Gazete Vatan Logo

Yurt dışına nakitsiz çıkmıyoruz

MasterCard’ın araştırmasına göre yurt dışına seyahate çıkanların yüzde 84’ü nakte güveniyor.

Yurt dışına nakitsiz çıkmıyoruz

MASTERCARD Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, Türkiye’den yurt dışına seyahat edenler için naktin hâlâ en önemli ödeme aracı olduğunu, yaptıkları araştırmaya göre geçen yıl yabancı ülkelere seyahate çıkanların yüzde 84’ün nakit kullandığını söyledi.

Tatil tercihlerinin ele alındığı 2014 yılı araştırma sonuçlarını paylaşan Güney, “Türkler hem tatil hem de iş seyahatlerinde kredi kartına güveniyor. Örneğin 2012 verilerine göre, iç ve dış seyahatlerde Türkler yüzde 68.2 oranında harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Yüzde 31.8 ise hâlâ nakit kullanmayı tercih ediyor. Yurt dışına seyahat edenler için nakit hâlâ en önemli ödeme aracı. Seyahate çıkanların yüzde 84’ü nakit kullanıyor” diye konuştu.

Ön ödemeli endişesi

Güney, Türkiye’de tüketicilerin yarısının eğlence ve yemek alışverişleri için ön ödemeli kartları kullandığını belirterek, şöyle konuştu: “Ön ödemeli kartları tercih etmediğini söyleyen tüketiciler için en önemli güvenlik endişesi yüzde 79 ile kayıp ve çalıntı durumunda kartın başkası tarafından kullanılacağı korkusu. Yüzde 74 ise kartın her yerde geçmeyeceği ön yargısıyla ön ödemeli kart kullanmıyor. Türkiye’deki tüketiciler ise kredi kartını ön ödemeli karta tercih ediyor. Yurt dışına seyahat eden Türklerin yüzde 74’ü ön ödemeli kartların kredi kartları kadar güvenli olmadığını düşünüyor.”

Haberin Devamı

Müslümanlar’ın ilk tercihi İstanbul

MASTERCARD ve CrescentRating’in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanlar’ın Seyahat Tercihleri Endeksi” raporuna göre Malezya’nın ardından 2015 yılında Müslüman tatilcilerin en çok tercih ettiği ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Mete Güney, “Avrupa’da ziyaretçi sayısında en hızlı artış olan şehir yine İstanbul. 2009-2015 arası büyüme rakamlarına göre İstanbul, ziyaretçi adedini her yıl ortalama yüzde 10.1 oranında artırıyor. İstanbul’un arkasından Hamburg, Kopenhag, Lizbon ve Berlin geliyor” diye konuştu.