Gazete Vatan Logo

Yüzde 2 reel faizle enflasyonu düşürürüz!

Merkez Bankası’nın 2014 yılı enflasyon tahmininin başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşle OVP’nin altına indiği dikkati çekti.

MERKEZ Bankası’nın 2014 yılı enflasyon tahmini yüzde 7.6’dan yüzde 8.9’a yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıkladığı yılın son enflasyon raporuna göre, enflasyon orta noktası yüzde 8.9 olmak üzere 2014 sonunda yüzde 8.4 ile yüzde 9.4 arasında bir yerde tahmin ediliyor. Hükümetin Orta Vadeli Programı’nda yıl sonu öngörüsü 9.4 seviyesindeydi. Enflasyon 2015 sonunda ortak noktası yüzde 6.1 olmak üzere yüzde 4.6 ile yüzde 7.6 aralığında tahmin ediliyor. Ancak enflasyonun önce yüzde 6 ardından yüzde 5’e inmesi için güçlü işaretler var.

Erdem Başçı, orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Erdem Başçı, şunları kaydetti:

“İlave tedbirler alınırsa gıda enflasyonunun yüzde 9’un altına inme ihtimali var. Bu da bizim 2016 sonunda yüzde 5’lik enflasyon tahminimizi korumamızı sağlıyor. Bizim tahminlerimizin OVP’nin altında olması emtila ile petroldeki düşüş ve gıdadaki aşağı yönlü revizyondan kaynaklanıyor.”

Başçı yüzde 2 civarında bir reel faizin enflasyonla mücadelede yeterli olacağını, enflasyonla mücadele için cari açığın milli gelire oranının da yüzde 5 seviyelerine inmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

2015 yılının topyekun enflasyonla mücadele yılı olacağıın altını çizen Başçı, “Başarı sağlama imkanımız da bu kez çok daha yüksek. 2015 yılı başlarından itibaren enflasyonda belki de bizleri şaşırtan bir başarı elde edebiliriz” dedi.

Faizle ilgili bir sinyal vermedim

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Şu anda faiz koridorumuz geniş. İleride şartlara göre daha geniş ya da dar bir koridor ile devam edebiliriz. Herhangi bir politika sinyali vermedim” dedi.

Başçı işsizlikle ilgili Temmuz ayından itibaren olumsuz sinyaller geldiğini de belirtirken, yapısal reformların gerçekleşmesi halinde 2016 yılında yüzde 5’lik büyümenin yakalanabileceğini sözlerine ekledi.

Erdem Başçı, TL’nin şu anda aşırı değerli olmadığını savundu.