Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan El Bab açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Aliağa ilçesinde FSRU Projesi açılış törenine katıldı. Erdoğan, El Bab'la ilgili 'neredeyse tamamlanmak üzere' dedi.

Erdoğan'dan El Bab açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Projenin şehre, ülkemize, firmalarımıza hayırlı olmasını diliyorum, teşekkür ediyorum. 6 ay gibi kısa bir sürede hizmete alınmış olmasını çok çok önemli görüyorum.

Enerji talebi artacaktır. Büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız aynı oranda artmıştır. Bu yılki enerji tüketimimiz 2002'den 2 kat daha fazla. Kendi kaynaklarımızı azami şekilde değerlendirirken, alternatif enerji kaynaklarını oluşturuyoruz. Doğalgaz en önemli enerji kaynağı. Elektriğin bir kısmı, ısınma ihtiyacımızı doğalgazla karşılıyoruz. Doğalgazda malesef dışa bağımlıyız. Kaynak çeşitliliğine gitmemiz şart. LNG önemli bu bakımdan. Türkiye 8. sırada yer alıyor. Daha sağlıklı kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor.

10'da birine karşılık gelen arz imkanı sağlıyor. Günde 20 milyon LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacak. Sadece Aliağa değil, Karadeniz Akdeniz nerede sıkıntı varsa oraya gidecek. Tesislerini hizmete aldığımız Ege Gaz'a ilave yeni şirketin de çalışmalarının olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Yeni yatırım hazırlıklarını memnuniyetle karşıladığımı bilmenizi isterim.Bizim petrolümü, doğalgaımız olmayabilir ama insan gücümüz var. Son yıllarda artan saldırılar istikrar ve güven zeminini etkilmeye yöneliktir.

Bu terör belasını da inşallah gömeceğiz.Bu terör belasını da toprağa gömeceğiz. Şu anda El Bab. Birileri kuru sıkı atıyor. Dünyayı biz mi kurtaracağız diyor. Dünyayı kurtarma derdi değil. Bomba düşünce nerede Ey Devlet, Hükümet diyorsun. Kilis'e atanı sorunca dünyayı biz mi kurtaracağız. Bunlar ne saf ya. Sabır sabır sabır anlamadılar. Sadece ülkemizde değil terörün üzerine orada da gideceğiz dedik. El Bab neredeyse tamamlanmak üzere. Boşuna mı terörden arındırılmış bölge açıklamasını yaptık.

Daha dün yatırım bedeli 4 milyon lira olan projelerden oluşan Sayın Bakanımız ve Başbakanımızla Ankara'da açılışını gerçekleştirdik. İnşallah pazartesi günü Kastamonu, Çankırı, Ilgaz Tüneli'nin açılışı yapılacak. Toplamda 13 kilometreye yakın. Dağları deldik ya. Ferhat olursan Şirin'e gidersin. Millet Şirin, bir Ferhat olduk Ferhat. Kış mevsiminde oralardan geçmek mümkün değildi. Bizi 2023'e taşıyacak olan bu projelerdir. Bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken kalkınma gündemimizi sıkı sıkıya takip edeceğiz.

Türkiye'nin önünü kesmek isteyenlere inat, yatırımlarını devam ettiren tüm işadamlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Projelerin hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından notlar;

Hepimizini saygılarımla selamlıyorum. İzmir'e Cumhurbaşkanım hoşgeldiniz.

Bir enerji politikası belirlemenin hedefi enerji arz güvenliğini sağlamaktır. Biz de ilk sıraya enerji arz güvenliğini ve çeşitlendirilmesini aldık. Özel sektörü hedefimize ortak ettik. Gerekli yasal altyapıyı oluşturduk.

Hükümetimizin verdiği önemdir bugünkü açılış. Elektrik enerjisi kurulu gücümüzü 3 katına çıkardık. Yenilenebilen enerji kaynakları gücümüzü 3 kat artırarak 33 bin megavata yükseltttik. 2002'de 4 bin kilometre doğalgaz iletim dağıtım hattımız vardı, şimdi 125 bin. İl sayısı ise 78'e ulaşmış durumda. 2018'de artık doğalgaz olmayan il kalmadığı gibi ilçemizde kullanacak.

Doğalgazla uğraşan şirket sayısı 7'den 68'e çıkmıştır. 1 milyar metreküplük alanı depolayacak Tuz Gölü depolama alanının çalışmaları başladı. Yılbaşında 3'ünü hizmete alacağız. Silivri depolama tesisinin kapasitesi 2 katına çıkıyor. Baküt Tiflis Ceyhan hattı ile Azerbaycan Irak petrolünü ulaştırıyoruz. TANAP ve TAP'la Azeri gazını ülkemize buradan da Avrupa'ya ileteceğiz. Ekimde Türk Akımı projesini imzaladık. Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü Başkanlığını gelecek sene biz yürüteceğiz.

Haberin Devamı


İki proje var. Birincisi Ege Gaz. Sıvılaştırılmış gaz depolama. Bugün kapasitesi yüzde 50 artırılıyor. 24 milyon metreküpe çıkarılıyor. Milli gaz ihtiyacımızın karşılanmasına önemli bir destek sağlayacak. Diğeri Etki Liman İşletmeleri tarafından 'Yüzer Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi ve Limanı'nı hizmete alıyoruz. 330 milyon yatırımla gerçekleştirilen, 6 ayda tamamlanan tesisle, rekor sürede tamamlanan bir tesis olma özelliğini taşıyor. Günlük 20 milyon gazlaştırma kapasitesi var. Hem iç hem de dış piyasaya destek mümkün olacak.

Haberin Devamı

Bölgemizde yaşanan anlaşmazlıklarda enerji kaynaklarının kimler tarafından değerlendirileceği kaygısı yatıyor.

Küçük Menderes Havzası'nın Türkiye'ye çok büyük payı vardır. İzmir'e yapılan her yatırım Türkiye'ye yapılmış yatırımdır. 2011'de başlattığımız 35 İzmir 35 projemiz tüm hızıyla devam ediyor. Bu projeler İzmir'i Türkiye'nin İstanbul Ankara ve Antalya'ya bağlayacak ve zenginliğine zenginlik katacak.