Gazete Vatan Logo

Yüzde yüzde Türk üretimi!

323 Türk mühendis ilk % 100 yerli şehir içi otobüsü üretti

Sabancı Grubu’na bağlı Temsa, Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli şehir içi otobüsünü üretti. Temsa CEO’su Mehmet Buldurgan, 2 yılda geliştirilen Avenue ile Avrupa’da liderlik hedeflediklerini söyledi

TEMSA, tamamen Türk mühendisleri tarafından yapılan şehir içi otobüsü Avenue’yu üretti. İki yıllık çalışmanın ürünü olan Türkiye’nin ilk yerli şehir içi yolcu otobüsü Avenue’nun üretildiği Adana’daki fabrikada düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, toplu taşıma ihtiyacının büyüdüğünü belirtti. Buldurgan, “Avenue ile bugüne kadar var olmadığımız 12 metrelik City adı verilen şehir içi otobüs segmentine girdik ve eksiğimizi tamamladık. Şehir içi otobüsümüz kriz sürecinde Temsa’nın ana sigortası olacak” dedi. Buldurgan, Avenue ile bulundukları Avrupa bağımsız otobüs üreticileri arasında da liderliği hedeflediklerini belirtti. Temsa Global’in Gebze ve Adana’da bulunan Ar-Ge merkezinde 323 Türk mühendis tarafından iki yılda geliştirilen Avenue, gövdede kullanılan paslanmaz çelik ve kompozit malzemeleri dikkat çekiyor. Kullanılan malzemelerle benzerlerinden 800 kilo daha hafif ve daha uzun ömürlü olan Avenue’nun üretim maliyeti de segmentine göre yüzde 20’ye yakın daha ucuz ve satış fiyatı 200 bin euro civarında.
Global krize rağmen tek bir siparişi iptal etmediklerini söyleyen Buldurgan, “Temsa, iç pazarda da global krizin etkilerini daha az hissediyor. Büyük otobüs segmentinde pazar yüzde 33 gerilerken, bizim satışlarımız yüzde 3, midibüste ise pazar yüzde 63 daralırken, payımız yüzde 13 arttı” dedi.

İstanbul’a 5 bin otobüs

Antalya’da ilk seferine çıkan Avenue’nun şehir içinde bir devir açtığını belirten Temsa Global Yurtiçi Pazarlama ve Satış Direktörü Ayhan Dayoğlu ise özellikle İstanbul’un büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirtti. İstanbul’da 540 hatta 4 bin 850 İETT ve halk otobüsünün bulunduğunu belirten Dayoğlu, “Ayda ortalama 100 milyon yolcu taşınıyor. Şu anda 5 bine yakın şehir otobüsüne daha ihtiyaç var. Biz de buna hazırız” diye konuştu.

Görme engellilere özel anons yapıyor

İLK siparişini İngiltere’den alan Avenue, estetik gövde tasarımı ile dikkat çekiyor. İlklere imza atan Avenue’da sabit 32 koltuk bulunurken toplam yolcu kapasitesi 102. Bu sayıya engelli yolculara özel olarak ayırılmış 4 kişilik bölüm de eklenince 106’ya ulaşılıyor. Avenue’da engelli yolcuların konforlu yolculuğu bununla da sınırlandırılmamış. Aracın ön kapı girişinde bulunan anons sistemi ile görme engelli yolcuların doğru araca binmelerini sağlıyor. Aracın içinde bulunan ekran ile de yol güzergahı hem sesli hem de görüntülü olarak yolculara kolaylık sağlıyor.

Haberin Devamı