Gazete Vatan Logo

Yüzde 400 uyarısı yaptı ‘Zamanı ben bilirim’ dedi

Yüzde 400 uyarısı yaptı ‘Zamanı ben bilirim’ dedi

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Başbakan’ın ‘Faiz düşmeli’ çağrısına 1994 krizini örnek göstererek yanıt verdi: Ara PPK’ya gerek yok. Faizler yavaş yavaş düşmeli.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Merkez Bankası olağanüstü toplanarak, faizleri düşürmeli’ çağrısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’dan yanıt geldi. Başçı, “Stratejimiz, ani ve yapabileceğimiz artırımı başta yapıp, adım adım faizi indirmek. Ardı ardına her ay 50 baz puan faiz artıran ülkelerin uzun dönem faizlerinin daha fazla olduğu görülüyor. Adımlar atılabilir, zamanlaması ve hızı çok önemli. Türkiye’ye güveni sarsmadan adım atılması gerekir” dedi.



Kayseri’de ‘Para Politikaları’ konulu konferansta konuşan Başçı, faizin düşük tutulmasının ülkeye maliyete olacağını söyledi. Erdem Başçı, faizlerle ilgili olarak Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller dönemindeki 1994 krizini örnek göstererek, “Dönemin hükümeti ısrarla faizleri düşük tutmaya çalıştılar. Bu nedenle faizler yükseldi. Faizleri düşük tutacağım diyerek yüzde 400 faiz ödediler. Ne kadar gecikirseniz bedeli artar” uyarısını yaptı.

Faiz yüzde 10’a inebilir

“Faiz indirimleri ne zaman başlar bunu Para Politikası Kurulu (PPK) belirler ama ileride faiz indirimi yönünde ölçülü adımlar atılabilir” diyen Başçı, “Bunun zamanlaması çok önemli. Şu anda ara PPK toplantısı yapmamıza gerek yok” dedi.

Yüzde 12’lik faizin son derece sıkı bir oran olduğunu söyleyen Başçı, şunları söyledi: “Gerekirse kademeli olarak bunu yüzde 10’a kadar çekebiliriz, burada hareket alanımız var. Büyük montanlı faiz indirimi beklenmemeli.”

Kur hedefi vermiyorum

Siyasilerin Merkez Bankası’nın bağımsızlığına müdahele etmesiyle ilgili olarak gelen bir soruya yanıt veren Başçı, bunun yurtdışında çok alışıldık bir durum olmadığını kaydederek, “Siyasiler yurtdışında Merkez Bankaları politikalarıyla ilgili konuşmamayı tercih ediyorlar” diye konuştu. Artık kur hedefi vermediğini ifade eden Merkez Bankası Başkanı, “Ama Merkez Bankası tahminlerinin arkasında bir kur varsayımı var. Biz güçlü TL’den yanayız” değerlendirmesini yaptı.

- Türkiye’deki ılımlı büyüme trendi devam ediyor. Sanayi üretimi bunu gösteriyor.

- İç talep endişe edildiği kadar zayıf değil, dış talepten de büyümeye olumlu katkı gelebilir.

- Büyümenin bu yıl OVP’deki yüzde 4’lük projeksiyona yakın belki biraz altında olacağını düşünüyoruz.

- İhracat büyümeyi desteklerken özel kesim nihai yurt içi talebinin bir miktar ivme kaybedeceği bekleniyor.

- Yüzde 5 enflasyon, baz etkileri ve talep koşulları yardım ederse 2015’te mümkün.

- 2014’te cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gerçekleşecek.

- Parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin belirli bir gecikmeyle gözlenebileceği değerlendirildiğinde, enflasyondaki düşüş Haziran’dan sonra başlayacak.

- Şirketlerin ve bankaların dış borçlanmalarında sorun yok. Ancak doğrudan yatırımlar zayıfladı.

- Kamunun dış borçlarının ödenmesinde hiçbir sorun yok. Özel sektörün dış borçlarının yenilenmesinde de endişeye mahal yok.

‘TL’ PLAKALI MAKAM ARACI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın son model makam aracının plakasında ‘TL’ harflerinin yer alması dikkati çekti.

Haberin Devamı