Gazete Vatan Logo

Yurtdışında ki Türklere kötü haber

Seçim bitti triptik oto vaadi gitti!

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un yurt dışındaki milyonlarca Türk vatandaşlarını ilgilendiren " triptikli oto soru önergesi cevaplandırıldı."

Hükümetin devlet bakanı Faruk Çelik, 12 Haziran 2011 milletvekili seçimlerinden evvel " triptikli otolara Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra senede 6 ay değil, 2 sene binilecek, kanun yapıyoruz " dedi. Gümrük bakanı Hayati Yazıcı " otomotiv sektörümüz zarar görür, böyle bir yenilik düşünmüyoruz " dedi.

61. ci Ak Parti hükümetinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, triptikli otolarla ilgili yazılı soru önergesini nihayet cevaplandırdı. Gazeteci asıllı milletvekili Melda Onur, gazeteci Dursun Boran'la birlikte hazırladığı triptikli oto soru önergesi TBMM başkanlığına 3 ay evvel verilmişti.

DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK NE DEMİŞTİ?

12 Kasım 2010 da Sabah Gazetesi 11. sayfadan Ankara muhabiri Hazal Ateş imzalı bir haber yayınladı. “ Sarı Mercedes’e vize“

Hükümetten gurbetçiye müjde gibi düzenleme geliyor. Yurtdışından kendi otomobiliyle gelen gurbetçinin 6 ayda bir aracıyla girişçıkış yapma çilesi bitecek

Kesin dönüş yapmayan gurbetçinin Türkiye'ye araçla 6 ayda bir "girişçıkış" çilesi bitiyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının özel araçları ile Türkiye'de bulunma süreleri 6 aydan 2 yıla çıkartılıyor.

Düzenlemeye göre, yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Türkiye'de araçlarını 2 yıla kadar rahatlıkla bırakabilecekler.

Hollanda ziyaretimde vatandaşların bu zamanın 2 yıla çıkarılması yönünde bir talepte bulunuldu. Bunu çözeceğiz!

Görevimiz dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımızın sıkıntılarına çözüm üretmek. Söz konusu talep için arkadaşlarımız çalışma başlattı. Mevzuatımız bu konuda ne öngörüyor, neler yapabiliriz bakıyoruz. Çalışmaların sonucunda bir karar vereceğiz" dedi.

EMEKLİ GÜLECEK

Türkiye'de 6 ay kaldıktan sonra çıkan yabancı plakalı araçların tekrar giriş yapabilmesi için en az 6 ay yurtdışında kalması gerekiyor. Mevcut uygulamaya göre, gurbetçilerin bir yıl içinde araçlarını toplam 185 gün (6 ay) Türkiye'de kullanma hakkı var.

Bu süreyi hastalık nedeniyle uzatmak isteyenlerin de devlet hastanesinden rapor alması gerekiyor. Ya da mazeret durumunda aracı en yakın gümrüğe teslim etmesi gerekiyor. Arabasıyla bir yıl Türkiye'de kalmak isteyen emeklilerin başkonsolosluktan tasdikli emekli belgesi getirmesi gerekiyor.

UÇAKLA DÖNEBİLECEKLER

Bu düzenlemenin ardından, yıllık iznini kullanan gurbetçi, arabasını memleketindeki garajına bırakıp, uçakla dönebilecek. Gelecek yıl da aracını kullanabilecek. Türkiye'de 6 aydan daha uzun süre kalmak isteyen emekli gurbetçilerin başkonsolosluktan tasdikli emekli belgesi getirme zorunluluğu da ortadan kalkacak.

DURSUN BORAN BAKAN VAADİNİN PEŞİNİ BIRAKMADI

Bu haberden 2 sene zaman geçip, kanundan ses çıkmayınca yurt dışında yaşayan binlerce seçmen Türkün beklediği triptikli oto vaadini bir soru önergesiyle TBMM de gündeme getiren gazeteci Dursun Boran, yaptığı haberlerlede konuyu hep gündemde tuttu.

Ekte soru önergesine bakan Yazıcının verdiği cevap kısaca şöyle diyor:

" Triptikli oto sahipleri mevcut 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 128 ila 134. maddelerince senenin 6 ayı ( 180 gün ) yurt dışında emekli olduğunu belgeleyenler ise senede 360 gün Türkiye'ye giriş yaptıklarında arabalarına binebiliyorlar.

Triptikli otoların 6 ay yerine 2 sene yurt içinde binilmesine dair kanun yapmaya gerek yok. Bundan dış ticaretimiz ve otomotiv sektörümüz zarar görür. Otoların takibi zor olur. Suistimaller artar. "

Yapılan istatiklerde triptikli otoların yüzde 98 lik kısmı 6 aylık zamanın ilk 2 ayında tekrar yurt dışına çıkış yapmış.

Haberin Devamı