Gazete Vatan Logo

Yüzde 40 engelli hakları 2020 (Yüzde 40 engelli maaşı ne kadar?)

Doğuştan veya sonradan engelli olan vatandaşlara devlet, geçimlerini daha rahat devam ettirmeleri için çeşitli destek sunar. Engelli vatandaşlar, 65 yaş üstü yaşlılık aylığı, yüzde 40 engelli aylığı, yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı gibi çeşitli desteklerden yararlanır. Bu yazımızda yüzde 40 engelli haklarını detaylı inceleyeceğiz. İşte yüzde 40 engelli hakları 2020 ayrıntıları….

Yüzde 40 engelli hakları 2020 (Yüzde 40 engelli maaşı ne kadar?)

Engelli vatandaşlar çeşitli sosyal yardım haklarından faydalanır. 65 yaş üstü yaşlılık aylığı, yüzde 40 engelli aylığı, yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı hakları dışında engelli vatandaşların erken emeklilik hakları da bulunur. Erken emeklilik haklarından yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlar da yararlanır. İşte yüzde 40 engelli hakları 2020….

YÜZDE 40 ENGELLİ HAKLARI 2020

Engelli maaşı

Yüzde 40 ve üzeri oranında engel sahibi olan çalışan vatandaşlara erken emeklilik hakkı.

Gelir vergisi indiriminden yararlanma (Yüzde 40-59 oranında engelli olan vatandaşlar 3.derece)

Engelli çalışan memurlara sağlanan özel indirim hakları da vardır.

Engelli vatandaşlara bakan kişilere verilen bakım maaş aylığı

2022 sayılı yasaya göre 18 yaşını tamamlamış olan yüzde 40 engelli olan vatandaşlara şartlara uyum sağlamaları durumunda maaş bağlanmaktadır. Ayını zamanda 18 yaşını tamamlamayan engelli yakınlarına şartlara uyum sağlanması durumunda engelli yakını maaşı bağlanmaktadır.

Haberin Devamı

YÜZDE 40 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR?

Yüzde 40-69 engelli aylık maaş 509 TL’den 536 TL’ye çıkarıldı.

Sigortalı olarak çalışan veya SGK’dan gelir veya aylık alan engellilere aylık bağlanmamaktadır.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.

2022 sayılı Kanun gereğince bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Vakfa yapılır. Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir. 2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanacak aylıklara ilişkin olarak Vakıflar tarafından yapılacak tüm iş ve işlemler sistem üzerinden 2022 modülü kullanılarak gerçekleştirilir.