Gazete Vatan Logo

Yüzü hiç gülmedi

İhracat 11’inci ayı da düşüşle kapattı. Kasım ihracatı yüzde 10.5 geriledi. Ocak-Kasım dönemi ihracatı 132 milyar doların altına indi. TİM Başkanı Büyükekşi, “Umudumuz 2016 yılı” dedi.

Yüzü hiç gülmedi

İhracatta düşüş yeniden hızlandı. Ekim’de yüzde 1.5 gerileyen ihracatta kayıp, Kasım’da yüzde 10.5 ile tekrar çift haneye çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinde göre ihracat Kasım ayında 11 milyar 437 milyon dolara geriledi. Ocak-Kasım döneminde yüzde 8.6 azalışla 131 milyar 942 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat yüzde 7.8 kayıpla 145 milyar 211 milyon dolara indi. Verileri Niğde’de açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, euro/dolar paritesindeki gerilemenin ihracata etkisinin Kasım ayında 750 milyon dolar, 11 aylık dönemde ise 11.9 milyar dolar olduğunu bildirdi.



Otomotiv lider sektör

Otomotiv endüstrisi, 1 milyar 920.6 milyon dolarla en fazla ihracata imza atan sektör olarak kayıtlara geçti. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 409.7 milyon dolarlık ihracatla ikinci, kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü 1 milyar 301 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı. Kasım’da Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 79.9’unu gerçekleştiren sanayi grubu, yıllık yüzde 10.4’lük azalışla 9 milyar 135 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Haberin Devamı

Güvenoyu olan hükümetin ülkeye hayırlı olmasını dileyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat odaklı bir büyüme modelinin kurgulanmasını istedi.

Kilo bazında artıdayız

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, tüm dünyada yılın ilk 9 ayında yüzde 13’e yakın ihracat düşüşü gerçekleştiğine işaret eden Büyükekşi, ABD dolarının değer kazanmaya devam etmesi nedeniyle ülkelerin miktar olarak daha fazla ihracat yapmış olsa bile dış ticaret verileri dolar cinsinden açıklandığı için ihracatta bütün ülkelerde gerilemeler gözüktüğünü bildirdi. Büyükekşi, “Neredeyse tüm ülkelerin ihracatı ve ithalatı geriliyor. Bu bağlamda Türkiye’nin ihracatının belli başlı pek çok ülkenin ihracatından daha az düştüğünü görüyoruz. İlk 9 ayda AB’nin ihracatında yüzde 12.6, Almanya’nın yüzde 11.9, Brezilya’nın yüzde 16.8, Hindistan’ın yüzde 13.2 düşüş gerçekleşti” dedi. Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin kilogram bazında ihracatının Kasım ayında yüzde 3.4, yılın 11 aylık döneminde yüzde 0.9 arttığını belirterek, birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ihracat gerilerken, kilogram bazında yükseliş trendinin sürmesinin ihracatçının umutlarını 2016’ya taşımasına neden olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

500 milyarlık hedefi revize etmiyoruz

Bu yıl Orta Vadeli Program’da 143 milyar dolarlık bir ihracat hedefi konmasına rağmen, ihracatta parite etkisinden 13 milyar dolar, emtia fiyatlarından 6.5 milyar dolar ve çevre ülkelerdeki olumsuz tablodan dolayı 4 milyar dolar olmak üzere toplamda 24 milyar dolar negatif etki beklendiğini belirten Büyükekşi, “Aslında her şeyi normal haline bıraksak 10 milyar dolar artış sağlayacağız. Kayıp 14 milyar dolar olacak” dedi. Büyükekşi, 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini dünya ticaretinde 34.5 trilyon dolar varsayımı ile yüzde 1.5 pay almak üzerinden yaptıklarını vurgulayarak, her şeyin rakamlardan ibaret olmadığını dile getirdi. Büyükekşi, “Rekabet yaptığımız ülkeler nerede, biz neredeyiz, o önemli. Yarışta sadece kilometrenin süresi değil, rakiplerin arasında kaçıncı olduğumuz da önemli. O yüzden ihracat hedefini revize etmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı