrelere mesaj verdi:

Geçmişe: Değişim rüzgarı başdöndürücü bir hızla esiyor, bu hıza ulaşamayan direnen birey, kurum, yapı ve hatta devletler kendilerine rağmen aşılıyor, değiştirilip dönüştürülüyor. Değişim için ük olarak geçmişi unutmalıyız. Daha sonra da yaraları da kaşımadan, acılarımızı ortaklaştırarak birlikte ve kardeşçe yaşama gücüne dönüştürebilmeliyiz.

Hükümete: Bölge insanı silah inkar, imha, asimilasyon ve ayrılıkçı düşünceye hangi koşulda olursa olsun tümden veda edilmesini arzulamaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'ni sembolize eden tüm değerlere bağlı ve saygılı bir duruş sergileyerek AB ile ilişkiler bağlamında atılan demokratik adımlara destek vermektedir.

Barıştan yanayız
PKK'ya: Öncelikle yapılması gereken Kürt sorununu demokratik zemine çekmek ve bu zeminde barışçıl yöntemlerle kalıcı olarak çözmektir.

AB'ye: Ne Türkü Kürtsüz, ne Kürdü Türksüz ne de her iki halkı Avrupasız düşünebiliriz. Bu yıl sonunda yapılacak AB Zirvesi'nde Türkiye ile müzakerelerin hemen başlatılmasına yönelik karar bu değişim ve barış yanlılarını güçlendirecektir.

AB Büyükelçileri'nin ise yemekte eski DEP milletvekillerinden teröre karşı net ve tavizsiz tavır koymalarını istedi. Hollanda Büyükelçisi Gosses Zana'nın yemeğin başında yaptığı konuşmada teröre yönelik tavrın doğrudan dile getirilmediğine dikkat çekerek, "Terörle mücadeleye karşı tavrınızı net bir şekilde söylemenizi rica ediyoruz" dedi. Zana da bu sözlere "Zaten bizim tavrımız da barıştan yana" diyerek yanıt verdi.

Beyaz rüyalar mönüsü
Su böreği, Ankara köfte, Amasra Salata, Tavuk külbastı, susamlı mezgit, hünkar beğendi, dondurmalı kazandibi, yenildi. Yemeğin sürprizi ise uluslararası meze oldu. Milletvekillerinin isteği üzerine özel olarak hazırlanan uluslararası mezede her bölgenin yemeği yer aldı.

İçecek olarak, Kalecik Karası şarabı, bira ve Türk Rakısı ikram edildi. Yemeğin ardından, konuklara Türk Lokumu ve Türk kahvesi ikram edildi.

Haberin Devamı