Gazete Vatan Logo

Yüzde 35'e çıkıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, futbolcuların vergisini yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkaracaklarını söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten futbolculara kötü haber. Batman'da bir grup gazeteci ile sohbet eden Bakan Şimşek, hazırlığı süren vergi reformu taslağında değişik modelini tartışmaya açacaklarını, paketin istisnaları yani muafiyetleri azaltacağını kaydetti. Milyonlarca euro transfer ücreti alan sporcuların memurlar ile aynı oranda vergi ödemesinden rahatsız olduğunu belirten Şimşek, yeni Gelir Vergisi düzenlemesinde konuyu ele alacaklarını, yüzde 15'lik verginin yüzde 35'e çıkarılacağını söyledi.

'PARAYI NASIL HARCADIN'Vergi reformu taslağını hazırlarken dünyadaki iyi uygulamalardan ilham alacaklarını kaydeden Şimşek"ABD'de 20 bin dolar harcayıp 2 bin dolar geliri görünene '18 bin doları nasıl harcadın, vergi mi kaçırıyorsun' diye soruluyor. Yeniden keşfetmeye gerek yok. Birçok modeli tartışmaya açacağız. Dünyada iyi işleyen bir model varsa onu dikkate almanız lazım" dedi.

GİZLİ KASALAR 1 OCAK'TA AÇILIYORTürklerin İsviçre'de bulunan gizli hesapları üzerindeki sis perdesinin 1 Ocak 2013'ten itibaren aralanacağını belirten Şimşek, İsviçre ile imzalanan tam bilgi değişimi anlaşması bu tarihte devreye gireceğini, işadamlarının vergiden kaçmak-kaçınmakta kullandığı 'back to back' (bir cepten bir cebe) kredilerin üzerine gidilmesine de imkân sağlanacağını vurguladı.

İsviçre ile yapılan hesapların karşılıklı incelenmesini içeren bilgi değişimi protokolünün benzerinin Malezya, Singapur ve Lüksemburg ile de imzalandığını hatırlatan Maliye Bakanı şöyle konuştu: "10 tane vergi cenneti belirledik. Bunlarla çifte vergilendirme ve tam bilgi değişimini içeren anlaşmalar üzerinde çalıştık. Jersey ve Guernsey ile anlaşma imzaladık. Dışişleri Bakanlığı'na Meclis'te onaylanmak üzere gönderdik. Ekimden itibaren yürürlüğe girecek. Bunlar yürürlüğe girer girmez bilgi isteme ve vergi denetimi yapma hakkımız var. Ayrıca Man adasıyla 21 Eylül'de anlaşma imzalanacak. Cebelitarık, Cayman, Bahama ile müzakarelere devam ediyoruz. Barbados, Virjin adaları ve Panama'ya da teklif taslağını gönderdik. Malta'yla da bir anlaşmamız var. Meclis'te onaylanma sürecinde."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gazetecilerle sohbet toplantısından diğer satırbaşları şöyle:

'YENİ BİR SOSYAL GÜVENLİK REFORMUNA İHTİYAÇ VAR'Haziranda 6.7 milyar liraya ulaşan bütçe açığı konusunda ‘acil durum' olmadığını anlatan Şimşek, 21 milyar liralık bütçe açığı hedefinin aşılabileceğini kaydetti. Gerekçe olarak kamudaki memur sayısı ve artan emekli sayısını gösteren Şimşek şöyle devam etti: "Kamu istihdamı, yani memur sayısı 2002 yılında 2.8 milyonmuş. Bugün 3.1 milyona çıkmış durumda. 2002 yılında 22 milyar lira olan yıllık personel giderimiz bu yılı 103.5 milyar lirayla geride bırakacak.

Personel giderlerinin bütçedeki payı 2002'de yüzde 18.4'ken, bugün yüzde 28'i aşıyor. Gerçi bunları söylediğimde Çalışma Bakanımız Faruk Çelik biraz hassaslaşıyor ama 2002'de 6 milyon 550 bin olan emekli sayısı bugün 10.2 milyona çıkmış durumda. Emeklilere ödediğimiz yıllık maaş 2002'de toplam 16.7 milyar lirayken bu yıl 105 milyar liraya ulaşıyor. Kademeli yükseliş olduğu için şu anda 49 yaşında emekliliğe hak kazananlar var. Bu durumda Türkiye, yeni bir sosyal güvenlik reformuna ihtiyaç duyuyor."

'DAĞITIM İHALELERİ BİZİ YANILTTI'2012 bütçesinde en önemli sapmalardan birinin özelleştirme gelirlerinde yaşandığını vurgulayan Şimşek "2012 bütçesini yaparken ihale süreçleri tamamlanmış, devirleri bekleyen 20 milyar liralık özelleştirme vardı. Yine de 2012 bütçesine yansıyabilecek gelirin 10.7 milyar lira olacağını öngördük. Ancak, ihaleleri kazananlar 300 milyon dolarlık teminatı yakıp, elektrik dağıtım bölgelerini devralmaktan vazgeçtiler" dedi. 2012'de 2.5 milyar liralık özelleştirme olduğunu belirten Şimşek, bunun 1.5 milyar lirasının hesaplara girdiğini anlattı.

'BENZİNDEN ALINA VERGİ YÜKSEK AMA DÜŞÜREMEYİZ'
Akaryakıt üzerindeki vergilere de değinen Şimşek, bir anısını şöyle aktardı: Bir vatandaşımız yanıma geldi, "Vergi dairelerini kapatın" dedi. Nedenini sorunca, "Vergiyi zaten akaryakıt üzerinden topluyorsunuz, vergi dairelerine ihtiyacınız yok" yanıtı verdi." Akaryakıt üzerindeki ÖTV'nin maktu olduğunu ifade eden Şimşek "2009 sonundan beri hiç artırmadık. KDV ise oransal. Fiyat yükseldikçe akaryakıt üzerinden alınan KDV de artıyor" dedi. 2002 yılında 100 liralık benzinin 70.2 lirasının vergiden oluştuğunu, bugün 100 liralık benzinin içinde 60 lira vergi bulunduğunu belirten maliye Bakanı, vergide gerileme olduğunu kaydetti. Yüzde 60'lık oranı yüksek bulduğunu belirten Şimşek "Ancak, şu anda bu oranı daha aşağı çekebileceğimiz bir ortam yok" dedi.

Haberin Devamı