Gazete Vatan Logo

Yüzlerce eleman aldılar

Müşteriye araç yetiştirmek için gemilerin rotasını değiştirdiler, bayilere yüzlerce eleman aldılar

OTOMOTİV sektöründe ‘yılsonu alarmı’ verildi. Müşterilerinin talebine cevap vermek isteyen şirketler, bayi teşkilatlarını güçlendirdi. Aralık’ta 130 bin adetlik satış bekleyen markalar, yüzlerce satış danışmanını işe aldı, bankalardaki kredi limitlerini yükseltti. Adeta teyakkuza geçen otomotivciler, başka ülkelere giden gemilerin rotasını bile Türkiye’ye doğru çevirtti.

Aralık ayında 120-130 bin adetlik satış bekleyen otomotiv şirketleri, talebe cevap verebilmek için adeta seferber oldu. Beklentilerin üzerinde performans gösteren satışlar karşısında yılın ilk yarısında hazırlıksız yakalanan ve stokları tükenen markalar, bu kez temkinli davrandı.

Fabrikalara sipariş üzerine sipariş yağdıran şirketler, müşterilerine otomobil yetiştirebilmek için başka ülkelere giden gemileri bile Türkiye’ye çevirmeye başladı.
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, müşterilerin verdiği siparişleri zamanında tesilme edebilmek için Avrupa’ya giden geminin rotasını Türkiye’ye çevirdiklerini belirterek, “Gemi ilk etapta İtalya’daki Pire Limanı’na gidiyor, oradan başka gemilerle Avrupa’nın diğer ülkelerine dağlıyordu. Japonya ve Avrupa’daki merkezimiz Brüksel’le temaslarımız sonucunda, geminin rotasını değiştirip ilk Türkiye’ye gelmesini sağladık. Böylece gemideki 1.300 Türkiye’ye ait aracı müşterilerimize 1 hafta erken teslim etmiş olduk” dedi. Avrupa’yı 3 bin araçlık ekstra bir parti vermesi için de ikna ettiklerini belirten Bozkurt, yılbaşı öncesi beklenen yoğun talebi karşılamaya hazır olduklarını kaydetti.

Ali Haydar Bozkurt, gelen son gemiyle birlikte hedefledikleri 38 bin adedin de üzerine çıkacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Yıla 26 bin 500 adet satarız diye başladık. Sonra satış hedefimizi 30 bin adede, 35 bin adede ve son olarak 38 bine yükselttik. Bu gidişle bu rakamın da üzerine çıkacağız. Eğer bu yıl araç tedariğinde sorun olmasaydı, istediğimiz otomobili alabilseydik 50 bin adetlik satışa ulaşırdık.”

2011’de seçimin etkisiyle pazarın 750 bin seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydeden Bozkurt, 50 binlik aracın siparişini verdiklerini, rakamın yukarı çıkması halinde bunu daha da artırabileceklerini sözlerine ekledi.

Bayiler bankalardaki kredi limitlerini artırdı

OPEL Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, otomotiv sektörünün Aralık için adeta alarma geçtiğini söyledi. Keklik, “Bayi teşkilatından lojistiğe kadar her alanda hazırlık yaptık. Normalde bayilerimiz ayda 4 bin araç teslimatı yaparken, Aralık’ta bu rakamın 9-10 bin seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bayilerimiz işe 100’e yakın satış danışmanı aldı. Bayilerin bankalardaki teminat mektubu, kredi limitleri bile yükseltildi” dedi.

Eleman açığı üniversite öğrencisiyle kapatıldı

Ford Otosan’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, yılın ikinci yarısından itibaren bayilerin yeni eleman aldığını belirterek, “Aralık ayı için ise geçici olarak üniversite öğrencilerinden destek alıyorlar. Sadece elemen alımı değil finansal anlamda da bayiler kendilerini güçlendirdi” dedi. Özüner, kamyon dahil toplam pazarın 750 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Avrupa’ya siparişlerini 3 ay öncesinden verdi

CItroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, pazardaki hareket nedeniyle Eylül’den bu yana satış teşkilatlarını güçlendirdiklerini söyledi. Tataoğlu, “Müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için bayilerimiz 150’den fazla satış danışmanını işe aldı. Biz talebe cevap verebilmek için araç siparişlerini çok önceden verdik” dedi. Tataoğlu, Aralık’ta 4.000-4.500 adet araç satmayı planladıklarını ekledi.

Ekonomi canlandı kredili satışların oranı yüzde 70’e yükseldi

Kriz döneminde düşen kredili otomobil satışları, ekonomideki olumlu seyirle birlikte yeniden yükselişe geçti. Türkiye’de taşıt kredisiyle satılan araçların oranı yüzde 60-70’ler seviyesine çıktı. Krizde bu oran yüzde 30’lar düzeyine kadar gerilemişti.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, faiz oranlarının yüzde 1’in altına inerek cazip hale geldiğini, tüketicilerin peşin alım yerine yeniden taşıt kredisini tercih ettiğini söyledi. Kriz döneminde bankaların kredi verirken daha titiz davrandığını kaydeden Aybar, “Ekonomide yaşanan pozitif gelişmelerle, kredi musluklar açıldı. Tüketiciler daha rahat kredi alır hale geldi. Taşıt kredisiyle satılan araç sayısı katlandı. Ekonomik kriz döneminde kredili satışların oranı yüzde 30’lar seviyesine inmişti. Şimdi ise bu oran yüzde 60-70’lere kadar çıktı” açıklaması yaptı. Renault’daki benzer durum diğer birçok marka için de geçerli. Peugeot Türkiye’de 2009’da yüzde 25’lere kadar gerileyen kredili satışlar, bu yıl yüzde 55’e yükseldi. Opel Türkiye’de ise geçen yıl yüzde 35’ler düzeyindeki kredili satışlar, 2.5 katına çıkarak yüzde 75’e ulaştı.

Haberin Devamı