Gazete Vatan Logo

Yüzyılın en büyük dolunayı

21. yüzyıldaki en büyük dolunay (Süper Ay), pazartesi akşam saatlerinde gerçekleşecek. Bir önceki ‘Süper Ay’ 1948 yılında gerçekleşmişti...

Yüzyılın en büyük dolunayı

14 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde yaşanacak “Süper Ay” 21. yüzyılda gerçekleşecek en büyük dolunay olacak. Okyanus Koleji Avcılar Kampüsü bünyesinde bulunan, Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nde (UBAM) görevli Astronom Abdullah Karalar, süper ay ile ilgili şu bilgileri verdi:

Ay dünyanın etrafında belirli bir yörüngede hareket etmektedir. Bu hareketi sonucunda ay 28 günlük süreçte 5 farklı evrede gözlemlenir. Evrelerden bir tanesi de dolunaydır. Ayrıca Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir ve Dünya bu şeklin tam merkezinde değildir. Dolayısıyla Ay, Dünya etrafında dolaşırken belli periyotlarla Dünya’ya yakınlaşıp uzaklaşır. En yakın olduğu dönemde 356 bin km uzaklıkta iken en uzak olduğu dönemde 407 bin km uzaklıktadır. Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu pozisyonuna “yerberi” denmektedir. Süper Ay dediğimiz şey ise bu iki astronomik olayın anda gerçekleşmesidir. Yani Ay, yerberi pozisyonunda iken dolunay evresinde ise astronomide buna “Süper Ay” denir.

Nasıl gözlemleriz?

Bu olayın nadir gerçekleşen bir olay olduğunu vurgulayan UBAM Astronomu Abdullah Karalar, bir önceki Süper Ay’ın 1948 yılında gerçekleştiğini ve 21.yüzyılda bir daha böylesine büyük bir Süper Ay’ın olmayacağını belirtti. Bu harika doğa olayını gözlemlemek isteyenlerin saat 17.30-02.00 saatleri arasında gökyüzünde Ay’ı aramaları gerekecek. Karalar, Süper Ay’ın normal zamanlara göre daha büyük olduğunu fark etmek isteyenlerin, Ay’ın ufkun üzerine çıktığı andan itibaren yani 17.30 ile 18.00 saatleri arasında gökyüzüne bakmalarını tavsiye eden, Karalar “yüzde 14’lük fark, ancak çevremizde bulunan ağaç, ev gibi cisimlerin yanında ayı görüp, kıyaslayarak fark edebileceğimiz bir orandır” dedi.

Haberin Devamı