Gazete Vatan Logo

Yurt dışında en önemli varlığımız DenizBank

DenizBank’ın yurt dışındaki tüm aktifleri içinde en önemlisi olduğunu ifade eden Sberbank CEO’su Gref, “Ruble ve TL bazındaki işlemleri geliştirme yönünde çalışmaları sürdüreceğiz” dedi

Yurt dışında en önemli  varlığımız DenizBank

Sberbank CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Herman Gref, DenizBank’ın, şu anda yurt dışındaki tüm aktifleri içerisinde en önemli varlıkları olduğunu belirterek, “Türkiye’deki önceliklerimizi korumaya devam edecek ve altyapı projelerine desteklerimizi büyük bir istekle sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye’nin bu konuda iddialı planlarının olduğunu biliyoruz” dedi. DenizBank’ın ilk yarı sonuçlarını mükemmel olarak değerlendiren Gref, en büyük varlıklarının Türkiye’de olmasının Denizbank’ın önemini ortaya koyduğunu söyledi. Gref, “DenizBank son beş yılda 4 kat büyürken bunu genel olarak çok zor dönemde gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisi ile ilgili gelişme yönünde güzel perspektifler görüyoruz. Türkiye’de büyüme hızının önümüzdeki dönemlerde yüzde 3-4 düzeyinde olacağını bekliyoruz. Türkiye pazarı, aynı zamanda faaliyetlerimizi geliştirme bakımından çok güzel perspektifler sunuyor. Ruble ve TL bazındaki işlemleri geliştirme yönünde çalışmaları sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tarım ve turizm gibi belirli sektörlerde özel bankalar arasında ilk sırada olduklarını hatırlatan Gref, büyük altyapı projelerini desteklediklerini belirterek, “Türkiye’de son 17 yıl içinde 55 havalimanı inşa edildi. Bu projelerin 3’te birine biz destek sağladık. Bu önceliklerimizi korumaya devam edecek ve altyapı projelerine desteklerimizi büyük bir istekle sürdüreceğiz” dedi. Gref, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Zengin fakir uçurumu daraldı

Türkiye ekonomisi oldukça iyi durumda. Son 17 yıla baktığımızda en zengin ve en fakir yüzde 10’luk kısım arasındaki uçurum ciddi anlamda daraldı. Bu tarz sonuçları çok az sayıda ülke elde edebiliyor. Aynı zamanda yerel para biriminin istikrarı konusunda geleceğe yönelik ciddi güven duygusu besliyoruz.

2000 yılında cari açığın milli gelire oranı yüzde 4 düzeyinde idi. Şimdi yüzde 4.6 seviyesinde, bu rakamlar iyi rakamlar. Tüm bunlar, karşımıza beklenmedik zorlukların çıkmayacağı anlamına gelmiyor. Fakat geleceğe bakarak 3-5 yıllık zaman diliminde Türkiye ekonomisinde herhangi bir sorun görmüyoruz. Dolayısıyla, bu süreyi faaliyetlerimizi burada daha da geliştirmek için uygun bir zaman olarak görüyoruz.

Haberin Devamı

Biz şu anda bir yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Bunu geliştirdikten sonra iki ülke düzenleyici kurumlarının değerlendirmesine sunacağız. Önümüzdeki yıl TL ve ruble bazında sorunsuz işlemler yapmaya çalışacağız. Özellikle Türkiye’ye gelen milyonlarca Rus turist için son derece önemli bir konu. TL olarak para kazanan ve ruble olarak bu parayı harcayan çok sayıda iş adamı için de önemli bir konu. Elbette, iki ülkenin merkez bankaları düzeyinde swap anlaşmasına da ihtiyacımız olacak. Bu yönde de çalışmalarımız devam ediyor.

İkili ilişkileri güçlendiriyoruz

Tüm çalışmalar ile ikili ilişkileri güçlendirmeye katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Herman Gref, “Bunları, iki ülke arasında ödeme altyapısını geliştirerek ve projelere finansal destek sağlayarak yapıyoruz. Rusya’nın en büyük şehirlerinde ‘Turkish Desk’ adında özel birimler kurduk. Burada Türkçe bilen bankacılar çalışıyor ve Türk iş adamlarına faaliyetleri konusunda her türlü desteği sağlıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı