Gazete Vatan Logo

Yüzde 73’ü bitti!

Ulaştırma Bakanı Arslan, 3. Havalimanı şantiyesini ziyaret etti, müjdeyi verdi: Bu yıl sonu veya yıl başında ilk uçağı indirilebilir duruma geleceğiz. Kullanılan demir ve betonla 130 bin daire, 14 Eyfel kulesi yapılabilir...

Yüzde 73’ü bitti!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 3. Havalimanı şantiyesini ziyaret etti. Bakan Arslan, havalimanı inşaatında ve terminal binasına incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yaptı. Arslan, “İlerleme hızı memnuniyet verici bir durumda. Bugün itibariyle yüzde 73 ilerleme sağladık” dedi.

Yolcular körükle inecek

Arslan havalimanının bitince günde 3 bin 500 uçağa hizmet vereceğini belirterek, “Biz bugün bin 5 yüzlü rakamları yakaladığımızda rekor diyoruz. 3 bin 500 uçağa hizmet edeceğiz, 150 havayolu şirketine hizmet edeceğiz. Dünyanın değişik 350 noktasına da uçarak yolcu taşıyacağız. Bunu yaparken 371 uçak park yeri olacak. Havalimanının tamamı bittiğinde bu rakam 454 uçak park yerine çıkacak. 3. havalimanına, İstanbul yeni havalimanına gelen bütün uçaklar gelip körüğe yanaşacak ve yolcusunu öyle indirecek. Açıkta park edip yolcu indirme yok. Yine servis amaçlı hizmet eden araçların tamamı 22 kilometrelik tünellerden geçecek. Aprondan geçmek, apronun yanından geçmek yok. Sadece İstanbul yeni havalimanında servis amaçlı 22 kilometre tünel var” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Arslan, “Alanda yüzde 73 ilerleme sağlamış durumdayız” dedi, ekledi: Ve inşallah bu sene sonu, önümüzdeki yıl başında ilk uçağı indirebilir duruma geleceğiz. 29 Ekim 2018 Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde de insanımız ve dünya sivil havacılığına bu havalimanını sunmuş olacağız. Projenin tamamlanması ile havalimanı ve çevresine 5 milyon ağaç dikilecek.

ROBOTLAR ÇALIŞACAK

ULAŞTIRMA Bakanı Anmet Arslan, incelemeleri sırasında Çinli bir firma ile birlikte Türk mühendislerin geliştirmeye devam ettiği ‘İgabot’ isimli robot hakkında bilgi aldı. Halen geliştirme çalışmaları deavam eden robot, havaalanının hizmete girmesi ile birlikte 5 adet olacak. Robotlar yolculara rehberlik, tercümanlık ve güvenlik hizmeti sağlayacak. Robotun isminin de daha sonra değiştirileceği öğrenildi.

Çatı 58 futbol sahası büyüklüğünde
Üçüncü Havalimanı inşaatında 130 bin daire yapılabilecek, 4 milyon 200 bin metreküp beton, 1 milyon metreküp asfalt döküldüğünü, 460 bin ton inşaat demiri kullanıldı. İnşaatta kullanılan 100 bin ton yapısal çelik ise 14 Eyfel Kulesi’nde kullanılan çelik miktarına eşit. 461 bin metrekarelik terminal binasının tek çatısı da 58 futbol sahası büyüklüğünde.

Haberin Devamı