Gazete Vatan Logo

Yurtdışına çıkmadan nasıl İngilizce geliştirilir?

Yabancı dili geliştirmenin pekçok farklı yöntemi var. En eğlenceli ve en kolay hangi yöntemler uygulanır? İngilizce nasıl geliştirilir?

Yurtdışına çıkmadan nasıl İngilizce geliştirilir?

Dil öğrenmek veya geliştirmek için sıklıkla yurt dışına çıkmanın faydalarından söz edilir. Bu şüphesiz en etkili yöntem. Ancak yurt dışına çıkmadan da birkaç kolay ipucu sayesinde dilinizi geliştirmek mümkün. Üstelik bunları uygularken çok keyif alacaksınız.

İngilizce alt yazıyı tercih edin


Günümüzde en yaygın dizi veya film izleme alanı olarak internet tercih ediliyor. İnternet üzerinden birçok yabancı film ve diziye ulaşmak artık çok kolay. İlgiyle takip ettiğiniz bir diziyi izlerken dilinizi geliştirmeye katkı sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey altyazılı izlemek. Bir yandan konuşmayı dinleyip, diğer yandan alt yazıyı takip ederken çoğunlukla farkında olmadan yeni kelimeler öğrenecek, özellikle günlük konuşma sırasında işinize oldukça yarayacak cümle kalıplarına hakim olacaksınız. Bunun bir sonraki aşamasında, önce Türkçe, sonra İngilizce devamında ise tamamen altyazısız olarak izlemeyi deneyin. İlk zamanlar anlamakta güçlük çekebilirsiniz, ancak kulağınız alıştıkça çok keyifli bir hale gelecek. Aynı zamanda kötü dublaja kurban gitmiş filmleri de orjinal dilinde rahatlıkla izleyebileceksiniz.

Haberin Devamı

Görsel hafızanızdan faydalanın


Kelime bilgisi, bir dili öğrenmenin en önemli unsurlarıdan biri. Okul yıllarını hatırlayın. Yabancı dil öğrenirken en sık uygulanan yöntemlerinden biri, her hafta belirlenen sayıda kelimeleri not kağıtlarına yazarak ezber yapmaktı. Peki bunu daha eğlenceli hale getirmek istemez misiniz? Örneğin, ev veya ofis gibi zamanınızın büyük kısmını geçirdiğiniz yerlerde bu yöntemi deneyin. Yine minik minik kağıtlara kelimeler yazın. Bunu çeşitli yerlere yapıştırın. Sık sık karşınıza çıkacak bu yeni kelimeleri gördükçe kolay şekilde ezberleyeceksiniz. Bunun yanı sıra sevdiğiniz görsellerden de faydalanabilirsiniz.
Size ezberlemek istediğiniz kelimeleri çağrıştıracak görselleri de aynı şekilde sürekli gözünüzün önünde tutarsanız, ezber işiniz bir hayli kolaylaşacak.

Mobil uygulamaları kullanın


Gün içinde artık en çok telefonlarımıza vakit ayırdığımızı düşünürsek, bunu neden dil öğrenirken de kullanmayalım ki? Artık pek çok farklı uygulama sayesinde yeni kelime veya gramer bilgisini öğrenmek oldukça kolay hale geliyor. Günün hangi saatinde isterseniz, elinizin altında olan uygulamalardan pratik yaparak öğrenme yöntemlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kitap okuyun


Her zaman tavsiye edilen yöntemlerin başında kitap okumak geliyor. Bu, dilinizi geliştirirken tartışmasız çok işinize yarayacak. Ancak kitap okumayı daha eğlenceli hale getirmeniz de mümkün. Öncelikli olarak ilginizi çekecek türde olan kitaplar seçin. Bunun yanı sıra izlediğiniz bir dizi veya filmin de uyarlandığı kitapları tercih edebilirsiniz. Konuya hakim olduğunuz için, anlamını bilmediğiniz kelimlere teker teker bakmak zorunda kalmayacak, metnin tamamını daha rahat çözebileceksiniz.

Konuşarak pratik yapın


Yurt dışına çıkmadığınız için konuşmayı bir kenara atmak yok! Sosyal medya aracılığıyla İngilizcenizi geliştirebileceğiniz yeni insanlar ile temas kurun. İlk zamanlar iletişiminizi yazarak ilerletin. Yazmaya devam ettikçe, konuşma esnasında da işinizin kolaylaştığını göreceksiniz. Çünkü yazarken aşina olduğunuz kalıplar günlük konuşmada da çok işinize yarayacak! Sonraki aşamada önemli olan konuşmaktan çekinmeyin. "Anlıyorum ama konuşamıyorum" klişesinin altında yatan en önemli nedenler arasında yanlış telaffuz düşüncesi yer alıyor. Bir kelimeyi yanlış söylerim diye korkmayı bir kenara bırakın. Yanlış dahi söyleseniz dert etmeyin, hem hata yapmadan doğrusunu nasıl öğrenebilirsiniz ki?

Haberin Devamı

Haber - Zeynep BALİÇ