Gazete Vatan Logo

Yurtta protesto isyan sayıldı, kovdular!

Eylem yapan 8 kız yurttan atıldı. Öğrenim burs ve kredileri de kesildi.

Yurtta protesto isyan sayıldı, kovdular!

Akdeniz Üniversitesi Kampusu içerisindeki KYK’ya bağlı Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu’nda, odaların bakımsızlık ve hamam böceklerinin görülmesi, ranzalarda korkuluk olmayışı, yemek fiyatlarındaki artış, yurda girişlerin saat 24.00’den 23.00’e alınması ve yurda dışarıdan su, yiyecek ve içecek girişinin yasaklanması gibi uygulamalar, öğrencilerin tepkisini çekti. 13 Kasım 2015 günü saat 19.00 sıralarında bir öğrencinin su şişesiyle yurda girmesinin engellenmesi, bisküvi gibi yiyeceklerinin çöpe atılması ve tüm öğrencilerin girişte bu şekilde aranması üzerine 300’ün üzerinde öğrenci, yemekhanede kaşık ve çatalları masaya vurarak uygulamaları protesto etti.

Protesto sonrasında haklarında soruşturma açılan Mihrican Dinçer, Sibel Ögmen, Kibar Ateş, Dilan Öztürk, Dudu Demir, Nida Önal, Merve Aktaş ve Sinem Karaer adlı öğrencilere, yurttan süresiz uzaklaştırma cezası verildi.

Bursları da kesildi

Bu öğrencilerden 6’sının aldığı burs, 1 öğrencinin de öğrenim kredisi kesildi. Sınav döneminde yurttan atılan öğrenciler, burs ve öğrenim kredilerinin de kesilmesiyle mağdur oldu. Kız öğrenciler, Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi avukatlar aracılığıyla Antalya Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve verilen cezanın iptaline ilişkin dava açtı.

Haberin Devamı

‘Peçete bile paralıydı’

Yurttan süresiz uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden Merve Aktaş, şöyle konuştu, “Yarım porsiyon yemek alıyor, pastane reyonunda fişimizi kullanabiliyorduk. Bunları engellediler. Peçeteye fiyat vermeye başladılar, ikinci peçeteyi alamıyorduk. Küçük su şişesiyle içeri girememeye başladık. Herkes çok tepkiliydi zaten. 13 Kasım’da yemekhaneye gitmiştik. Bir anlık refleksle tepki verdik, çatal kaşıklarla masaya vurduk. Yaklaşık 2-3 dakikalık ses çıkartma protestosu oldu. Hatta iki müdür yardımcısı gelerek ’Tepkinizi bu şekilde göstermeniz güzel’ dedi. Üç kişi sözcü olarak belirlediler ve odada şikayetlerimizi dinlediler. ’Odalardaki sorunlar, ranzalarda korkulukların olmayışı, içerdeki böcekler, hijyen sıkıntımız var ve ciddi sıkıntı yaşıyoruz dedik. Ardından müdür odasına çağırdı yurttan süresiz uzaklaştırıldığımızve bursumuzun yatmayacağı söylendi.”

Haberin Devamı

(soldan sağa: avukat Aylin Onursev, Dilan Öztürk, Sibel Öğmen, Dudu Demir, Merve Aktaş, Avukat Aynur Rüzgar Gökçe)