Gazete Vatan Logo

Zamanın aşamadığı dava

Erdoğan Genç, 33 yıl aradan sonra memurluk yaptığı Emekli Sandığı binasına yeniden geldi

Yaklaşık 30 yıldır devam eden Dev-Yol davasının dünkü duruşması ilginç bir tesadüfe sahne oldu. Duruşma, sanıklardan Erdoğan Genç'in eski hatıralarını canlandırdı. Genç, 1980 darbesinden hemen sonra gözaltına alındı. Şimdi 56 yaşında olan Genç, tutuklanmadan önce 1975'te Emekli Sandığı'nda memur olarak işe başladı.

Yaklaşık 5 yıl Milli Müdafaa Caddesi'ndeki binanın 7'nci katındaki İştirakçi Hesaplar Daire Başkanlığı'nın memuruydu. Ama bir taraftan da Dev-Yol'un işyeri sorumlusuydu. Genç, binada bildiriler dağıttı, yemekhane işgali eylemlerini organize etti. Hatta genel grevi düzenledi. Yeni üyelerin atanmasıyla ana binasına sığmayan Yargıtay'ın ceza daireleri geçtiğimi aylarda Emekli Sandığı'nın boşalttığı binaya taşındı. Dev-Yol davasına bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Genç'in 5 yıl boşunca çalıştığı 7'nci katı kullanmaya başladı.

Sabah'ın haberine göre; Dev-Yol davasının taşınma işleminden sonraki ilk duruşması da dün yapıldı. Duruşma için geldiği binada eski hatıraları canlanan Genç 9'uncu ceza dairesinin 7'inci katta olduğunu duyunca iyice şaşırdı.

'ÇOK EYLEM YAPTIK'

Duruşma sonrası Genç, "Eski anılarım canlandı" diyerek o yılları anlattı.

O yıllardaki eylemleri "grevli toplu sözleşmeli sendika faaliyeti" olarak açıklayan Genç, 5 yıl boyunca binada birçok eylem yaptıklarını, bildiriler dağıttıklarını, yemekhanede yemeklerin kötülüğünü protesto ettiklerini anlattı.

Genç'in hatırladığı en büyük eylemse bir bakıma binanın işgali anlamına geliyordu. Genel grev nedeniyle "yoldaşları"yla bahçede oturup, binanın içine kimseyi alınmıyorlardı. İnsanlar caddeye taşmıştı.

ESKİDEN FERAHTI

Kendi ifadesiyle "Çok eylemler yapmışlardı, çok" diyen, bir zamanlar Dev-Yol'dan tutuklanmasına neden olan eylemleri yaptığı binada sanık sandalyesine oturan Genç, şöyle konuştu:

"Mahkeme binaları hep taştan ve soğuktur. Elbette bina daha konforlu hale gelmiş ama sanki şimdi bana daha basık geldi. O zamanın özgürlükçü havasından olsa gerek ki daha ferahtı sanki." Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, duruşma sonrasında tüm sanıklara ve avukatlarına Ceza Genel Kurulu kararının tebliğ edilmesine karar verdi. Duruşma 18 Ocak'a ertelendi.

Haberin Devamı