Gazete Vatan Logo

Yüzde 51’le yerli malı!

Şirketler, bir mali müşavir ve eksper yardımıyla bakanlık tarafından belirlenen hesap cetveline bakarak ürettikleri ürünün yerlilik oranını belirleyecek. Cetvelde yüzde 51’i yerli çıkan ürün ‘Yerli malı’ olarak kabul edilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Artık bir malın hangi oranda yurtiçinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz. Bir sanayi ürünün, yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TOBB tarafından “Hedefimiz üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye inşa etmek” sloganıyla gerçekleştirilen Yerli Malı Belgesi lansmanına katıldı.

Lansmanda konuşan Hisarcıklıoğlu, bu konunun 18 yıldır Türk sanayicileri ve KOBİ’lerinin beklediği bir hayalin lansmanını gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye ve sanayiciler için hayırlı olacak bir sürecin başladığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, kamu ihalelerinde, yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararının, 2002 yılında başladığını ama çeşitli bürokratik zorluklar nedeniyle bu uygulamanın hayata geçemediğini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

3 kez çıktı, işletilemedi

Haberin Devamı

“Üç defa başbakanlık genelgesi çıktı. Ama kamu mal alım ihalelerinin yüzde 93’ünde, bu düzenleme işletilemedi. İşte buradaki sıkıntıyı aşmak ve yerli üretime destek vermek için Bakanımız Fikri Işık’ın liderliğinde, çok önemli bir çalışma gerçekleştirdik. Artık bir malın, hangi oranda yurtiçinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz. Bir sanayi ürünün, yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek.”

Üretici firmanın önce bir mali müşavir ve eksper belirleyeceğini sonra Bakanlığın belirlediği hesap cetveline uygun olarak yerli katkı oranını hesaplayacağını, bu hesabın teknik yönden eksper tarafından, mali yönden ise mali müşavir tarafından tetkik edilip, uygunsa onaylanacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, ilgili oda veya borsanın, hazırlanan tüm bilgi ve belgelerin mevzuata uygunluğunu kontrol edeceğini ve uygun bulursa Yerli Malı Belgesi’ni düzenleyip, üreticiye teslim edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Otomotivde sigorta için orijinal parça derdi bitiyor

YERLİ Malı Belgesi lansmanında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir müjde paylaşmak istediğini belirterek, “Yerli otomotiv yan sanayini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimi artırmış olacağız” dedi.

Bakan Işık’ın devreye alınacak dediği eşdeğer parça çalışması ile aracında orjinal parça kullanmadığı gerekçesiyle sigortadan para alamayanların sorunu da çözülmüş olacak. Bu sayede orjinal parça fiyatlarında da ciddi düşüş yaşanması bekleniyor. Işık konunun ayrıntılarını daha sonra paylaşacağını belirterek şunları söyledi:

Eşdeğer kullanılabilecek

“Otomotiv sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir. Bu sektörde yerli otomotiv yan sanayini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. Hazine Müsteşarlığımız da 13 Ocak’ta tebliğ yayımladı, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek.”

Haberin Devamı

Bunun tüketici için de önemli olduğunu anlatan Işık, tüketici üzerindeki maliyet baskısının azalacağını, ayrıca sigortanın çok maliyetli parçaları sigortalamadığı için oluşan mağduriyetin ortadan kalkacağını söyledi.