Gazete Vatan Logo

Zamlara inat rekor

Otomotiv sektörünün tepe yöneticileri, kur zammını tam olarak otomobillere yansıtmadıklarını, bu yıl toplam satışların 950 bin adedi zorlayacağını belirtiyor. Bu rakam yeni bir rekor anlamına geliyor ancak yoğun rekabet nedeniyle % 3-4 arasında tutulan zam 2016’da daha yüksek oranlarda gündeme gelecek.

Zamlara inat rekor

Dünyanın en büyük otomobil fuarı Frankfurt’ta düzenlenen IAA’da, 210 yeni model ilk kez sergilenirken, Türk otomotiv sektörünün gündemini ‘döviz kurları ve 1 milyonluk satış gelir mi’ oluşturdu. Fuarı ziyaret eden otomotiv sektörünün tepe yöneticileri, 2015 yılında toplam satışların 950 bin adedi zorlayacağını belirtirken, yoğun rekabet nedeniyle kur zammını tam olarak otomobillere yansıtmadıklarını ancak son 3 ayın zor geçeceğini ifade etti. Konuştuğumuz markalar yüzde 3-4 oranında zam yapabildiklerini, esas fiyat artışlarının 2016 yılında yaşanacağını kaydetti.

Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, ağır ticari dahil toplam pazarın 950-975 bin adetler civarında olacağı tahmininde bulundu. Bunun 2011’deki 809 binlik rekoru aşacağına dikkat çekti. Çimen, otomobil fiyatları hakkında, “Otomotivde tüm fiyatları hemen yansıtamıyorsunuz. İkinci el stokları satılması lazım. Yeni araçlar yeni fiyatlarla devreye girdikçe zaten pazar bu seviyelerde kalmaz” değerlendirmesini yaptı.

Toyota’nın yerli SUV’u geliyor

Haberin Devamı

TOYOTA, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda C-HR Concept 2’nin dünya prömiyerini yaptı. Toyota’nın Türkiye’de üretilecek crossover modelinin ön gösterimi niteliğini taşıyan C-HR konsept, elmas şeklindeki cesur tasarım dili, tam hibrid sürüş deneyimi ve yeni nesil platform mimarisi ile dikkat çekti. Beş kapılı gövdeye sahip dinamik araç; boyutlarıyla B-SUV ile C-SUV crossover olarak konumlandırılıyor.

2 saniyede 100 km/s’yi görüyor

BUGATTI’NİN, PlayStation oyunu ‘Gran Turismo’ için geliştirilen, ancak birebir gerçeğe dönüştürülerek fuara getirilen ‘Concept Vision Gran Turismo’, Frankfurt’un en fazla ilgi çeken araçlarından biri oldu. Bir sonraki Veyron olacak yeni Chiron hakkında fikir veren Vision GT, hibrid teknolojisi sayesinde 1.627 beygir güç üretiyor. Bu süper güç yeni Chiron’da da yer alacak ve otomobil sadece 2 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşabilecek.

Hibridin kralı imajını yeniledi

DÜNYANIN ilk seri üretim hibrid otomobili olarak 1997 yılında lanse edilen ve 18 yılda 3.5 milyon adedi aşan bir satış başarısına imza atan Toyota Prius’un 4. neslinin dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Toyota, yeni nesil hibrid sistemle sürüş keyfini artırırken yakıt tüketimini düşürdü. Sadece hibrid sisteme odaklanmakla kalmayan Toyota mühendisleri benzinli motorun verimliliğini de geliştirdi. Prius’un bir önceki neslinde yüzde 38.5 ile oldukça verimli olan benzinli motorunun değeri, yeni jenerasyonla dünyanın en iyi benzinli motor değeri olan yüzde 40’a ulaştı.

Haberin Devamı

Tek şarjla 500 km yol gidebilecek

OTOMOTİV devleri, Avrupa’da krizin etkilerinin geçmesiyle yine elektrikli otomobillere dönüş yaptı. Porsche ilk elektrikli aracını Frankfurt’ta tanıtırken, İngiliz lüks otomobil markası Rolls-Royce’dan bile “Bizde kısa süre içinde elektrikli otomobil geliştireceğiz” müjdesi geldi. Porsche’nin 600 beygir gücündeki Mission E isimli elektrikli modelinin dışında Audi de tamamen elektrikli SUV konsepti “e-tron quattro”yu tanıttı. 2018’de yollara çıkması planlanan araç, Porsche gibi tek şarjla 500 km gidebilecek.

Haberin Devamı

2016 Ford’un SUV yılı olacak

AVRUPA’DA SUV atağına kalkan Ford, startı Frankfurt’tan verdi. Ford standında, Avrupa versiyonunu ilk kez görücüye çıkan yeni Edge, Kuga ve EcoSport modelleri ilk kez sergilendi. Yenilenen ve heybetli tasarıma kavuşan Ford Ranger’ın da Avrupa prömiyeri gerçekleşti. Yeni Edge, Sürüşe Duyarlı Direksiyon ve 180 derece görüş sağlayan ön kamera donanımlarıyla dikkat çekiyor. Edge, 180 ile 210 beygir güç üreten 2.0 litre TDCi dizel motor ile satılacak. Ford’un kompakt SUV modeli EcoSport da yenilenen iç mekanı, geliştirilen altyapısı ve tamamı Euro 6 normlarına göre tasarlanan 3 motor seçeneği ile Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilendi.

Opel’den 29 modele lansman

OPEL, C sınıfında yer alan Astra modelini ilk kez Frankfurt otomobil Fuarı’nda sergiledi. Yeni Astra’nın dünya lansmanı, Opel CEO’su Dr. Karl-Thomas Neumann ve General Motors CEO’su Mary Barra tarafından gerçekleşti. Kasım ayında ülkemize gelecek araç, baştan aşağıya yenilenirken en fazla dikkat çeken özellik 1.6 litre dizel otomatik motor olacak. Opel CEO’su Neumann, “Tasarımı, teknolojileri, zengin donanımı ve verimli motorlarıyla yeni Opel Astra modelimizi, kompakt sınıfın geleceği olarak tanımlıyoruz. Daha hafif, daha tutumlu ve daha konforlu yapısıyla kompakt sınıfa yeni standartlar getiriyor. 5 kapılı Astra’dan sonra Astra Sports Tourer henüz resmi olarak piyasaya sunulmamasına rağmen 30 bin sipariş aldı” dedi. General Motors CEO’su Barra da “Tüm ekip yeni Astra’da muazzam bir iş çıkardı. Opel’de model ve motor atağımızı hızlandıracağız. 2016 yılından 2020 yılına kadar, 1 elektrikli otomobil ve Insignia modelimiz ile birlikte ikinci amiral gemisi dahil olmak üzere pazarlara 29 yeni otomobili sunacağız” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı