Gazete Vatan Logo

Yurtlu gençlerin ÖSS gururu

Yetiştirme yurtlarında barınan kimsesizlerin başarısı yüzde 56’ya ulaştı. Aralarında tıp fakültesine girenler de var.

Türkiye’de aileleriyle yaşayan çocukların bu yılki üniversite sınavında başarı oranı yüzde 10’larda kaldı. SHÇEK bünyesindeki yurtlarda barınan gençlerin ÖSS sınavındaki başarısı ise yüzde 56’ya ulaştı. Yetiştirme yurtlarında kalıp sınava giren 725 öğrenciden 406’sı üniversiteyi kazandı. Hatta aralarında tıp fakültesine girenler bile var.

3 başarı öyküsü

Öğrenci Seçme ve Yerletirme Sınavı’nda mucize yaratan yetiştirme yurtlarının yıldızları VATAN’a konuştu. Geleceğe artık umutla bakan bu gençlerden üçünün başarısı sadece yurttaki arkadaşlarına değil, ailelerinin yanındaki yaşıtlarına da ders verecek nitelite.

Burslu kazandı

Selin, Doğuş Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü birincilikle kazandı. Kendini bildiği günden beri hergün resim yaptığını söyleyen Selin’in artık gözlerinin içi gülüyor. Eline ne zaman kalem alsa şapkalı kız çizdiğini belirten Selin, “Okumaya öğrenmeden resim yapmayı öğrendim. Muş Varto’da başlayan hayatım, babamın vefatıyla zor bir döneme girdi. 8 yıldır yurtta kalıyorum. Ortaokulda resim öğretmenimin teşvikiyle Güzel Sanatlar Lisesi’ne girdim. Üniversitede de yetenek sınavında birinci oldum. Hedefim akademik kariyer yapmak.”

Edebiyat istedi

Murat Erenler 18 yaşında, 7 yıldır Halkalı Yurdu’nda kalıyor. 11 yaşındayken annesi ölmüş. Babası bakamayınca, kız kardeşiyle birlikte yurda gönderilmiş. Müdürden öğretmenlerine kadar herkes Murat’ı çok seviyor, “O başka” diyorlar. Okumayı çok seven Murat’ın onlarca şiiri var. Bugünlerde bir kitabı yayıma hazırlanıyor. Üniversite sınavında 20 tercihinde de edebiyat fakültesi isteyen Murat, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nü kazandı. Hedefi akademik kariyer yapmak. “İsteyen herşeyi başarır” diyerek gençlere net bir mesaj veriyor.

İstedi kazandı

Ümit Akgün 19 yaşında. Tokat’ta doğmuş. Babasını 6 yaşında kaybedince herşey altüst olmuş. Ağabeyiyle birlikte önce Samsun yurduna yerleştirilmiş. İlkokul 4. sınıftan beri Darüşşafaka’da okuyor. İstanbul Üniversitesi Astroloji ve Uzay Bilimleri Bölümü’nü ikincilikle kazandı. ’Çok daha iyisini yapabilirdim’ diyen Ümit yeni açılımlar yapmakta kararlı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı