Gazete Vatan Logo

Yüzme dersi başladı!

Tayland’daki mağarada 12 gündür mahsur kalan çocuklara yüzme öğretilmesine karar verildi. dün başlayacak eğitimle 5 metre derinliğindeki engebeli sudan çocukların yüzerek kurtarılması ümit ediliyor. İçişleri Bakanı, ‘Başka çare yok’ dedi

Yüzme dersi başladı!

Tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen genç futbol takımı ile 25 yaşındaki antrenörlerinin yeni görüntüleri yayımlandı. Görüntülerde 11-16 yaşlarındaki 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerinin sağlık durumlarının iyi olduğu görülüyor. Kurtarma çalışmalarına öncülük eden Taylandlı deniz komandolarına ait Facebook sayfasında yayımlanan videoda, belirgin şekilde zayıfladıkları fark edilen çocukların bilinçlerinin yerinde ve sağlık durumlarının iyi olduğu görüldü. Videoda yerin yaklaşık 1 km. altında, termal battaniyelere sarılmış çocukların kameraya tek tek isimlerini söyleyerek kendilerini tanıttığı ve durumlarının iyi olduğunu söylediği gözlendi.

Kendi çocuğumuz gibi

Yetkililer, mağaradaki gruba aralarında sağlıkçıların bulunduğu 7 kişilik kurtarma ekibinin gece boyunca eşlik ettiğini bildirdi. Ufak tefek yara ve çiziklerin dışında çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. İki deniz komandosunun da gruba bundan sonra sürekli eşlik edeceği açıklandı. Yetkililer şimdi yağışlar nedeniyle su altında kalmış olan mağaradaki çocukları nasıl dışarıya çıkaracaklarına odaklandı. Çocukların hiçbirinin iyi yüzme bilmemesi çalışmaları zorlaştırıyor. Yetkililer yakında yine muson yağmurlarının beklenmesine rağmen çocukların güvenli bir şekilde dışarıya çıkacağı garanti altına alınmadan tahliyelere başlamak istemiyor.

Haberin Devamı

Chiang Rai Eyaleti Valisi Narongsak Osottanakorn yaptığı açıklamada “Çocukları tahliye ederken risk olmadığından yüzde 100 emin olmak istiyoruz. Onlara kendi çocuklarımız gibi bakacağız” dedi.

Aileler böyle izledi

Ekipler, çocukların dışarıda endişeyle bekleyen aileleri ile konuşmasını sağlamak için mağaraya telefon hattı kurmayı denese de bu girişim başarılı olamadı. Ancak çocuklara ve antrenörlerine gıda ve ilaç temin edildi. Ekipler ayrıca yeni yağışlarından başlamasından önce mağaradan dışarıya su pompalamayı sürdürüyor. Ailelere çocukların yeni görüntüleri izletildi.

3 seçenek var

Tayland’daki askeri darbenin ardından Başbakan olan Prayut Çan-o-ça da çocukların tahliyesi konusunda kesin bir tarih veremedi. Çan-o-ça “13 kişiyi bir an önce tahliye etmek istiyoruz ancak kesin bir tarih veremiyorum” dedi. Kurtarma ekiplerinin tahliye için seçeneği bulunuyor:

Haberin Devamı

1) Mağara sisteminden çocukların dalgıçlar eşliğinde çıkarılması,

2) Bulunan ya da yapay olarak kazılan bir başka hava deliğinden çıkarılmaları

3) Yağmur sezonunun sonlanmasına kadar yaklaşık 4 ay yeraltında beklemek.

Uzmanlar çocukların daha önce dalış yapmaması ve çoğunun hiç yüzme bilmemesi nedeniyle dalgıçlar eşliğinde çıkarılmalarının zor olduğunu belirtiyor. Çocuklar gerekli ekipmana ve rehbere sahip olsa bile daracık mağara geçitlerinde akıntıyla mücadele ederken kolayca paniğe kapılabilirler. Yetkililer mağara içinde kurdukları geçici üste 4 ay yetecek kadar gıda, ilaç ve ekipman depoladıklarını belirtiyor.