Gazete Vatan Logo

Yurt dışında parasız okuma şansı!

Yurt dışında lisansüstü eğitim almak isteyenler için verilen burslarla, eğitim ücreti, barınma, vize gibi öğrencilerin akla gelebilecek her türlü masrafları karşılanıyor. Amerika’dan Japonya’ya onlarca ülkede burslu eğitim alabilmek için bölümüne göre yüksek not ortalaması, iyi derecede yabancı dil bilgisi gibi şartlar aranıyor.

Yurt dışında parasız okuma şansı!

Yurt dışında eğitim görmek birçok öğrencinin hayali olsa da bu hayalini gerçekleştirebilenlerin sayısı oldukça az. Öğrencilerin önlerindeki en büyük engel, yurt dışında yaşam maliyetleri ve öğrenim ücretleri. Bu noktada yurt dışı bursları, öğrencilerin kurtarıcısı oluyor. Bazı burslarla eğitim ücretinden barınmaya, ulaşımdan vizeye kadar öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor. Ancak bu bursları almak çok kolay değil. Öncelikle yüksek not ortalaması ile iyi derecede yabancı dil bilgisi isteniyor. Ayrıca ülkelere göre başka şartlar da aranıyor. İşte yurt dışında okuma şansı sunan o burslardan bazıları:

ABD, kapılarını açıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en prestijli burs programı olan Fulbright, 1946’da Senatör J. William Fulbright’ın eğitim ve kültürel değişim yoluyla, ülkeler arasında ortak bir anlayış geliştirmek amacıyla Amerikan Kongresi’ne sunduğu bir kanun teklifiyle başlatıldı. Öğrencilere 50 bin dolara kadar burs ve gidiş-dönüş uçak bileti imkânının sağlandığı burslar, Doktora, Yüksek Lisans, Profesör Aziz Sancar Doktora olmak üzere 3 kategoride veriliyor. Yüksek lisans bursuna, lisans programı mezunları veya bir lisans programından en geç Temmuz 2020’de mezun olacaklar başvurabiliyor. Bursa başvurmak için 4.00’lük sistem üzerinden en az 3.00 not ortalamasına sahip olmak şart.

Haberin Devamı

Doktora bursuna ise yüksek lisans derecesini almış olanlar veya en geç Temmuz 2020’de alacak olanlar başvurabiliyor. Mezuniyet ortalaması olarak ise 4.00’lük sistemi kullanan üniversiteler için en az 3.50 not ortalaması şartı bulunuyor. Burs başvurularında İngilizce düzeyini belgelemek amacıyla TOEFL iBT’den 75 skor aranıyor. Ayrıca Prof. Dr. Aziz Sancar Doktora Bursu da 2020-2021 akademik yılına yönelik olup Prof. Dr. Aziz Sancar’ın akademik danışmanlığında doktora eğitimi almak isteyen kişilere verilecek. Bursa, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Kimya, Kimya Mühendisliği, Biyokimya, Biyofizik, Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri ve mezunları başvurabiliyor. Bursiyerler, North Carolina Üniversitesi’nin Chapel Hill Kampüsü’nde doktora eğitimlerini tamamlıyor ve üniversitenin Kimya Bölümü’ne kayıtlı oluyorlar. Burs için son başvuru tarihi 10 Nisan.

Haberin Devamı

Not ortalaması önemli

Türk Eğitim Vakfı (TEV) 2019-2020 döneminde yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere farklı alanlarda burs imkânı sağlıyor. TEV-FIAT-TOFAŞ İtalya Bursu kapsamında Makine, Endüstri, Elektrik, Elektronik, Otomotiv, Uçak ve İşletme Mühendisliği alanlarında yüksek lisans bursları verilecek. Bursa 27 yaşından büyük olmayan ve TOEFL IBT’de en az 80 alan adaylar, 28 Şubat’a kadar başvurabilir.

TEV ile Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından da Almanya’da lisansüstü eğitim için burs veriliyor. Bursa Dil Bilimleri, Diş Hekimliği, Eczacılık, Edebiyat, Fen Bilimleri, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Matematik, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Sanat ve Tasarım, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyal Bilimler, Şehir Planlama ve Tıp dallarında lisans eğitimini tamamlayanlar başvurabiliyor. İngilizce veya Almanca dillerini yüksek lisansı sürdürebilecek düzeyde bilme şartı aranan bursta son başvuru tarihi 28 Şubat.

Haberin Devamı

TEV ile Fransa Büyükelçiliği, yüksek lisans öğrenimi Master1 ve Master2 için Fransa’da ortaklaşa yaşam gideri bursu veriyor. Başvuruda herhangi bir alan sınırlaması bulunmazken programın eğitim diline göre Fransızca veya İngilizce için B2 seviyesinde dil yeterliliği aranıyor. Üniversitede öğrenim gören ya da mezunların başvurabildiği bursun son başvuru tarihi 30 Mart.

Burslar için 4 üzerinden 3 not ortalaması isteniyor. TEV ayrıca, Uluslararası Japon Üniversitesi iş birliğiyle, bu üniversitede, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Yönetim (MBA) alanlarında okuyanlara burs veriyor.

MEB burslarını kaçırmayın

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü birçok ülkede burs imkânı sağlıyor. Bu kapsamda, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Slovenya Bursu veriliyor. Başvuracak adayların Slovenceyi veya kabul eden kurum/öğretim görevlisinin istediği dillerden birini iyi derecede bilmesinin gerektiği burs için adayların çalışma yapacakları bölümü ve üniversiteyi seçmeleri, burs tercih dönemini belirtmeleri ve seçtikleri üniversiteden kabul mektubu almaları şart. Burslara son başvuru tarihi 18 Şubat. Azerbaycan Bursu ise eğitim ücreti, konaklama, sağlık sigortası, vize ile kayıt ücretlerinin yanı sıra yılda bir defa olmak kaydıyla uluslararası uçuş masrafları ve aylık 800 AZN aylık ödemeyi karşılıyor. Tıp alanındaki öğrencilerin başvurabileceği bursun son başvuru tarihi 4 Şubat.

Haberin Devamı

Bilim kadınları destekleniyor

UNESCO ve L’Oreal Vakfı arasındaki işbirliğiyle uygulanan uluslararası “For Women In Science” programının bir uzantısı olan “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları”na başvurular, 20 Şubat’ta sona erecek.

Türkiye’deki bilim kadınlarının bilimsel çalışmalarının teşvik edilmesi amacıyla verilecek burs programına Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Moleküler Genetik, Biyokimya, Biyofizik, Biyoteknoloji, Farmakoloji, Fizyoloji, Sağlık Enformatiği dahil Biyoinformatik, Nörobiyoloji, Biyoloji’de Biyomedikal ve Yapay Zekâ, Malzeme Bilimleri alanlarında araştırma yapanlar katılabilecek. Katılımcıların 31 Aralık itibariyle 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Başvuranlardan 3’er genç araştırmacı 75.000 TL değerinde birer yıllık bursla desteklenecek. (Milliyet)