Gazete Vatan Logo

Yurt seçerken nelere dikkat etmeli?

Üniversite hayatına yeni başlayacakları bekleyen en önemli konulardan biri yurt problemi. Yurt seçerken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Birkaç ipucu hazırladık...

Yurt seçerken nelere dikkat etmeli?

Üniversiteyi farklı şehirde kazanan öğrencileri yeni başlangıçlarla dolu bir öğrenim hayatı bekliyor. Tercih sonuçları açıklandıktan sonra hangi üniversiteye yerleştiğinizi öğreniyorsunuz ve devamında sizi kocaman bir soru işareti karşılıyor. Nasıl bir yurt tercih etmeli, nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikli olarak önceden bildiğiniz bir şehirse ve tanıdığınız insanlar da varsa, yurt seçimi konusunda şanslısınız. Çünkü en temiz, en güvenli ve bütçinize en uygun olanlar arasından tercih yapmak için doğru yönlendirilebileceksiniz. Ancak daha önce bilmediği bir şehirde ve ilk defa yalnız kalacak öğrenciler için durum biraz daha zor ve iyi bir araştırma yapmaları gerekiyor.

Burada bütçeniz oldukça önemli. Ancak yine de seçim yaparken fiyatı değil, yurdun size sağlayacağı imkanları göz önünde bulundurun. Yurt işlemleri için mutlaka kalacağınız şehre gidin ve seçeceğiniz odayı önceden görün. Kaç kişilik oda tercihinde bulunacaksınız ona göre yatak, çalışma masası ve kullanacağınız eşya dolabını iyi inceleyin. Evdev getireceğiniz eşyalar için yeterli alan olması önemli.

Haberin Devamı

Seçtiğiniz yurdun çalışma ortamlarına dikkat edin. Unutmayın vize ve final dönemi için zaman zaman arkadaşlarınızla, bazen de yalnız kalıp çalışabileceğiniz alanlarınızın olması önemli. Ayrıca kalacağınız odanın aydınlık ve havadar olmasına dikkat edin. Kış dönemi için de kalorifer ve klima hizmetleri ile ilgili detaylara hakim olun. Soğuk bir kış gününde olası bir ısınma sorunu yüzünden battaniyeye sarılı kalmayı kim ister ki?

Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de güvenlik. Güvenliğin nasıl sağlandığı ve uygulanan güvenlik prosedürleri oldukça önemli. Yurda giriş-çıkış saatlerini de öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Eğer yurtta yemek olması da tercihleriniz arasında ise, yemekhanesini mutlaka görün. Yemekler dışarıdan gelecekse de bu hizmetin hangi fabrikadan sağlandığı ve gıda yönetmeliğine uygun olup olmadığını mutlaka çok iyi araştırın. Bu konuda yaşanabilecek tatsız durumların önüne geçerek ailenizin de içini biraz olsun rahatlatmış olacaksınız.

Haberin Devamı

Yurdunuzun üniversitenizin bulunduğu kampüse ve şehrin merkezi noktalarına olan mesafesine dikkat edin. Yurdunuz kampüse veya şehir merkezine uzaktaysa da servis imkanı olup olmadığını öğrenin.

Yurt hayatı sadece kalacağınız oda veya ders çalışacağınız etüt alanlarından ibaret değil. Kantin, dinlenme odaları veya arkadaşlarınızla bir araya gelip vakit geçirebileceğiniz sosyal alanlar da bir hayli önemli. Yurttaki zamanınızın daha keyifli hale gelmesi için bu konuda beklentilerinizin karşılanması gerekiyor.

İlk yılını daha rahat ve güvenli geçirmek için yurtlar, öğrenciler ve aileleri için çoğunlukla başlıca tercih nedenlerinden biri. Doğru bir yurt tercihinin öğrencilik hayatınıza birbirinden renkli anılar kazandıracağını unutmayın.

Haber - Zeynep BALİÇ