Gazete Vatan Logo

Yüzde 100 yerli uydu 4 yıla tamam

Bugüne kadar kilosuna 29 bin $ ödediği uyduları yurtiçinde üretmeyi planlayan Türkiye, yüzde 100 yerli uydu 6A’yı 4 yıl içerisinde bitiriyor. Uydunun maliyeti 545 milyon TL’yi bulacak.

Yüzde 100 yerli uydu 4 yıla tamam

Kendi uydusunu yapan sayılı ülkeler arasında yer almayı hedefleyen Türkiye, yüzde 100 yerli uydu için düğmeye bastı. 545 milyon TL’ye mal olacak yerli 6A uydusu 4 yıl içerisinde hayata geçirilecek. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) stratejik ortaklığında düzenlenecek 'Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT' etkinliği 11-12 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. 1 milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına yerli ekosistemin aranacağı etkinlikte, dünya devi şirketler Türkiye’de know-how paylaşımı yapıp, start-up firmalara yatırımcı olacaklar.

KİLOSU 29 BİN DOLAR

Etkinlik öncesinde gazetecileri bilgilendirmek amacıyla İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül, Türkiye’nin her bir uydu için 145 milyon dolar ödediğini ve ortalama 4.9 ton ağırlığında olan bir uydunun kilosuna 29 bin dolar harcandığını söyledi. Bu sermayenin Türkiye’de kalması için yerli uydu üretme çalışmalarına hız verildiğini ifade eden Gül, “4A ve 4B uyduları için fırlatma dahil 550 milyon dolar ödedik. Bu iki uyduda hiç yerli oranı yoktu. Şimdi 5A ve 5B için 500 milyon dolar bütçe öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Halka arzda yetki verebiliriz

Haberin Devamı

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, Türksat'ın halka arzı için şirket olarak hazır olduklarını; gerekli hukuki düzenlemenin ardından bu konuda bir danışmanlık firmasına yetki verebileceklerini söyledi. Gül, şunları söyledi: "Türksat'ın halka arzı için bir irade var, şirket olarak hazırız.Türksat özel bir kanunla kurulduğundan halka arz için siyasi iradeyi bekleyen hukuki bir düzenleme gerekiyor." 65 firma katılıyor MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin şu ana kadar yapılan uydularda yüzde 25 yerlilik oranına ulaştığını dile getiren MÜSİAD Başkanı, 2019 yılında yüzde 100 yerli bir uydu üretiminin de hayata geçirileceğini söyledi. Olpak, 65 firmanın katılımıyla yapılacak organizasyona Japonya, ABD, İngiltere, Polonya ve Hollanda gibi ülkelerden katılımcıların geleceğini kaydetti.

Uyduyu başaran uzay aracı bile yapabilir

Haberin Devamı

Yüzde 100 yerlilik oranı ile yapılacak 6-A uydusunun ise 4 yıl sonra hayata geçirileceğini dile getiren Ensar Gül, yeni uydu hakkında şu bilgileri verdi: “ASELSAN, TÜBİTAK Uzay, TAI ve CTech tarafından yüklenilen 6A projesi 545 milyon TL’ye mal olacak. Bunun 369 milyon TL’sini Ulaştırma Bakanlığı, 148 milyon TL’sini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geri kalanını ise TÜRKSAT karşılıyor. Uydunun yazılım ayağını 105 Ar-Ge personeli olan CTech firması yapacak. Bazı parçaları yurtdışından alınacak ama bütün ülkeler yerli uydularını bu şekilde yapıyor. Önemli olan tasarımının ve platformunun yerli olması. Uydu yapabilen bir ülke uzay aracı da yapar. 6-A uydusu biterse 7A ve 7B’yi planlamaya başlarız. Ankara’daki Uzay Bilimi Merkezi, komşu ülkelerin uydu geliştirmesi için de kullanılabilir. TÜRKSAT, 2023’te 10 uydudan oluşan bir filoya sahip olmayı hedefliyor.” Mega projelerle bağlantı 11-12 Aralık 2015 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak etkinliğin açılışında dünyada ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapılacak ve İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ndeki son gelişmeler canlı bağlantıyla paylaşılacak. (Akşam)

Haberin Devamı