Gazete Vatan Logo

Yüz bir pareli yemin!

Yüz bir pareli yemin!

Erdoğan, dün TBMM’de yemin ederek resmen Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan yemin eder etmez, ordu bulunan illerde 101 pare top atışı yapıldı. Böylece yeni Cumhurbaşkanı’nın resmen göreve başladığı tüm Türkiye’ye duyuruldu.

13 yıl AK Parti Genel Başkanlığı, 12 yıl da Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de ant içerek Cumhurbaşkanlığı görevine başladı. Yemin töreni için Köşk’ten Erdoğan’ın Keçiören’deki evine makam aracı gönderildi. Ancak henüz yemin etmediği için makam araçlarının forsları kapalıydı. Erdoğan saat 13.30’da eşi Emine Erdoğan’la makam aracına bindi. Başbakanlık döneminde Erdoğan’ın makam aracında, ön koltukta koruma müdürü otururken, dün ilk kez Cumhurbaşkanlığı yaveri yerini aldı. Erdoğan’ın aracı uzun bir konvoy eşliğinde TBMM’ye ulaştı.
Törenle girdi
TBMM Dikmen kapısından giren aracı, TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı karşıladı. TBMM Şeref Kapısı önünde Erdoğan için resmi tören düzenlendi. Erdoğan, Meclis girişinde tören kıtasını selamladı. Şeref kapısında ise kendisini TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı. Çiçek’ten mazbatasını alan Erdoğan, kürsüye gelerek Cumhurbaşkanlığı yemini etti. Yeminin ardından, izleyici bölümünün hemen arkasında yerini almış durumdaki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İstiklal Marşı’nı seslendirdi.
MHP’li vekil kalkmadı
Erdoğan yemin ederken, salondaki tüm vekiller ve izleyiciler ayaktaydı. Sadece MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay, töreni oturduğu yerden izledi. Akçay, AKP’li vekillerin alkışlarla yemin törenini şova döndürmeleri nedeniyle oturduğunu söyledi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı yeminini tamamlamasının hemen ardından Ankara ve ordu bulunan tüm illerde 101 pare top atışı yapıldı. Böylece yeni Cumhurbaşkanı’nın resmen göreve başladığı tüm Türkiye’ye top atışlarıyla duyurulmuş oldu.

Haberin Devamı

Mazbatasını Çiçek verdi

Erdoğan’ı şeref kapısında TBMM?Başkanı Cemil Çiçek karşıladı. Çiçek, Erdoğan’a mazbatasını sundu. Ardından kürsüye çıkarak yemin eden Erdoğan, böylece resmen Cumhurbaşkanı oldu. Yeminden sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Tam bu sırada da Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekildi.

Haberin Devamı

İŞTE O YEMİN
Erdoğan, Meclis kürsüsünde şu sözlerle yemin etti: ‘Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.’

ERDOĞAN AİLESİ LOCADA
Hayrünnisa Gül izleyememişti
Erdoğan ailesi töreni Cumhurbaşkanlığı locasından izledi. Erdoğan TBMM Başkanlık odasında beklerken, Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı’nın ailesine ayrılmış bölüme önce üç çocuğu, Esra, Bilal ve Sümeyye geldi. Ardından da eşi Emine Erdoğan Genel Kurul salonuna gelip, kendisine ayrılan yere oturdu. 7 yıl önceki törende Hayrünnisa Gül, başörtülü olması nedeniyle eşi Abdullah Gül’ün yemin törenini izleyememişti. Gül’ün, babası ile kardeşi ve oğlu ise misafir locasında oturmuşlardı.
Dedesinin yeminine tanıklık etti
Ailenin en küçük üyelerinden Esra-Berat Albayrak çiftinin oğlu Ahmet Akif de töreni locadan izledi. Töreni dikkatle takip eden Ahmet Akif, dedesini coşkuyla alkışladı.
Gül çiftinin çocukları da törendeydi
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, görevi 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a devir törenine oğulları Ahmet Münir Gül (üstte solda) ve Mehmet Emre Gül de (sağda) katıldı. Çiftin kızları Kübra Gül Sarımermer de törende annesi Hayrünnisa Hanım’la birlikteydi... Gül ailesi törenden sonra hep birlikte İstanbul’a geldi.
‘Dikkat top geliyor kulakları kapatın!’
Erdoğan’ın TBMM’deki yemin töreninin ardından İzmir’de yapılan 101 pare top atışını, TRT canlı yayınladı. Top atışını ilgiyle izleyen vatandaşlar, kulaklarını kapadı. Cumhurbaşkanlığı yemininin ardında Ankara, İzmir ve Malatya’nın da dahil olduğu ordu komutanlık karargahlarının bulunduğu illerde gerçekleştirilen top atışının 101 pare olmasının nedeni ise geçmişe dayanıyor. Osmanlı’da 19. Yüzyıldan itibaren törenlerde top atışı sık sık yapılırdı.
Neden 101 pare?
Özel törenlerde yapılan bu top atışları normalde 21 tane topun ateşlenmesi sonucunda törenlerde yer alırdı. Cülus dağıtımı ve yabancı devlet başkanlarının Osmanlı topraklarına gelmesi törenlerinde 21 pare top ateşlenirdi. Cumhuriyetin ilanından sonra ise 21 pare olarak yapılan top atışları 101 pare olarak değiştirildi. Cumhuriyet’in ilanı da 101 pare top atışıyla yapıldı.
Her anı canlı yayınlandı
TRT, Keçiören‘deki evinden TBMM’ye, oradan da Çankaya Köşkü’ne kadar adım adım, her anı tüm haber kanallarından, TRT 1, TRT Haber, TRT Şeş ve TRT Avaz’dan canlı yayınla aktardı. Motosikletli kameramanlar aracılığıyla, Erdoğan’ın konvoyunun içinden, helikopterle de havadan canlı yayın yapıldı.
En forslu korumalar!
Erdoğan’a evinden itibaren eşlik eden korumalara ve polislere de Cumhurbaşkanlığı forsu takıldı.
Asker tam kadro
Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve tüm kuvvet komutanları katıldı. Ayrıca Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve yüksek yargı organlarının başkanları da yemin töreni için hazır bulundu.

Haberin Devamı