Gazete Vatan Logo

Yurtta 23 Nisan coşkusu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, Taksim Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

İstanbul Valiliği, 1. Ordu ve İstanbul Garnizon Komutanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, siyasi partiler ile sivil toplum örgütleri adına Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından Anıt Özel Defteri imzalandı.

Vali Mutlu deftere, bugünün, Ulu Önder Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 91. yıldönümü olduğunu kaydetti.

Yetenekli insan kaynağının, ülkelerin en büyük zenginliği olduğunu ifade eden Mutlu, deftere şunları yazdı:

"Bilginin, ilerlemenin itici gücü haline geldiği üresel dünyada, ülkemizin yarınlarını şekillendirecek olan çocuklarımızdır. Bu nedenle yarınlara emanet ettiğimiz gençliğin nitelikli yetişmesi için çağın gereklilikleri
doğrultusunda kaliteli bir eğitim almaları için büyük özen gösteriyoruz. Milletimizin, bugünün ve yarının teminatı, temel varlığımız olan çocuklarımız, mesuliyet duyguları içinde çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmanın önderliğini
yapacaklardır.

Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; sana, ilke ve devrimlerine sarsılmaz varlığımızı tekrarlayarak, çizdiğin yolda emin adımlarla yürümenin kıvancıyla huzurunda saygıyla eğiliyoruz."

Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar da katıldı.

KUTLAMALARA KAR ENGELİ...

Van, Hakkari ve Bitlis'te ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına kar ve yağmur yağışı engel oldu. Törenler spor salonlarında gerçekleştirilirken, gösteriler ise yarına ertelendi.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLARIN 23 NİSAN SEVİNCİ

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde tedavi gören lösemili çocuklar için 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla eğlence düzenlendi.

Sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla 'her şey bir gülücük için' platformu adı altında bir araya gelen gençler, hastanede tedavi gören lösemili çocuklara hediyeler dağıttı.

Palyaço ve animatörler tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, kendilerine verilen hediyeleri alan lösemili çocuklar kısa süre de olsa hastalıklarını unuttu. Grup üyeleri de gitar çalıp şarkılar söyleyerek, çocukların bayramı en mutlu şekilde geçirmelerini sağlamaya çalıştı.

Grup üyesi Muhsin Küçükusta, 23 Nisan dolayısıyla çocukları sevindirmek, onların hayatta var olduklarını bilmelerini sağlamak amacıyla bu etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Küçükusta, lösemi hastalarının ne tür zorluklar çektiğini çok iyi bildiklerini belirterek, 'Çocuklara ve ailelerine destek olmak istiyoruz' dedi.

Aliye Küçükusta ise çocukların yüzünde bir gülümseme yarattıkları için çok mutlu olduklarını ifade etti.

Mert Eldemir de burada çocuklara küçük de olsa güzel anlar yaşatmaya çalıştıklarını bildirerek, 'Bu hastaların neler yaşadığını çok iyi biliyoruz. Amacımız onlara moral vermek' diye konuştu.

Duygu Çulha ise bir farkındalık yaratmak istediklerini ifade ederek, 'Onlara yalnız olmadıklarını unutturmaya çalışıyoruz' dedi.

Metehan Karadeniz de dünyanın neresinde olursa olsun bir masum çocuğun gülümsemesinin hiçbir şeye değişilemeyeceğini belirterek, bu bilinçle böyle önemli bir günde lösemili çocuklara moral vererek yanlarında olduklarını kaydetti.

Grup üyeleri, daha sonra çocukları yataklarında ziyaret ederek hediyeler verdi.

SİLOPİ'DE 23 NİSAN KUTLAMALARINA BELEDİYEYİ TEMSİLEN SADECE ZABITLAR KATILDI

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen çelenk sunma törenine Belediye Başkanı katılmazken belediye çelengi amirsiz Ata'nın huzuruna bırakıldı.

Ulu Önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları tüm yurtta olduğu Silopi'de de kutlanmaya başladı. Silopi Kaymakamlığı bahçesinde düzenlenen çelenk sunma törenine Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız, 172. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Atilla Şirin, Silopi Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Arkuntaş, mülki ve askeri erkan katıldı.

İlk çelengi Kaymakam Bünyamin Yıldız sundu. Daha sonra Garnizon Komutanlığı çelengi Tuğgeneral Atilla Şirin tarafından sunuldu. Sıra Belediye Başkanlığı çelengine gelindiğinde ise 2 zabıta görevlisi çelengi alarak Ata'nın huzuruna belediye başkanı ve vekili olmadan sundu. Zabıtalar çelengi bıraktıktan sonra Ata'ya selam durarak görevlerini yerine getirdi. Belediye çelenginin ardından Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Arkuntaş Cumhuriyet Başsavcılığı çelengini sundu.

Törenin ardından bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Çelenk koyma töreni İstiklal Marşı'nın okunması sonrası sona erdi.

İZMİR'DE 23 NİSAN KUTLAMALARI

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Konak Halit Bey İlköğretim Okulu öğrencisi 8 yaşındaki Azmican Yıldız, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın koltuğuna oturdu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları İzmir'de devam ediyor. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç koltuğunu Halit Bey İlköğretim Okulu öğrencisi 8 yaşındaki Azmican Yıldız'a devretti. Koltuğu İzmir Valisi Kıraç'tan devralan Azmican Yıldız öğrenci arkadaşları ve İzmirliler adına gerçekleştirilmesi için birçok talimat verdi. Öğrencilerin okullarına rahat giriş yapabilmesi için giriş çıkış saatlerinde araç trafiğinin durdurulmasının talimatını İzmir İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'a veren Yıldız, ardından İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu telefondan aradı. Milli eğitim müdüründen kendi okulları için akıllı tahta isteğini dile getiren minik vali, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan da metro ve doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi istedi. İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise tüm çocukların bayramını kutladığını söyledi.

ÇANAKKALE'DE BAYRAM COŞKU İLE KUTLANDI

Çanakkale'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içinde kutlandı.

Çanakkale'deki 23 Nisan törenleri sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından 18 Mart Stadyumu'ndaki törenlere geçildi.

Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Boğaz Garnizon Komutanı Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu'nun aracın üzerinden halkın ve çocukların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşu eşliğinde göndere bayrak çekilip İstiklal Marşı okundu. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı'nın günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmadan sonra ise öğrenciler tarafından şiirler okundu ve yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye girenlerin isimleri okundu. Tören öğrencilerin geçit töreni, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Askeri Bandosu'nun konseri ve öğrencilerin gösterileri ile sona erdi.

Öte yandan geçtiğimiz yıla göre bu yıl törene ilginin az olması dikkat çekti. Tribünlerin büyük kısmının boş kaldığı kutlamalarda protokol bölümünde de çok az kişi yer aldı.

Liseli gençler harçlıklarından artırıp, ilköğretim öğrencilerini giydirdi.

Zonguldak'ta liseli gençler, 1 aydan bu yana biriktirdikleri harçlıklar ile ilköğretim okuluna giden 40 minik öğrenciyi, 23 Nisan Bayramı öncesi ayakkabı alarak sevindirdi.

Zonguldak merkez çarşısında çocuk ayakkabısı satan esnafın önünde kuyruk oluşturan öğrenciler, 23 Nisan'a yeni ayakkabılarıyla girmenin sevincini yaşadı.

Bu tür sosyal yardımlaşmaları yaparak küçüklere örnek olmak istediklerini belirten fen lisesi 1. sınıf öğrencileri, "Toplumda hep kötü şeyler değil, güzel şeyler de oluyor. Yarının geleceği olan küçüklere liseli öğrenciler olarak sahip çıkmak zorundayız." dedi. Liseli gençlerin örnek davranışı okul müdürleri başta olmak üzere herkesin takdirini kazandı.

Anadolu öğretmen lisesi 9. sınıf öğrencisi Çağrı Avcı ve arkadaşları tarafından geçtiğimiz aralık ayında başlatılan yardım kampanyasına bugün bir yenisi eklendi. Durumu kötü olan öğrencilerin eğitiminin zor olduğunu bildikleri için Anadolu öğretmen lisesi olarak Sivriler beldesindeki ilköğretim okulunda yardım kampanyasının ilkini gerçekleştirdiklerini kaydeden Avcı, "Biz o zaman sadece maddi olarak değil çocuklarla birlikte konuşarak manevi yardım da sağladık. Şimdi ise arkadaşım kendi okuluyla beraber yardım başlattı, ben de destek olmak için geldim." dedi.

Zonguldak Fen Lisesi'nde bir ay önce yardım kampanyası başlatan 9. sınıf öğrencisi Dilek Tandoğan da şunları söyledi: "Bunu yapmamızdaki amaç, küçük öğrencilerin eğitim hayatlarında şevk kazanmaları ve toplumda bu kadar kötü şey varken yardımlaşmanın da önemli bir şey olduğunu göstermek istedik. Biz lise öğrencileri olarak kendi çapımızda ufak bir yardımla minikleri sevindirdik. Aynı şeyin başka okullar tarafından da yapılmasını isteriz."

Fen Lisesi Müdürü Tülin Yücesan ise geçlerin yardımlaşma duygusunun kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, "Lisemizin birinci sınıf öğrencileri kendi aralarında bir yardımlaşma kutusu oluşturup her gün harçlıklarından 1'er lira atarak toplam 600 TL para toplamışlar. Ve dediler ki: 'Hocam biz bununla ihtiyacı olan bir ilköğretim okulunun öğrencilerini sevindirmek istiyoruz.' Ben de onlara, çocukların ayakkabı ihtiyacının okul döneminde çok fazla olduğunu, istedikleri ayakkabıyı beğenerek kendilerinin almalarının onlar için daha anlamlı olacağını söyledim. Öğrenciler de kabul etti. Ve biz Arslan Zeki Demirci İlköğretim Okulu'nun müdür yardımcısıyla bağlantıya geçtik. Onların belirlemiş olduğu 40 öğrenciyi, ayakkabıcıya getirerek, beğenmiş oldukları ayakkabıları alacaklar, paraları biz ödeyeceğiz. Böylece toplumda yardımlaşma, büyüklerin küçüklere sahip çıkması, bayram öncesi geleneklerimizde olan çocukların sevindirilmesi gibi toplumsal ve kültürel değerlerin yaşanmasına, bir nebze de olsa katkı da bulunduysak ne mutlu bizlere." şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR KOLTUKLARA OTURDU

KÜÇÜK VALİDEN ORGAN NAKLİ ÇAĞRISI

23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ın koltuğuna tıp literatüründe organ naklinde üç böbrek, bir karaciğer nakli ile ilk olan 14 yaşındaki İbrahim Berk Yetiş oturdu. Küçük vali, organ bağışı çağrısı yaptı.

Antalya Valiliği’nde saat 08.30’da başlayan törene Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, İbrahim Berk Yetiş ile annesi Emine Sabahat ve babası Şefik Yetiş’in yanı sıra öğretmenleri ve doktorları katıldı. Başöğretmen Atatürk İlköğretim Okulu 7’nci sınıf öğrencisi olan İbrahim Berk Yetiş, "Ulu Önder Atatürk, tüm çocuklara dünyada tek çocuk bayramını da armağan etmiştir.

Biz de bu bayramı coşku ve mutlulukla kutlamaktayız. Tüm dünya çocuklarının barış ve huzur içinde yaşayacağı bir dünya ümit ediyorum" dedi. Yetiş, valilik koltuğunda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Akaydın, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ve Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin’i telefonla bağlatarak bazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kayıtlı olduğu okula gidemediği için evine gelen öğretmenle eğitimini sürdüren İbrahim Berk Yetiş, halkın dini inançları nedeniyle organ bağına yanaşmadığını ancak Kuran-ı Kerim’in Maide suresinde yer alan "Kim bir insana hayat verirse tüm insanlara hayat vermiş gibi olur" sözlerini hatırlattı. Küçük vali Yetiş, "Lütfen organlarınızı bağışlayın. Öldüğünüzde çürüyeceğine benim gibi organ bekleyen binlerce çocuğa, onbinlerce insana hayat versin" diye organ bağışı çağrısında bulundu.

Doğuştan böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunan İbrahim Berk Yetiş’e, 2004 yılında, böbreklerinden biri babasından, birisi annesinden, diğer böbreği ile karaciğeri de trafik kazasında yaşamını yitiren o tarihteki yaşıtı Berkant Ünsal’dan nakledilmiş, üç böbrek, bir karaciğer nakli tıp literatürüne bir ilk olarak girmişti.

ÇOCUK VALİNİN SAVAŞ ENDİŞESİ

ÇANAKKALE’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında 18 Mart İlköğretim Okulu 5-B sınıfı öğrencisi Aybüke İrem Dalkıran bir süreliğine vali oldu. Savaşa yönelik endişeleri olduğunu belirten Dalkıran, yeni konutlarda sığınak yapımının zorunlu hale getirilmesini istedi.

Vali Güngör Azim Tuna’nın koltuğuna oturan Aybüke İrem Dalkıran, Çanakkale’nin sorunları konusundaki bilgisiyle dikkat çekti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çocuklara armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını saygı ile andıklarını belirterek sözlerine başlayan Dalkıran, "Türk çocukları! Ulusal Egemenlik Bayramı hepinize kutlu olsun" dedi.

Aybüke İrem Dalkıran, "Ülkemizde barış olması her zaman bunun devam edeceği anlamına gelmez. Bu yüzden yeni yapılan evlerde sığınak yapılması isteğe bağlı değil, zorunlu hale gelmeli. Çünkü dünyadaki devletler yarış içinde. Bütün devletler en üste çıkmak istiyor. Bunun için de ellerinden geleni yapıyorlar. Bu yüzden biraz endişem var" diye konuştu.

Çanakkale’nin sorunlarına da dikkat çeken Dalkıran, "İşsizlik ve ondan kaynaklanan sorunlarımız var. İlimizdeki yatırımların arttırılması için çalışacağız. İşsiz ve evine ekmek götüremeyen kimse kalmasın istiyorum. Turistleri şehrimizde daha uzun süre tutacak olanaklar yaratılmalı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın daha iyi tanıtılması için çalışma başlattık. Bu konudaki çalışmaları destekleyip, yatırım yapmak isteyenleri teşvik edeceğim" dedi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise makamını teslim ettiği Aybüke İrem Dalkıran’ı dinledikten sonra, "Ben de olsam aynı şeyleri söylerdim" diyerek kentin sorunlarına çok iyi vakıf olduğunu söyledi. Ardından da günün anısına Dalkıran’a hediye verdi.

SERUMLU 23 NİSAN KUTLAMASI

ADANA’da hastanelerde tedavi gören çocuklar için düzenlenen 23 Nisan kutlamalarında renkli görüntüler oluştu. Kollarında takılı serumlar, koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalye ile kutlamalara katılan çocuklar, kısa süreliğine de olsa hastalıklarını unuttu.

Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar, hastane bahçesinde yapılan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamasında eğlendi. Çocuklardan bazıları kollarında serum takılı olduğu için velilerinin yardımıyla seyyar serum askılıkla kutlamaya katıldı. Bazı çocuklar koltuk değnekleri ile bazı çocuklar da tekerlekli sandalyede taşınarak kutlamayı izledi. Hastalıklarını unutan çocuklar, müzik eşliğinde eğlendi, tiyatro grubunun sahnelediği oyunu ilgiyle izledi. Çikolata, bayrak ve balon dağıtılan çocukların, tedavileri sırasında hasta yataklarında çizdikleri resimler de hastanede açılan sergide beğeniye sunuldu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde tedavi gören çocuklar da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde eğlendi. Hastane Gönüllüleri Derneği’nin düzenlediği palyaçolu etkinlikte çocuklara hediyeler verildi.

Hastanenin Hipokrat Salonu’nda yapılan etkinliğe yatılı tedavi gören çocukların aileleri ile ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, doktorlar ve hemşireler de katıldı. Yumurtalık Zeynepli Köyü İlköğretim Okulu’ndan konuk olarak gelen 48 öğrencinin de katıldığı şenlikte, öğrenciler ellerindeki pon pon, bayrak ve balonları sallayarak hastalıklarını bir günlük de olsa unuttu. 23 Nisan şiirleri okuyan ilköğretim öğrencileri beğeni toplarken, katılımcılar ’Atam’ şiirini okuyan 3 yaşındaki Bulut Tirek’i ayakta alkışladı.

KAYSERİ’DE 23 NİSAN COŞKUSU

23 NİSAN Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Kadir Has Stadyumu’nda soğuk ve yağışlı havada gerçekleştirildi.

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin halkı selamlamasıyla başlayan kutlamalarda, 10 okuldan seçilen 1000 öğrenci gösteri yaptı. Birbirinden değişik koreografiler eşliğinde yapılan gösteriler, ilgiyle izlendi. Gösterilerin final bölümünde ise dev Türk bayrağı ve Atatürk posterinin açılması coşkuyla alkışlandı.
Kayseri Valisi Mevlüt Bilici yaptığı konumada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı soğuk ve yağışlı hava nedeniyle ertelemek istediklerini belirterek, "Vatandaşımız ve çocuklarımız ille de bayramı gününde kutlamak istediler. Çocuklarımız ve vatandaşlar üşümüş olsa da fazla bir anormallik olmadı. Vatandaşların üşümemesi için ise stadyumda bulunan tribün ısıtma sistemini çalıştırdık. Böylelikle güzel bir tören oldu. Türk Milletinin ve tüm dünya çocuklarının çocuk bayramını kutluyorum" dedi.

Haberin Devamı