Gazete Vatan Logo

Yüzde 500’ü aşan ‘tartışmalı’ yükseliş

Bitcoin’in altın ve borsa gibi yatırım araçlarını geçerek değerini sadece bu yıl yüzde 500’den fazla artırması sanal para birimlerine ilişkin tartışmaları beraberinde getirdi

Yüzde 500’ü aşan ‘tartışmalı’ yükseliş

Bitcoin’in değerini bu yıl yüzde 500’den fazla artırarak diğer yatırım araçlarının önüne geçmesi, sanal para birimlerini yeniden tartışmaya açtı. İlk olarak 2008’deki ekonomik krizin ardından ismi bilinmeyen kişi veya kişiler in ‘Satoshi Nakamoto’ takma ismiyle oluşturduğu sanal paraların geleneksel paralardan başlıca farkı, hükümetler tarafından kontrol edilememesi. Bu yatırımcı için bir güven problemi doğursa da son yıllardaki hızlı yükselişi aynı zamanda Bitcoin’e olan ilginin artmasına neden oloyor. Hakkında bazı mecralarca bir kara para aklama mekanizması olduğu iddiaları bulunan Bitcoin için yeni hedefin 10 bin dolar oldugu konuşulurken uzmanlar Bitcoin’in tam olarak bir para gibi anılamayacağını söyledi.

Devlet yapısına ters

Sanal paralara ilişkin işlem kayıtları, merkezi bir dosya yerine, her işlemin onaylandığı küresel bir muhasebe defteri gibi çalışan blok zincirinde yer alıyor. Söz konusu blok zinciriyle banka, kredi kartı, para transfer şirketi ve hükümet gibi aracılar olmadan hisse senetlerinden tahvillere kadar her türlü dijital değer transfer edilebiliyor. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, sanal paraların teorik olarak geleneksel paralar gibi değiş-tokuş, servet aracı ya da bir muhasebe enstrümanı olarak kullanılabileceğini ancak çok oynak olmaları sebebiyle geleneksel anlamda para olarak anılamayacağını söyledi. Para basımı ve arzının devletlerin elinde bulunduğunu hatırlatan Manukyan, bu nedenle sanal paraların takibi, vergilendirilmesi ve arzının yapılamamasının devlet düşüncesine ters bir uygulama olduğunu belirtti. Manukyan, pek çok ülkenin bu paralar konusunda net politika belirlemediğine dikkati çekerek, “Bazı ülkeler bunları yasaklarken bazıları destekliyor. ABD emtia olarak kabul etti, Japonya olumlu yaklaşıyor ancak ülkede nakit para olarak kabul edilmesi henüz erken” dedi.Türkiye’nin finans merkezi olma yolunda yeni enstrümanları hızlı getirmesinin önemine değinen Manukyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Değeri 180 milyar dolar

Haberin Devamı

“Kafası karışmış yatırımcılar için devlet desteği sağlamak, Borsadan işlemleri geçirmek veya takas kuruluşu kurmak gibi adımları hızlı atarsak merkez olabiliriz. ABD’de bazı eyaletler bu tip girişimlere vergiyi kaldırdı.” Manukyan, dünyada para arzı miktarının 85 trilyon dolar ve toplam varlık miktarının 250 trilyon dolar olduğuna değinerek, “Sanal paraların piyasa değeri 180 milyar dolar civarında. Güvenin artmasıyla fiyatlar yukarı yönde hareket olur ancak henüz olgunluk dönemine girilmedi” dedi. KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan “Gerekli teknolojik sisteme sahip birisi bunları üretebilir” diye konuştu.

Yeni Destekçi

Finans camiasını ikiye bölen Bitcoin, kendine yeni destekçiler bulmaya devam ediyor. CME Group yıl sonuna doğru Bitcoin vadelilerini arz etmeyi planladığını açıkladı. Bu adımla profesyonel yatırımcıların kripto paraya daha fazla entegre olmasının yolu açılacak. Chicago merkezli firmanın sunacağı kontratlar nakit üzerine oturtulacak ve CME CF Bitcoin referans oranı üzerine odaklanacak. CME’nin rakibi Cboe Glbal Markets firmasının da Bitcoin ile ilgili vadeliler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Rekor geldi

Dünyanın en büyük döviz borsası işletmecisi olan Chicago merkezli CME Group (Chicago Ticari Takası), bu yılın sonunda Bitcoin’in vadeli işlem sözleşmelerinin arzına başlayacağını duyurdu. Bu yılın başından beri yüzde 500 değer kazanan Bitcoin, bu açıklamanın ardından yüzde 4 yükselerek 6 bin 400 doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 900’e yakın sanal para bulunuyor. Bunlar arasında Bitcoin 180 milyar doların üzerindeki piyasa değeriyle başı çekiyor. Onu, 29.2 milyar dolarlık değeriyle Ethereum ve yaklaşık 7.8 milyar dolar ile Ripple takip ediyor.