Gazete Vatan Logo

Yurtdışında öğrenim için bunlara dikkat

Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, Shanghai ve URAP tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 içerisine giren üniversiteler dışında, yurtdışındaki tanınan yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin taşıması gereken şartları ve hazırlanması gereken belgeleri açıkladı.

Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK) internet sitesinden, ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayan ve eğitime başladığı yıl CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500’e giren üniversiteler dışında yurtdışında tanınan yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerden beklenen şartları ve hazırlanması gereken belgeleri duyurdu.

Açıklamaya göre, bu üniversitelerde eğitim almak isteyenlerin, “2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibariyle eğitime başlayacakları yıl YGS ve LYS’ye girmeleri; tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin içinde olmaları; ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan diğer alanlarda en az Türkiye’deki programlara yerleşen en son öğrencinin aldığı puanı almaları; kılavuzda yer almayan alanlarda eğitim alacakların önlisans programları için herhangi bir puan türünde en az 140, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları” gerekiyor.

Haberin Devamı

Açıklamada, başvuracak kişilerin aşağıdaki muadil belgelerden biri ile kayıt olmaları halinde denklik başvurularının bireysel olarak değerlendirilebileceği” belirtildi. YÖK’ün istediği muadil belgeler ise şöyle:

SAT 1 : En az 1000 puan

ACT : En az 21 puan

Abitur : En az 4 puan

Fransız Bakaloryası : Diploma notu en az 12

GCE A Level Sertifikası : En az 2 dersten

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB) : En az 28

Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis) : En çok 2

İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) : En az 70